Етикет по време на официална вечеря

Изисканите обноски на масата

Етикет по време на официална вечеря

Все някога ще ви се случи да попаднете на официална или делова вечеря, на която трябва да се държите по определен начин. Може по дрехите да посрещат, но всъщност обноските са нещото, което изгражда истинското първо впечатление. Затова, ако държите да се представите на ниво и поведението ви да съответства с приетите норми, прочетете тези съвети. Те със сигурност ще ви помогнат да се справите с нелеката задача да спазите етикета, независимо дали става дума за вечеря в ресторант, или за покана в нечий дом.

 

Начало на вечерята

Прието е домакинята да пожелава добър апетит, а на официални вечери тази част се пропуска. Също така именно тя приканва гостите да си досипят, но не ги принуждава.

Салфетката трябва да се разгърне и да се сложи в скута. Ако я изпуснете на земята, помолете келнера да ви донесе друга. След употреба се оставя до чинията и имайте предвид едно: ще направите ужасно впечатление, ако си избършете устата и оставите червило по цялата салфетка. По-добре попийте червилото си преди да започнете с храненето, а след вечеря си сложете отново. Пред огледалото в тоалетната, не на масата.

 

Хранене

Ако сами сте си сипали храна в чинията, трябва да я изядете. В случай че друг ви е сервирал, това правило не важи и знайте, че може да откажете някакво ястие, стига да сте достатъчно учтиви. Първо опитайте храната, и чак след това, ако има нужда, използвайте подправки. В случай че след вечеря ви се наложи да използвате клечка за зъби, това трябва да стане дискретно, с ръка пред устата.

 

Разговори и речи

Разговорите на масата трябва да бъдат леки и неангажиращи, така че в тях да вземат участие всички присъстващи. Не говорете с пълна уста и не се надвиквайте с другите.

При официални случаи речта се произнася преди десерта. Ако искате да вдигнете тост, почукайте с прибор по чашата и станете, за да привлечете вниманието на останалите.

 

Ако нещо се обърка или стане произшествие на масата, това трябва да се отмине с мълчание. Реагирайте така, все едно вие сте сгрешили. А ако все пак сте виновни за суматохата, запазете самообладание и проявете чувство за хумор. Няма безгрешни хора, просто е важно да се учим от грешките си.

7 0
Харесва ли ви тази статия?
Коментари
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Jenite.bg в мрежата
365 спокойни дни.
Защото всичко е по план!
Вашият персонален
календар.
Към календара
Специални оферти
Реклама от 3Bay