Съвети от хомеопата д-р Весела Попова за това как да не се разболяваме и да се чувстваме добре през есента

Вижте какво ни разказа тя

Съвети от хомеопата д-р Весела Попова за това как да не се разболяваме и да се чувстваме добре през есента

Есента е един от най-трудните за преодоляване сезони. Казвам Ви го от личен опит. През есента аз съм унила, енергията ми е занижена и го няма като че ли онзи живец в мен. Сигурна съм, че есента се отразява по този начин и на много от Вас. Ето защо се свързах с хомеопата д-р Весела Попова, за да ни разкаже как да се справим с този сезон, с настинките и да се подготвим за зимата. Тя е завършила 1-ви Московски медицински институт, работи като педиатър и специализира клинична лаборатория. Практикува класическа хомеопатия от 1999 г. Член е на Световната лига по хомеопатия и на Асоциацията на лекарите-хомеопати в България. Дипломиран HDT терапевт, нутрициолог, ЕFТ, MR, MBR.

Ето ги и съветите й!

Здраве, есен и хомеопатия

Здравето е дар, но се нуждае от постоянна грижа! Есента е удивителен сезон. Природата се подготвя за зимата много красиво. Едновременно с това има огромно изобилие от природни дарове, от които ние също да се възползваме. Много пациенти предпочитат индивидуалния, холистичен подход при лечението си. Хомеопатията, както и другите алтернативни методи, могат много добре да се съчетават с алопатичната терпия, ако се провежда такава. Холистичният подход от друга страна се ръководи от това кое за дадения пациент е най-важно в момента като проблем и как може да се разреши по най- подходящ начин за конкретния човек. Като хомеопат и холистичен лекар винаги препоръчвам и предпочитам профилактиката с природни методи за засилване на имунната система и подготовка за студените зимни дни.

Често ме питат има ли в хомеопатията лекарства за превенция на вирусни инфекции и грип? Хомеопатията като наука се базира на определени закони и отчита индивидуалните симптоми, които са различни и уникални за всеки отделен човек. Подобен ефект има добре подбраното индивидуално лекарство, наричано още конституционално. То се определя след събиране на подробна анамнеза с отчитане на много фактори като наследственост, вредни влияния, потискащи лечения и др. Подбрано според момента и състоянието такова лекарство може да стимулира имунитета и реактивността на човек и така да да го постави на по-високо енергийно ниво за устойчивост към инфекции. Най-добрият съвет в случая е да посетите вашия хомеопат, ако скоро не сте го правили.

Откъде е добре да започнем?

Науката все повече отчита важността на стомашно-чревния тракт за общото здраве. Много изследователи смятат, че поддържане здравето на червата и възстановяване на цялостта на чревната бариера е една от най-важните цели на медицината през 21 век.В края на месец октомври беше проведена ХІ-та конференция на Асоциацията на лекарите хомеопати в България с тема "Автиомунни заболявания и хомеопатия". На форума присъстваха много авторитетни български и международни специалисти, обсъждаха се въпроси и се сподели опит в лечението на тези изключително актуални и социално значими заболявания. И една от важните теми беше връзката на храненето, хранителната непоносимост, възпалението с влошеното здраве на хората и децата в частност.

Какво да правим есенно време?

На първо място е необходимо да запазим топлината в тялото. Билковите чайове от лайка, липа, мащерка са чудесни загряващи напитки, а вечер за разтоварване и добър сън лавандулата и мащерката са най-доброто приспивателно. Шалът и шапката са чудесен аксесоар при вятър и влага. За по-лека адаптация към преходния сезон и превенция срещу вируси помагат витамини Ц, Е, А, Д, ненаситените мастни киселини, както и някои специфични имуностимулатори, като водораслите, пчелното млечице, бъзака, шипката, ехинацея и прополис. Те не само повишават имунитета, но и действат добре на раздразнената понякога от вирусите стомашна лигавица. Разбира се, най- добрия вариант е да са препоръчани според индивидуалните нужди и особености на човека. Това е сезон през,който е необходимо да се погрижим за далака и стомаха според китайската медицина.

Знае се, че през есента се обострят състояния свързани с гастрити и язви. Необходимо е да се намали консумацията на сурова и "хладна храна”като салати и да се премине на повече топла, готвена храна, особено топли течности като супа. Кореноплодните зеленчуците са най- полезни за този сезон, заедно със зелето и тиквата. Хомеопатията също дава доста варианти за терапия на подобни оплаквания. Природата ни е дала за всеки сезон всичко, което ни е необходимо. Другите органи, за които е необходимо да се погрижим са бъбреците. Топлите крака и кръст за най-добрата профилактика за това.

Знаем, че мислите могат да ни разболеят, но могат и да ни излекуват. Това е пряко свързано с хипоталамуса, който е главен диригент в процесите на адаптация към нови условия. Хипоталамусът превръща нашите мисли в емоции чрез химически реакции и отделяне на хормони, които могат да ни направят щастливи или нещастни, тоест създават се усещанията. С намаляването на деня може да ни налегне по-често лошо настроение, депресия, тъга. Преумората се усеща по-силно в този преходен сезон, докато организма се нагоди към ниските температури. Усеща се по-голяма нужда от сън и да се скриеш на топло. От друга страна движението като спорт или разходка в планината може чудесно да противодейства на тези тенденции и често се пренебрегва в градския живот.

Какви мерки да вземем, ако все пак вече има симптоми на настинка и грип?

Хомепатията предлага много варианти, от които най-познат от рекламите е осцилококцинум – но при първите симптоми на грип! Добре действат също и Ехинацея, Инфлуенцинум, Гелсемиум, Бриония, Беладонна. Какво ще препоръча хомеопата, зависи от симптоматиката и особеностите на организма на пациента.

Има доста информация вече в интернет, често противоречива и объркваща. Доста обяснявам на пациентите защо и как давам лечението. Организирам и курсове за "Търсещи родители – здравето холистично и хомеопатично" точно с тази идея, да се даде правилната информация, да се разбере как лекува хомеопатията и какво можем да очакваме, както и докъде може да се самолекуваме в остри състояния. Голям проблем напоследък е масовото самолечение и приемане на лекарства както стандартни, така и хомеопатични.

Какви предимства имат алтернативните методи пред конвенционалната медицина?

Алтернативните методи имат много по-малко странични действия от тези на конвенционалната медицина. Но трябва да се има предвид, че ако нямат ефект до 2-3 дни, е необходимо да се обърнем към лекар. За съжаление, наи-честата практика в подобен случай е да се предписват антибиотици. При вирусни инфекции, това няма особен смисъл в повечето случаи, само още повече потиска имунитета и убива заедно с"лошите”и "добрите” бактерии.

Винаги съм търсила баланса и се придържам към принципа на Хипократ: "Primum non nocere" ("Преди всичко не вреди")! Това означава да намериш най- бързия, мек и траен начин да помогнеш като използваш всичко, което помага, без да отричаш онова, което не познаваш.

Доброто настроение и топлината ги носим в нас!

Можете да видите повече информация за курса и за практиките й в нейния сайт homeoart-bg.com.

Станете част от Jenite.bg във Facebook!

3 0
Харесва ли ви тази статия?
КЛЮЧОВИ ДУМИ
Коментари
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Jenite.bg в мрежата
365 спокойни дни.
Защото всичко е по план!
Вашият персонален
календар.
Към календара
Специални оферти
Реклама от 3Bay