Интервюиращият за работа не е ченге

10 мита, които трябва да развенчаем, за да ви помогнем да получите желаната длъжност

Интервюиращият за работа не е ченге

Някои хора просто го могат. Отиват на интервюто за работа в приветливо настроение, обличат се, държат се, усмихват се и отговарят точно така, както се очаква, за да влязат възможно най-бързо под кожата на интервюиращия.

Повечето от нас обаче не са чак толкова уверени и комуникативни. Или пък стоят в другата крайност - демонстрират прекалено голямо самочувствие, говорят повече от необходимото. По-високомерно от необходимото. В такива случаи е добре да се възползваме от някой и друг съвет, преди да седнем очи в очи с човека, който ще преценява евентуалното ни наемане.

На помощ ни се притича скорошна статия във Forbes, изготвена от американския "треньор по кариерно развитие" Дейвид Купър и разбиваща на пух и прах основните митове, свързани с интервюто за работа. Материалът ще ни позволи да избършем праха, който дълго е бил хвърлян в очите ни и да увеличим шанса си за настаняване върху пухената възглавничка на предлаганата длъжност. Поне така ни се струва, имайки предвид, че въпросният треньор Купър пише наръчници от типа "Как да създадете успешна кариера... дори и да не се вписвате в нея".

И така, ето ги и 10-те мита, за които е време да забравим: 

1. Интервюто е внимателно подготвено
След като търси работна ръка, човекът, с когото ще разговаряте, вероятно е заринат от работа. И не е имал време да изследва CV-то ви с детективската лупа, която вероятно сте си представяли. Така че не се дръжте като "пале пред майка си", което трябва да се оправдава за всеки неудобен момент от своята биография. Изберете поведението на уверен в качествата си вълк и наблягайте на преимуществата си, без да се извинявате за дребните пропуски.

2. Интервюиращият задава добри въпроси 
Както вече казахме, той едва ли си е писал сценарий и със сигурност не е репетирал интервюто с вас пред огледалото. За да бъдете сигурни в ефективността на разговора, опитайте да го вземете в свои ръце още след като ви бъде зададен редовния "Разкажете ми за себе си" въпрос. По този начин ще облекчите и себе си, и вероятно неподготвения си събеседник.

3. Ще изглежда нелюбезно, ако откажете предложената напитка 
Напротив, обикновено единствената причина да ви я предлагат е, че в противен случай тяхното поведение ще изглежда нелюбезно. Но това съвсем не означава, че наистина им се разхожда до съседната стая, за да ви сипват кафе или вода. Пък и не е нужно да изглеждате като бедна душица, чиито очи започват да светят при всяко предложение за безплатна почерпка. Разбира се, това не означава и да проявявате излишна скромност, ако наистина чувствате нужда от дозата кофеин или студена напитка.

4. Интервюиращият иска да преглежда допълнителни материали 
Вероятно изобщо не му се занимава с подобно нещо. Ако сте дизайнер, фотограф, автор - тогава има смисъл да настоявате да покажете портфолиото си. Но в останалите случаи не вадете препоръки и удостоверения, освен ако изрично не ви ги поискат.

5. Има правилни отговори за въпросите в интервюто 
Истината е, че по-скоро има правилно поведение при отговаряне на въпросите в интервюто. Повечето хора се интересуват повече от реакциите ви и тона на на разговора, който водят с вас. Така че не се напрягайте излишно да претегляте всяка дума.

6. Трябва да отговаряте кратко 
Споменахме ли, че "изпитващият" едва ли се е подготвял щателно за вашето интервю? Ако му отговаряте с по едно стегнато изречение, ще го затормозите да измисля още въпроси. Затова е най-добре да говорите подробно и сладкодумно, но без да излизате от конкретната тема. Не се притеснявайте, ако се налага да ви прекъсват - този вариант е далеч по-симпатичен от напрегнатото мълчание.

7. Според мениджърите уменията са по-важни от атрактивния външен вид 
За добро или лошо, в повечето случаи и това не е вярно. Особено ако ще работите с хора. Постарайте се да изглеждате възможно най-магнетични, стилни и спретнати по врене ба интервюто, но без да наблягате прекомерно на сексапила.

8. Когато ви питат как си представяте себе си след 5 години, от вас се иска да демонстрирате амбиция 
Нищо общо с истината. С този въпрос интервюиращият предпочита да измъкне от вас уверение, че с готовност и удоволствие ще си вършите едни и същи задължения в продължение на неопределен, дълъг период от време.

9. Щом сте поканени на интервю, значи позицията със сигурност е свободна 
За съжаление, не е рядкост наемащият вече да има предвид "свой човек" и разговорът с вас да служи само за замазване на очите. Спомнете си тази неприятна способност, преди да се депресирате, ако не ви вземат на работа въпреки положените усилия.

10. Най-квалифицираният кандидат получава длъжността 
Дори да имате самочувствието на точно този човек, не си мислете, че работата ви е в кърпа вързана. И обратното - не демонстрирайте вялост и ниска увереност, само защото знаете, че има и по-подходящи на документи кандидатури от вашата. Все пак позицията вероятно ще изисква и да си комуникирате с хора, така че социалните ви качества също ще бъдат поставени на везната.

Най-важно от всичко е да запомните, че интервюто за работа не е разпит под синя лампа. Без да стигате до прекалено арогантно поведение, просто се представете като спокойна и приятна личност, каквато всеки би искал да има в компанията си.

13 0
Харесва ли ви тази статия?
Коментари
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.



25
Не е посочен 22.10.2012|11:59
добре ,че вече не ми се налага да ходя на интервюта , много мразя :Д
24
Не е посочен 22.10.2012|11:58
дори е повече от ченге , ако ме питате
23
Не е посочен 17.10.2012|14:21
Е тези съвети наистина са добри. Истината е описана:)
22
Не е посочен 17.10.2012|12:05
Така си е! И те са хора и знаят какво е да са на твое мястО!
21
Не е посочен 17.10.2012|12:02
Статията е много полезна и всичко написано в нея е вярно!
20
Не е посочен 17.10.2012|11:57
Много полезна статия! Благодаря за нея!
19
Не е посочен 17.10.2012|11:52
То това енай-важното когато си пускаш СВ-то!
18
Не е посочен 16.10.2012|17:20
Бъдете наясно дали искате изобщо тази работа,не си хабете силите,за нещо,което според вас не си заслужава
17
Не е посочен 16.10.2012|16:28
Това е много надежден и добър материал!
16
Не е посочен 16.10.2012|15:39
Това са наистина много полезни съвети!
15
Не е посочен 16.10.2012|14:51
Кандидатът може да търси „просто” работа, но работодателите никога не търсят „просто” служители,а винаги търсят перфектния такъв и затова стават доста мнителни!
14
Не е посочен 16.10.2012|14:39
има ейчари, които наемат за такива работи, но аз не им вярвам, повечето са кухи лейки и само се правят, че разбират. истината е, че от едно интервю не можеш придоби кой знае каква представа за човек, още повече, че той може да е супер ценен кадър, но в мом4ента да е неразположен - психически-емоционално(примерно на път за важното интервю са ти съобщили, че баба ти е починала), или физически - настинка, грип, ежемесечен цикъл, болки в стомаха от притеснение, главоболие заради слънчеви изригвания и др.
13
Не е посочен 16.10.2012|14:23
Вярно е и това сякаш...ама това идва от немотията и високата безработица, всеки е готов да работи каквото ИМА, а не каквото той поиска..за съжаление у нас, мечтите почти никога не се сбъдват.
12
Не е посочен 16.10.2012|14:21
За съжалени е така. Разпитват все едно си извършил нещо непростимо, някакво престъпление. За мен едно интервю трябва да протече в един по-приятелски тон, където хората се отпускат и показват повече от себе си. Не може да се държиш, като тартор с човека и да очакваш да ти се открие.
11
Не е посочен 16.10.2012|14:21
Повечето хора в България не са никак наясно как трябва да протича едно интрвю, а интервюиращите понякога се държат много пренебрежително, което притеснява още повече хората.....
10
Не е посочен 16.10.2012|14:20
Много полезно инфо, дано повече кандидати за работа да го прочетат. Такива материали мака ри вече леко клишета, наистина са полезни, ако прилагате прочетеното на практика. Казвам го от личен опит. И всичко, което се пише за писането на CV и Мот. Писма също е много полезно, ако се придържате към съветите.
9
Не е посочен 16.10.2012|13:34
Понякога обаче се държат точно така!
8
Не е посочен 16.10.2012|12:00
Абе за съжаление май има много такива хора- остави ги....комплексарска му работа ....по- жалко е за тях самите...
7
Не е посочен 16.10.2012|11:48
Да, но някои се държат много надменно и си въобразяват , че са нещо повече от другите хора.
6
Не е посочен 16.10.2012|11:42
Много хора правят грешката да се борят за мястото на всяка цена и дори не се замислят дали това е работата,която искат
5
Не е посочен 16.10.2012|10:58
истината е, че в повечето случаи си имат човек, особено на държавна или общинска работа
4
Не е посочен 16.10.2012|10:24
Вярно е, повечето от нещата са така, особено ме разсмя, че интервюиращият не изгаря от желание да ни прави кафе и да ни сипва вода, но ако държим...:)))
3
Не е посочен 16.10.2012|09:56
много правилно написано, наистина, полезна информация, вдигаща самочувствие дори
2
Не е посочен 16.10.2012|09:43
Има клиширани въпроси, които обикновено се задават на подобни интервюта, но не бива да се чувстваме като на разпит, защото това може да повлия на резултата от интервюто.
1
Не е посочен 16.10.2012|09:17
колкото и да се опитвам да бъда спокойна,едно интервю за работа винаги е доста напрегнато...но пък съветите ви са наистина полезни и ако ми се наложи скоро да си търся работа,определено ще се сетя за тази статия!
Jenite.bg в мрежата
365 спокойни дни.
Защото всичко е по план!
Вашият персонален
календар.
Към календара
Специални оферти
Реклама от 3Bay