Етикет на хранене в Италия

С какво се различават италианците?

Етикет на хранене в Италия

Вече ви информирахме за общоприетите правила по време на хранене. Оказа се обаче, че притежателите на авторските права за пица и спагети - италианците - имат малко по-различен етикет. Полезно е да знаете разликите в привичките, ако ви предстои официална вечеря в Рим или Венеция...или просто ако са ви интересни обноските в Италия.

 

 

На масата никога не се пожелава: "Добър апетит!". Ако някой все пак го стори, престорете се, че не сте чули или леко се усмихнете.

 

Храненето започва, само след като стопанката на дома седне на масата, ако вечерята не е в ресторант. Никога не се оставя мобилен телефон до чинията - той не е прибор, а това се счита за неуважение към останалите хора на масата. Чашите, както и тук, не се пълнят до ръба. Ако някой до вас иска да ви налее още вино, а вие не желаете, се казва: "Не, благодаря". Забравете дърпането или покриването с ръка на чашата - издава много лошо възпитание.

 

Изчакайте ястието да изстине, преди да го ядете. Вариантът да духате в чинията, за да ускорите процеса, не съществува.

 

Нормалният нож не се ползва за рязане на риба, омлет или торта - за тази цел има специални прибори. Костилки, кости или люспи се събират с ръка и се поставят в чинията, вместо да се плюят направо там. Видимите излишни части като кости от дивеч или семки на диня, се почистват предварително.

 

В края на яденето приборите се поставят в чинията вертикално, като стрелките на часовника, показващи 6 часа. Салфетката се оставя, без да се сгъва, вляво от чинията. Чиниите се сервират отляво, а мръсните съдове се отсервират отдясно.

 

Използването на клечки за зъби не трябва да бъде на масата. Съвсем недопустимо е да си почистите зъбите, прикривайки устата си с ръка - това за тях граничи с дивашките навици.

 

Ако ядете в неформален кръг и искате да оберете остатъка от сос например, то топете хляба с ръка и никога - с вилица.

 

И не забравяйте да опитате максимален брой традиционни ястия - оригиналът винаги е по-вкусен!

 

1 0
Харесва ли ви тази статия?
Коментари
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Jenite.bg в мрежата
365 спокойни дни.
Защото всичко е по план!
Вашият персонален
календар.
Към календара
Специални оферти
Реклама от 3Bay