Най-популярните здравни митове, в които хората все още вярват

Най-популярните здравни митове, в които хората все още вярват
Pexels

Когато става въпрос за здраве, митовете имат навика да се задържат дори след като различни изследователи, учени и експерти са доказали отново и отново, че са неоснователни. В следващите параграфи ще разбием някои от най-популярните митове от тези дългогодишни митове.

Органичната храна не съдържа пестициди

Дори и най-усърдните фермери не са в състояние да гарантират, че продукцията им няма да съдържа никакви пестициди. Вятърът и водата със сигурност могат да замърсят органичните храни с пестициди. Нещо повече, докато някои фермери използват органични пестициди вместо това, те могат да бъдат дори по-токсични от синтетичните си колеги.

Артритът е заболяване, което засяга само възрастните хора

Две трети от тези, които страдат от артрит, всъщност са на възраст под 65 години. Има над 100 форми на артрит, които засягат хора от всички възрасти. Засягайки около три на всеки 1 деца, ювенилният артрит, например, е едно от най-често срещаните заболявания сред децата.

Захарта причинява хиперактивност при децата

Няма научни доказателства, които да установяват връзка между консумацията на захар и хиперактивността. Това обаче не означава, че захарта е напълно безвредна за децата. Различни проучвания показват връзка между консумацията на захарни напитки при деца и наддаването на тегло.

Настинката се причинява от студа

През зимата не самият студ причинява сезонни подсмърчания, а по-скоро нашето поведение. В по-студените месеци прекарваме много повече време вътре, където въздухът се рециклира и където е по-вероятно да се озовем в непосредствена близост до заразени индивиди, улеснявайки разпространението на вируси, които причиняват настинки. Естествено, не е добра идея да прекарвате много време в условия под нулата, което може да ви изложи на риск от измръзване.

Може да ядете храна, която сте изпуснали на земята, стига да се придържате към петсекундното правило

Събирането на изпусната храна в рамките на пет секунди няма да ви предпази от микроби. Проучване показва, че някои бактерии "скачат" веднага върху храната, която се изпуска на пода. С други думи, няма период от време, през който храната може да бъде на пода, без да рискува замърсяване.

Косата и ноктите продължават да растат след смъртта

Когато човек умре, косата и ноктите му изглежда продължават да растат. Това обаче е проста илюзия, причинена от изсушаването на скалпа и кожата. Косата и ноктите спират да растат веднага след смъртта.

Ако погълнете дъвка, тя ще остане в стомаха ви в продължение на 7 години

Всички сме гълтали дъвка в някакъв момент като деца, след което са ни казвали, че ще остане в телата ни 7 години. За много от нас това е достатъчно, за да ни отблъсне от поглъщането на дъвка отново. В края на краищата, кой иска да има парче дъвка, залепено във вътрешността на стомаха му в продължение на седем години? Всъщност, въпреки че отнема малко повече време, за да си проправи път през храносмилателната ни система, дъвката се изхвърля доста бързо. 

Седенето твърде близо до телевизора уврежда очите ви

Виждането на дете, което седи твърде близо до телевизор, е гледка, която тревожи много родители, които се страхуват, че екранът ще увреди зрението на детето им. Според Американската академия по офталмология обаче, седенето близо до телевизора не уврежда очите ви, въпреки че може да причини напрежение.

Ако кръстосате очи, те ще останат така

Кръстосването на очите ви няма да ги накара да останат така завинаги. Може да получите някои спазми или може би да изпитате известно напрежение в очите за около час, но след това всичко трябва да се върне към нормалното.

Изпукването на кокалчетата причинява артрит

Изпукването на ставите няма да увеличи риска от артрит. Шумът, който чуваме, се създава от пукането на мехурчета в синовиалната течност, вещество, намиращо се в ставите ви, което, наред с други неща, намалява триенето между костите.

1 0
Харесва ли ви тази статия?
Коментари
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Jenite.bg в мрежата
365 спокойни дни.
Защото всичко е по план!
Вашият персонален
календар.
Към календара
Специални оферти
Реклама от 3Bay