Дует "2 наум" за новата си песен, музиката и любовта

Дует "2 наум" за новата си песен, музиката и любовта

Запознайте се отблизо с дует "2 наум" и талантливите Христина Нейкова и Юлиан Янев, които ни разказват за новия си клип и песен, за музиката и дуетните си изпълнения на сцената и в живота.

Как се появи идеята да направите дует и от къде дойде името "2 наум"?

Юлиан: Името се появи просто така, спонтанно. Влюбихме се в него - свежо, закачливо и оригинално. Но идеята за този дует се зароди много преди това. Тъкмо бях започнал работа като корепетитор в Софийски Университет "Св. Климент Охридски", в часовете по поп пеене на Етиен Леви. В един от първите учебни дни стоях сам в стаята и влезе Хриси - току-що приета в първи курс. Още от първите думи, които разменихме, усетихме магията между нас. Ясно помня първата песен, която пробвахме - Moon Blue на Стиви Уондър. Тя каза повече от всичко, което изприказвахме след това. Веднага се зародиха различни идеи за музикални проекти. Така музиката беше това, което ни събра, но по-късно отношенията ни надхвърлиха нейните граници.

Христина: Да, звучи като романтичен филм (смее се). А през цялото това време, Етиен, освен мой преподавател и колега на Юли, се превърна в много важна част от нашия професионален и личен път. Именно затова държахме той да е част от първото ни видео като дует.

Дует "2 наум" за новата си песен, музиката и любовта

Кой е любимият ви музикален стил?

Христина: Обожавам соул и ар енд би. Това беше музиката, която ни събра, беше първото, което пробвахме заедно и може би и това, което разпали чувствата между нас.

Юлиан: И двамата обичаме качествената музика в почти всички стилове, но по някакъв начин тези ни влияят най-силно. Много съм се чудил защо е така. Като дете нито родителите ми, нито приятелите ми са слушали толкова американска музика, а аз бях намерил едни аудио касети на вуйчо ми с песни на Отис Рединг и Стиви Уондър и от най-ранна възраст усещах, че това е моята музика. Няма да забравя как се чувствах, когато чух за първи път Уитни Хюстън, Марая Кери, Тони Бракстън, Бойз ту мен... Явно и при Хриси е подобно положението, защото помня в началото, когато обожавахме да се събираме и да слушаме музика заедно, бях пуснал един албум на Тейк сикс и тя се разплака. Беше невероятно да усетим такава връзка в музикалните ни вкусове.

Христина: Но тук е момента да кажем, че въпреки любовта ни към американската музика, много държим нашите авторски песни да са на български и за българската публика.

Разкажете ни с кои популярни лица от българската сцена сте работили?

Христина: Най-много време сме прекарали с дует Ритон. Обичаме ги! По някакъв начин вече ги усещаме като семейство. А точно в момента сме започнали лятно турне с тях, така че заповядайте на концертите! (смее се) Вече няколко години свирим и с дует Авеню, които обожаваме.

Юлиан: Да, ние сме по дуетите (смее се). Много бях щастлив, когато Заки ме потърси, за да съберем група. От години тяхната музика ми беше любима. Няколко години прекарах и в група Мастило. Беше отдавна, но направихме добри парчета заедно, а обиколихме и доста фестивали - Китай, Германия, Румъния, Македония, доста спомени... А едно от любимите ми изпълнения на живо е с Мария Илиева. Покани ме да направим двамата "Високо" на ФСБ за едно телевизионно предаване. Получи се много красиво акустично изпълнение.

Дует "2 наум" за новата си песен, музиката и любовта

Христина: Много специално беше за мен и турнето ми с Ирина Флорин, в което участваха невероятни музиканти и гост-изпълнители - някои от най-популярните имена на родната сцена. А последната ми голяма емоция е от грандиозния спектакъл с Деси Добрева в НДК. Беше невероятно - трупата на Нешка Робева, кукери, впечатляващи музиканти, истинска сбъдната мечта. Трите вокалистки, които пеем с нея, вече сме като сестри. Сега се сещам и за юбилейния концерт на група Сигнал преди години, когато с Юли и още приятели бяхме поканени за вокална група. Винаги е специално да излизаш на големи сцени като зала 1 на НДК.

Разкажете ни за съвместния си проект "Променен", как създадохте сингъла?

Юлиан: Всъщност това беше първата ми авторска идея, която започнахме с Хриси. Беше отдавна. Вървях си по Цариградско шосе и изведнъж започнах да си пея темичката в интрото. После веднага в главата ми изникна "Променееен" и така и остана (смее се). Тогава я направихме донякъде, после започнахме други неща, беше останала на заден план. Но сега, когато избирахме първия си сингъл, с който да излезем като дует, решихме, че това трябва да е началото.

Дует "2 наум" за новата си песен, музиката и любовта

Каква беше идеята и реализацията на заснемането на клип към песента?

Христина: Идеята с всичките бележки, ноти и цялата тази цветност е изцяло на нашия режисьор Митко Стафидов. Мисля, че в огромна степен той успя да изрази и себе си с това видео. Изключително творческа и художествена личност, много се радваме, че работихме точно с него! И сме щастливи, че "нарисува" парчето по този начин.

Юлиан: Да, освен режисьор, той е и художник, китарист, певец. Всъщност това беше една от причините да се обърнем към него, защото бях сигурен, че ще усети ритъма и пулсацията на песента. И действително, клипа и песента се сляха в едно. Всички от екипа бяха толкова надъхани, вдъхновени, и толкова млади. Още не мога да повярвам как успяхме да ги съберем (смее се).

Дует "2 наум" за новата си песен, музиката и любовта

Христина: Да, оператор е Виктор Кирилов, за когото се радваме, че остана цял-целеничък след катеренето по всевъзможни софийски сгради (смее се). Негова заслуга е интересния поглед във всяка ситуация и непрестанната динамика в клипа. Аз, лично, се забавлявах зверски, докато трябваше да се връткам кокетно на някакви пешеходни пътеки, гледайки хората в колите, които ме чакат и не могат да вземат решение - какво по-точно се случва (смее се).

Тук е мястото да изразим благодарността си и на Марта Димитрова - най-слънчевото момиче и наш хореограф в клипа. Едно от най-красивите и красиво танцуващи същества, които познавам! А партньор в танците, по неволя е нейният адаш - Мартин Костадинов - изпълнител и един от най-близките ни приятели, който без да се замисли, заряза всичко и стана танцьор за няколко дни (смее се). Иначе, ние разчитахме главно на красотата му (хахахахаха). Обичаме те, Мартинко.

Споделете ни за специалното предложение по време на снимките, изненада ли беше всичко?

Юлиан: Абсолютно! Знаех само аз. Реших все пак да споделя на снимачния екип около половин час преди заснемането на тази сцена, за да съм сигурен, че ще я заснемат (смее се). Режисьорът щеше да ме убие с поглед (смее се). Каза ми, защо не ме предупреди по-рано?! Но аз се притеснявах да не се обърка нещо, да не се разбере отнякъде, и не бях споделил на никого. Успях да събера повечето от най-близките ни приятели, дори роднини и беше перфектният момент. Никой не очакваше какво предстои. В края на изморителния снимачен ден, когато усети какво се случва, Хриси избухна в сълзи, а след нея и всички останали. (смее се) Беше голямо шоу!

Дует "2 наум" за новата си песен, музиката и любовта

Христина: Аз още не мога да повярвам (смее се). И тогава не можех. Тоест, помня, че не можех да преценя дали е истина. Все пак снимахме клип (смее се). Бях толкова изненадана, че изобщо не ми хрумна да си направя майтап и да кажа "не" (смее се). Страхотен спомен, ще остане завинаги.

Какво е чувството да сте партньори в живота и на сцената?

Христина: Прекрасно. Най-близкият ти човек, на когото винаги можеш да разчиташ, да е до теб и на сцената. Чувстваш се много спокойно и това ти дава допълнителна енергия.

Юлиан: Естествено, от друга страна, изобщо не е лесно. Колкото си приличаме, толкова сме и различни. Постоянно спорим, като куче и котка сме (смее се). И когато сме сами и се сдърпаме, ако в този момент трябва да се работи по нещо, всичко пропада. Много е трудно да не смесваме личното с професионалното. Но мисля, че без тази лична връзка, музиката ни нямаше да е същата.

Дует "2 наум" за новата си песен, музиката и любовта

Кое ви вдъхновява да творите?

Юлиан: Може би хора и чувства. И най-вече спокойствието, което все по-рядко намирам (смее се).

Христина: Срещи, концерти, мол... (смее се) Обичам йога, природата... Разговорът с вас също е вдъхновение. Всичко, което се случва около нас, стига да имаме време и душа, за да го видим (усмихва се). Много ме зарежда контактът с хората. Хората, с които сме на сцената, хората в публиката и в живота. Винаги е много интересно какво виждат у теб и е изключително богатство това, което обменяш с тях, и което се случва по време на изпълнение. Всяка такава среща е единствена и неповторима.

Какво мислите за българския музикален пазар?

Юлиан: Ооо, дълга тема. Както Етиен се шегува - в България шоубизнеса е само шоу - бизнес няма (смее се). Все повече успявам философски да приемам проблемите на българския музикален пазар, но много ме е яд, че няма достатъчно подкрепа от медии, институции, закони, публика... Има толкова таланти, толкова потенциал, но е трудно да вървиш срещу цялата система. Затова много уважавам медиите, които дават възможност за изява на новите и млади български творци и изпълнители. Това директно създава конкуренция и условия за развитие. И все пак, трябва да призная, че през последните години започва да се слуша все повече българска музика, може би и заради нашумелите телевизионни формати.

Дует "2 наум" за новата си песен, музиката и любовта

Какво да очаква публиката от вас? Разкажете ни, какви са бъдещите ви проекти?

Христина: Очаква ни поне още едно парче в същата посока, и то съвсем скоро. Все по-важно се оказва хората да се забавляват и разпускат, а ние искаме да допринасяме за това по един стойностен и интелигентен начин. Предстои и реализация на много красиви, чувствени песни, една от които звучи зимно, топло, уютно и коледно... Очаквайте изненади! Всъщност, смятаме, че лиричните песни са нашата силна страна, така че се надявам с тях да докоснем много хора.

Юлиан: Определено голямата ни цел е да реализираме цял албум през следващата година, защото не можем да изразим себе си и идеите си само в едно-две парчета. Нямаме търпение да покажем един много по-голям и цялостен образ на нашата музика.

Какво си пожелавате да постигнете в професионален план?

Юлиан: Да радваме българската публика и да сме щастливи с това, което правим.

Христина: Единствено и само да случваме музиката си. По начина, по който си  представяме. Да бъдем ние. Да се чувстваме добре. Оттам нататък, пътят е лесен и готин.

Желаем на талантливите "2 наум" още много професионални успехи!

3 0
Харесва ли ви тази статия?
КЛЮЧОВИ ДУМИ
Коментари
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Jenite.bg в мрежата
365 спокойни дни.
Защото всичко е по план!
Вашият персонален
календар.
Към календара
Специални оферти
Реклама от 3Bay