9 изобретения, които промениха модата завинаги

Вижте кои са те

9 изобретения, които промениха модата завинаги

Модата е непредсказуема и непоследователна, но има няколко неща, които никога не излизат от мода.

Събрахме култувите модни артикули, които не само промениха модата, но и планетата като цяло.

1. Дънки

9 изобретения, които промениха модата завинаги

През 17-ти век италианският град Генуа започва да изнася папирусен текстил, наречен "gênes". През 1873 г. предприемачът Леви Щраус си осигурява патент, за да създаде известните сини дънки. По това време дънките са проектирани като мъжко работно облекло: гащеризони с джобове за нож и монети. Оттогава дънките са се превърнали в любим елемент от облеклото по целия свят. Между другото, фирмата на Щраус функционира и до днес под известната марка Levi's.

2. Токчета

9 изобретения, които промениха модата завинаги

Трудно е да си представим, че токчетата са носени от мъже до 17 век. В Средновековна Европа дървеното сабо е популярно, защото такива обувки могат да се справят с мръсотията. През 16-ти век ботушите с токове са удобни за носене от конници, тъй като те не се плъзгат. Тънките токчета се появяват едва през 20-ти век и сега те са необходимост на всяка жена.

3. Бикини

9 изобретения, които промениха модата завинаги

Париж, 1946 година. Един модел минава по модния подиум с бански костюм на две части, създаден от дизайнера Луи Реард, предизвиквайки голям спор с провокативния дебют на бикините. По това време подобно облекло не се възприема особено добре. Само няколко години по-късно банският екип спира да шокира обществеността, веднага щом Брижит Бардо и Мерилин Монро го добавят в гардеробите си.

4. Малка черна рокля

9 изобретения, които промениха модата завинаги


Коко Шанел, 1935 г.

Разкошната малка черна рокля от Шанел е заобиколена от много легенди. Някои казват, че Шанел не може да понася обемните рокли и е вдъхновена да направи легендарната рокля, за да създаде нов елегантен външен вид. Според друга легенда, Шанел създава роклята през 1926 г. като почит към починалия си любовник. Нейното творение предизвика фурор в модния свят, а Vogue го нарича "Форд на Шанел". До ден днешен малката черна рокля се счита за атрибут на безупречен вкус и елегантност; Най-вероятно няма да излезе от мода никога.

5. Найлонови чорапогащници

9 изобретения, които промениха модата завинаги

Преди 20-ти век, дизайнерите не са имали голям избор. Чорапите са били или вълнени, които бодат или копринени и с кратък живот. До 1935 г., когато американските химици DuPont създават найлона- влакно, което обещават да бъде по-здраво от стомана и по-тънко от паяжина. В един момент найлоновите чорапи стават бестселър: те са красиви, издръжливи и евтини. Скоро са въведени найлоновите чорапогащи, както и синтетичното бельо, които влизат в гардероба на всяка жена.

6. Кожено яке

9 изобретения, които промениха модата завинаги

Коженото яке е измислено в САЩ, по време на Първата световна война, специално за пилотите. Идеята е да ги предпазва от вятъра и да е удобно. През 1928 г. фирмата Schott разработва кожено яке с цип, което по-късно става много популярно. Разбира се, кожените якета стават популярни, когато започват да ги носят Елвис Пресли и Марлон Брандо. Оттогава кожените якета се превръщат в символ на свободата и непокорството.

7. Къса полa

9 изобретения, които промениха модата завинаги

Дизайнерът и модел Мери Куант има малък, но много модерен магазин в Лондон. Това е мястото, където младежта ходи за новите модни изявления. В края на 50-те години късата пола се превръща в бестселър, а също и предмет на ярост сред населението. Но по-късно се превръща в част от гардероба на всяка жена. Дори Жаклин Кенеди носи къси поли, а кралица Елизабет II връчила на Мери Квант Ордена на Британската империя.

8. Тренчкот

9 изобретения, които промениха модата завинаги

Днес този продукт се създава от хиляди марки по цял свят, но изобретяването му е много интересно.
Химикът Чарлз Макинтош случайно капва каучуков разтвор върху костюма си и забелязва, че тъканта става водоустойчива. Създава фирма, специализирана в производството на водоустойчиви палта. Те обаче не са много добри в началото: миришат на каучук, разтопяват се от топлината и се напукват от студа. С течение на времето качеството на тъканите се е подобрило, а полезните и стилни връхни дрехи са запазили специално място в нашите гардероби.

9. Сутиен

9 изобретения, които промениха модата завинаги

Сутиенът е "изобретен" няколко пъти и всеки път минава през редица промени. В древни времена, жените носели превръзки, после корсети и едва в началото на 20-ти век сутиенът придобива формата, която има днес. Първите сутиени са направени от марката Caresse Crosby. В началото не предизвикват много шум, тъй като жените са свикнали с корсетите. Но с течение на времето, сутиените са придобили популярност и различни марки започват да произвеждат повече модели, опитвайки се да обхванат както красотата, така и полезността на този решаващ елемент на дамското облекло.


Станете част от Jenite.bg във Facebook!

1 3
Харесва ли ви тази статия?
КЛЮЧОВИ ДУМИ
Коментари
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Jenite.bg в мрежата
365 спокойни дни.
Защото всичко е по план!
Вашият персонален
календар.
Към календара
Специални оферти
Реклама от 3Bay