Добри и лоши страни на хумуса

Добри и лоши страни на хумуса
Canva

Хумусът е любма храна на мнозина поне от няколко века. Има множество теории за произхода му: някои казват, че това е библейска храна с корени в Израел, други са категорични, че идва от Сирия, а трети поддържат теорията, че е от Ливан, наред с други твърдения.

Независимо от историческите специфики, хумусът традиционно се прави с едни и същи основни съставки- нахут, тахан, чесън и лимон. След това често се залива със зехтин.

Впечатляващата хранителна стойност на хумуса до голяма степен се дължи на съдържанието на нахут. Всяко малко бобово растение е пълно с диетични фибри, витамини и минерали, като калций, магнезий и калий, както и полиненаситени мастни киселини (известни още като "полезни" мазнини). Други забележителни хранителни вещества, открити в хумуса, включват манган, мед, фолат и желязо.

Нещо повече, хумусът (отново, благодарение на нахута) е доста пълен с протеини. Всъщност една чаша хумус предлага около 19 грама протеин - повече от количеството протеин в три яйца.

И все пак, какви са ползите от консумацията му и може ли да навреди?

Полезни свойства:

Богат на хранителни вещества: Хумусът се приготвя от наситени с хранителни вещества съставки. Те съдържат протеини, фибри, витамини и минерали.

Намалява холестерола: Зехтинът, който често се използва в хумуса, може да помогне за намаляване на нивата на лошия холестерол в организма.

Подкрепя здравето на сърцето: Зехтинът и бобовете са свързани със здравето на сърцето, тъй като могат да помогнат за поддържането на нормалното кръвно налягане и нива на холестерола.

Веган и вегетариански източник на протеин: За хората, които следват веганска или вегетарианска диета, хумусът предоставя важен източник на растителен протеин.

Лоши страни:

Високо съдържание на калории: Зехтинът и сусамът, използвани в хумуса, съдържат мазнини и калории. Ако се консумира в големи количества, това може да влоши контрола върху теглото.

Възможни алергии: Някои хора могат да бъдат алергични към съставките в хумуса.

Възможни добавки и консерванти: Купените хумуси от магазина често могат да съдържат добавки и консерванти.

Ограничен вариант на хранене: Въпреки че е хранително богат, хумусът сам по себе си не предоставя всички необходими хранителни елементи. Важно е да се консумират разнообразни храни, за да се осигури пълноценно хранене.

0 0
Харесва ли ви тази статия?
КЛЮЧОВИ ДУМИ
Коментари
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Jenite.bg в мрежата
365 спокойни дни.
Защото всичко е по план!
Вашият персонален
календар.
Към календара
Специални оферти
Реклама от 3Bay