8 неочаквани неща, които получаваме от нашите гени

8 неочаквани неща, които получаваме от нашите гени

Учените все още не могат да кажат със сигурност колко голяма част от личността ни се определя от нашите гени и колко от страничните фактори. Но вече е установено кои черти на характера и на външния вид можем да наследим само от нашите родители.

За съжаление, можем да наследим както добри, така и лоши неща от нашите родители. Можем да получим всичко- от косата до болестите им. Ето кои неща получаваме от нашите гени:

1. Импулсивността

Въпреки че няма такова нещо като "импулсивен ген", учените са убедени, че тази личностна черта може да бъде наследена. Децата на импулсивните родители са по-склонни да се държат по същия начин като родителите си. В много случаи това идва от средата, в която растат: детето вижда поведението на майка си и баща си и просто действа по същия начин. Но има и генетичен аспект.

Учените от САЩ- Лаура Бевилакуа и Дейвид Голдман проведоха проучване и откриха няколко алела от различни гени, които могат да бъдат отговорни за импулсивността. Учените са сигурни, че има много от тези алели. Но за да намерят всички, те се нуждаят от повече хора и повече данни за техния геном.

2. Навици, свързани със съня

Хиперсомнията, безсънието или парасомнията (различни разстройства на съня) са в нашите гени. Разбира се, сънливостта и безсънието често са причинени от обстоятелства като стрес или тревожност. Но ако винаги сте имали тези проблеми, а не временно, това определено е във вашите гени.

3. Агресия

Учените са убедени, че хората стават груби не само заради околната среда или лошите си нрави. Има гени, които предразполагат хората да бъдат по-нервни и агресивни. 

Последните изследвания сочат, че може би откритият ген прави хората по-чувствителни към собствените си интереси, което ги кара да действат по-упорито и рисковано. 

4. Формата на меката част на ухото

Има два типа уши: свободни и прикрепени. Преди това се смятало, че те са класически пример за господстващи и рецесивни гени. Но учените открили, че има форми на ушите, които не попадат в нито една от тези категории. И има няколко гени, които оказват влияние върху формата.

Във всички случаи формата на ушите е определено генетично наследена.

5. Продължителност на живота

Учените изследват хората, които имат дълъг живот, опитвайки се да разберат какво определя продължителността на живота. Резултатите от различни проучвания показват, че тези хора нямат нищо общо по отношение на образование, доходи или професия. Те обаче имат подобни черти. Повечето от тях не пушат, не са с наднормено тегло и се справят добре със стреса. И също така повечето от тях са жени.

6. Потене

Това може да звучи малко странно, но гените също са отговорни за това колко се поти човек. Но все още не е известно къде се намира генът, отговорен за това.

Изпотяването по време на спорта е напълно нормално за всички хора. Но ако се потите през цялото време, независимо от времето, това вероятно е нещо, което сте получили от родителите си. 

7. Късогледство

Възможно е късогледството да се наследи. То може да се получи и заради външни фактори, но децата, чиито родители стрдат от късогледство са по-предразположени.

8. Предразположение към наднормено тегло

Индексът на телесна маса зависи много от вашите гени. Разбира се, околната среда играе огромна роля, но учените са сигурни, че до 70% зависи от гените.

1 0
Харесва ли ви тази статия?
КЛЮЧОВИ ДУМИ
Коментари
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Jenite.bg в мрежата
365 спокойни дни.
Защото всичко е по план!
Вашият персонален
календар.
Към календара
Специални оферти
Реклама от 3Bay