Мрачното минало на уреда за мъчения, наречен "корсет"

Сексапилната дреха всъщност е имала ужасяващи последици върху женското тяло

Дамите винаги са заплащали твърде висока здравословна цена в името на това да бъдат в крак с модата. Като започнем с бинтоването на краката, което се е практикувало в Китай с цел ходилото да придобие формата и размерите на лотос, и приключим с модерните хирургически намеси, които нерядко придават на тялото един далеч от естетическия вид.

Понякога дори наглед безобидното носене на обувки на висок ток също може да има своите неблагоприятни последици, особено ако е ежедневие и токът е достатъчно висок.

Въобще, можете да бъдете сигурни, че всяка дреха или аксесоар, принуждаващ тялото да заеме форма, различна от естествената му, притежават потенциала сериозно да му навредят.

Един от първите специалисти, които обръщат много сериозно внимание на това, е френският доктор Лудовик О'Фолоуъл, който през 1908 година издава двутомника Le Corset. Както можете да се досетите от името, трудът е посветен на корсета и неговото негативно влияние върху женското здраве.

По този начин той е искал да инициира преосмисляне на актуалната кройка на аксесоара в посока един по-щадящ дизайн. След публикуването на книгата, той продължава да пише, но като колумнист за луксозното корсетиерско списание Les Dessous Elégance.

Мрачното минало на уреда за мъчения, наречен "корсет"

Кадрите, които можете да видите в галерията, са автентични рентгенови снимки на женски торсове в корсети.

Други здравословни факти от миналото и настоящето можете да научите на фейсбук страницата на Fitwell.bg.

Още полезни материали от Fitwell.bg:

Проблеми с кожата? Променете храненето

Само три минути йога

Пресирай цитруси със стил

0 2
Харесва ли ви тази статия?
Коментари
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.



3
Не е посочен 02.07.2013|12:26
Ужас! Особено това с краката в Китай никога не съм можела да го разбера.
2
Не е посочен 01.07.2013|11:18
Ами нали мъжете и до ден днешен се заглеждате по тънките талии,ето такава цена е трябвало да платят жените на времето за да постигнат желаната форма.
1
Не е посочен 01.07.2013|10:21
Малиии..колко ли момичета са пострадали заради използването на корсета, само и само да имат по-малка талия и по-голяма гръдна обиколка?
Jenite.bg в мрежата
365 спокойни дни.
Защото всичко е по план!
Вашият персонален
календар.
Към календара
Специални оферти
Реклама от 3Bay