Урна за тленен прах дава живот

Кръговратът на живота

Проектът "The Bios Urn” има за цел да върне човека в естествения житейски кръговрат, дори и след смъртта му. Биоразградимата урна за тленен прах е изградена от кокосови фибри, пресован торф и целулоза.


В нея се поставя семе на дърво, а цялата урна се засажда в почвата. Веднъж поставено в нея, семето се превръща в стъбълце, което черпи хранителни вещества от прахта на починалия.


Bios е добър източник на фосфор за растенията, макар че пепелта вдига киселинността на почвата и този вид засаждане не е подходящо за всякакъв вид зеленина.


Екологичната урна е създадена от двама испански дизайнери, дори единият от тях – Мартин Асуа - твърди, че би желал именно по този начин да приключи житейския си път.

 

Иновацията се разпространява от компания за нестандартни погребални артикули, която предлага и аналог за домашни любимци. През 2003г. в урна бе положен прахът на горилата-албинос Снежинка, която бе обитател на зоопарка в Барселона.

 

Може би мисълта за смъртта не би била толкова страшна, ако знаем, че всъщност по този начин ще дадем живот. А защо не и да се преродим в част от природата...

1 0
Харесва ли ви тази статия?
Коментари
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Jenite.bg в мрежата
365 спокойни дни.
Защото всичко е по план!
Вашият персонален
календар.
Към календара
Специални оферти
Реклама от 3Bay