Д-р Васил Маринов за диагностиката,позволяваща да се преборим с болестта в началния й стадий

Какво представлява термовизуалната диагностика и с какво е по-различна и полезна от другите методи

Д-р Васил Маринов за диагностиката,позволяваща да се преборим с болестта в началния й стадий

Напоследък се говори много за ракови заболявания и за какви ли не други и вечният проблем е, че не можем да се справим с тях. Съществува един метод, който улавя болестите на ранен етап и ни позволява да реагираме навреме и да не се стигне до тяхното развитие, когато вече открити на ехограф например, е твърде късно. Този метод се нарична термовизуална диагностика. Той е иключително разпространен на запад. Срещнахме се с доктор Васил Маринов, който се занимава с диагностиката от 2006 г. в 22-ро ДКЦ София. Завършил е медицина през 1983 г. в Медицинската академия в София. Вижте какви важни неща си поговорихме с него.

 

Здравейте, доктор Маринов. От дълги години се занимавате с термовизуална диагностика. Разкажете ни малко повече за нея, какво представлява тя?

Това е образна диагностика, която се основава на топлинното излъчване на всяко живо човешко тяло в невидим за окото инфрачервен спектър. Апаратът е пасивен приемник, така че първо е абсолютно безвреден, второ е с много голям обем като възможности. Има един такъв момент-Сравнимо към познати изследвания от типа на ехограф, рентген, които са чисто структурни, т.е. при тях се вижда нарушение в архитектоните на даден орган, примерно бучка на гърдата. Силата на ехографа би могла да бъде да каже точния размер, би могла да каже дали имаме кухинно-кистозна форма. Термодиагностиката работи по друг начин. Представете си възпалитетлен процес в тялото. Всеки възпален орган ще бъде най-топъл. Апаратът мери стотни в градуси. Ако има възпалителен белодробен процес, отчитаме някаква стойност от порядъка на 0.93, пациентът започва антибиотик. Целта е да се стигне до понижение.

Д-р Васил Маринов за диагностиката,позволяваща да се преборим с болестта в началния й стадий

Кога трябва да се насочим към тази термовизуална диагностика? Това е пред-диагноза, но все пак кога трябва да решим да се подложим на нея? Има ли някакви симптоми, които да ни подскажат, че вероятно имаме проблем?

В други държави се прилага като чисто профилактична техника.

А в България?

В България всичко е на частни начала. Много често при мен идват проблемни пациенти с неясна температура, с неясни болкови коремни оплаквания. Пациентът отива на един лекар, отива на втори лекар, отива на трети.. Пуска едно изследване, друго..и вече се шашка и се чуди какво да прави и къде да ходи.

Върху кои органи от тялото може да се прилага термовизуалната диагностика? Навсякъде по тялото ли може?

Прави се снимков материал, който започва от глава и шия, след което се снимат гърди, корем и т.н. Обикаля се цялото тяло, Хубавото на апарата е, че архивира. Това, което снимам, остава поне като 6 месеца запис при мен. Пациентът може да няма никакви оплаквания в момента, изследванията, които се правят да не потвърдят това, което съм казал. Минава интервал, който може да бъде и година от прегледите и в един момент на база на оплакване или допълнително изследване се потвърждава това, което вече е видяно на термографа. Нещото, което е изключително полезно, е, когато говорим за онкопрофилактиката, защото при нея има една съдова промяна. Участъкът на даден орган започва да генерира, да образува нови кръвоносни съдове, които са много благоприятен терен, т.е. раковите клетки получават идеален терен за едно богато хранене. Тази съдова промяна -ангоегенеза, за която говоря, всъщност е първи признак за изграждане. Даже има описани случаи в литературата, при които коментирано рискови ситуации в тази насока при пацианетки за гърдата например, са развили рак на гърдата в интервал 3 до 5 години, след като вече са гледани на термографа и са описани очаквани подобни проблеми. В този смисъл има един такъв момент – термографът се явявява един вид пред-диагностика. Мамографът, ехографът са пост-диагностика. Диагностицираме примерно рак, само че той вече се е развил. Термовизуалната диагностикa ни помага да реагираме навреме.

Знам, че тази диагностика се прилага в САЩ, в Германия, в Швеция. В България има ли други лекари, които се занимават с нея, освен Вас?

Аз бях един от първите. Все още има, но в началото бяхме повече.

Д-р Васил Маринов за диагностиката,позволяваща да се преборим с болестта в началния й стадий

Кога решите да се занимавате с термовизуална диагностика?

Някъде около преди 15 години.

Какви други болести могат да се открият чрез термовзиауалната диагностика, освен рака, за който говорихме?


Могат да се открият най-банални отклонения. Огромен е обемът от възможности. Около 150 заболявания могат да бъдат открити.

Ако може да кажете най-сериозните болести, които могат да бъдат открити с тази диагностика?


Могат да бъдат открити синусни проблеми , зъбни проблеми, ушни проблеми, проблеми на щитовидната жлеза, може да се коментира язва.

Колко струва човек да се подложи на термовизуална диагностика?

Пълният преглед е 80 лв.

Българинът приема ли тази иновативна медицина за момента според Вас?

Съгласен съм, че има консерватизъм, но той е по-скоро в колегите, не в пациентите. Хубавото на термографът е , че има образи, които и пациентът вижда. Не е толкова сложно. Ако една кардиограма или каквото и да било друго по-специфично медицинско изследване , един пациент не може да разбере нищо. Тук пациентът вижда образи и може веднага да зададе съвсем адекватни въпроси. Ако на графиката виждате участък, пламнал в червено, вие сами ще се запитате какво става.

Станете част от Jenite.bg във Facebook!

15 0
Харесва ли ви тази статия?
Коментари
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Jenite.bg в мрежата
365 спокойни дни.
Защото всичко е по план!
Вашият персонален
календар.
Към календара
Специални оферти
Реклама от 3Bay