Без чипс и картофки по време на бременността

А и не само - ново проучване твърди, че е вреден точно колкото тютюнопушенето

Без чипс и картофки по време на бременността

Всички знаем, че на бременната жена не бива да се отказва нищо. Ако ѝ се ядат череши през зимата или круши през пролетта, то добрият съпруг трябва да направи всичко възможно да задоволи гастрономическите ѝ желания.

Сигурно всяка жена, без значение дали е бременна или не, си позволява да хапва чипсове, снаксове и други подобни пържени "гризини”. Те са добър заместител на истинската храна по време на филм, докато чакаме да се сготви обядът или просто когато ни се яде съвсем малко. И макар че отлично знаем, че не са особено полезни, удобно си затваряме очите пред всички Е-та в състава.

Ново проучване обаче, публикувано в Environmental Health Perspectives, доказва, че консумирането на храни като чипс и пържени картофки по време на бременността е точно толкова вредно, колкото тютюнопушенето. Според учените, рискът детето да се роди с поднормено тегло, е много голям.

Виновникът за ниско тегло при раждането е химично вещество акриламид, по-високи нива от които се наблюдават в храни като чипс и препечени филийки. Изследователите твърдя също, че бебета, родени от майки, които са имали големи количества на акриламид по време на бременността, имат и по-малка обиколка на главата, в сравнение със здравите новородени.

По данни на Световната здравна организация, веществото се съдържа в най-големи количества в чипса, печените и пържени картофи, сухите зърнени закуски, бисквитите, дори и в пилешкото месо.

Акриламид се съдържа в храни, които са пържени или печени. Нивото му се повишава, когато ястията са готвени по-дълго време и на по-висока температура.

Учените са стигнали до резултатите от проучването, като са изследвали над 1000 бременни и току що родили жени от Англия, Дания, Гърция, Норвегия и Испания. Те открили, че по-високата консумация на храни, съдържащи акриламид, води до намаляване на теглото на бебето със средно 132 грама, а обиколката на главичката му се редуцира с 0,33 сантиметра.

Изследването е само още една причина да ограничим пържените и мазни храни. Доказано е, че не са особено полезни нито за сърцето, нито за теглото, нито за зъбите. Затова - повече здравословни хрумвания за по-дълъг живот.

6 2
Харесва ли ви тази статия?
Коментари
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.



10
Не е посочен 04.01.2013|17:09
и аз знам че вредни пържените "гризинки" но какво да правя като много обичам да ги хапвам по време на филм.
9
Не е посочен 30.11.2012|19:29
Всички знаем, че пърженото и мазното е вредно, но пък да се лиши една бременна жена е доста трудно.
8
Не е посочен 30.11.2012|17:22
Пърженото по принцип си е вредничко но понякога ти се приисква да си похапнеш
7
Не е посочен 30.11.2012|16:28
Пържените храни по начало са вредни за хората а какво остава за бременните жени.
6
Не е посочен 30.11.2012|16:04
По време на бременността всичко им се прияжда на жените. Само да не прекаляват това е по - важно.
5
Не е посочен 30.11.2012|16:03
Да, те са вредни храни и е нормално, но не мисля, че чак имат отношение към обиколката на главата на бебето. Дано да не е така.
4
Не е посочен 30.11.2012|15:19
Като цяло трябва да се избягват боклучавите храни, но незнайно защо точно в този момент жените решават, че трябва да наваксат всички лишения през живота си и се хранят най-безразборно.
3
Не е посочен 30.11.2012|14:52
Добре де, какво значи това, че ще трябва и от пилето да се ограничавам когато стигнем до там ли? И от бисквитите!?!?
2
Не е посочен 30.11.2012|13:33
Ами щом трябва да изключат чипса,да го направят,за да не се обвиняват след това бъдещите майки!А за цигарите пък да не говорим,че за абсолютно забранени по време на бременост!
1
Не е посочен 30.11.2012|13:04
Това което прочетох означава,че ако бъдещата мама злоупотребява с пакетираните пържени картофи, бебето може да се роди недоносено,нали...и да изключат от всекидневното си меню не само чипса, но също и другите пържени продукти с високо съдържание на нишесте.
Jenite.bg в мрежата
365 спокойни дни.
Защото всичко е по план!
Вашият персонален
календар.
Към календара
Специални оферти
Реклама от 3Bay