Ето как да се грижите за очите си, ако те са чувствителни

Ето как да се грижите за очите си, ако те са чувствителни

Всичко, което виждаме, съставлява 80% от нашите спомени. Затова е много важно да защитим очите си и да се уверим, че виждаме всичко около нас.

Всеки от нас е имал някакъв проблем с очите си поне веднъж в живота си. Очните проблеми могат да бъдат много неприятни със симптоми като зачервяване, сърбеж и болка. Ако имате чувствителни очи и имате тези симптоми често, тогава очите ви се нуждаят от специални грижи.

Ето как да се грижите за очите си, за да облекчите дискомфорта:

1. Хигиена

Първо, трябва да осигурите подходяща хигиена на очите си. Никога не трябва да ги докосвате с мръсни ръце. Редовно перете кърпите си, с които изтривате областта около очите. Бъдете внимателни, кърпата не трябва да докосва самите очи.

2. Очилата са по-безопасни от лещите 

Лещите са придобили популярност през годините. Но ако имате чувствителни очи, по-добре е да носите очила. Те не влизат в контакт с очите и това предотвратява дразнене и възпаление.

3. Мийте лицето си и почиствайте четките си за грим редовно

Чувствителните очи не трябва да ви пречат да изглеждате чудесно. Просто следвайте серия от прости стъпки. Не забравяйте да изтриете грима преди да си легнете и да почиствате всички инструменти и четки, които използвате. Използвайте качествена козметика и не я споделяйте с никого.

4. Нанасяне на спирала на чувствителни очи

Когато избирате спирала, избирайте най-простия вид, без добавени цветове и не избирайте водоустойчива спирала. Нанасяйте спирала само на горните мигли и се старайте да не докосвате основата на миглите.

5. Не натоварвайте очите си

Опитайте да не четете на слаба светлина. Това е вредно за очите ви. Четенето на тъмно увеличава мускулното напрежение, което води до повишаване на чувствителността и сърбеж. Затова трябва да четете в добре осветена стая. По-добре е да не четете в движещ се автомобил, тъй като това също може да накара мускулите ви да се напрягат.

6. Направете вашите устройства по-малко вредни

Постоянното използване на устройства, като телефони и таблети оказва неблагоприятно влияние върху състоянието на очите. Ние се фокусираме върху екраните за дълго време, което напряга очите ни. Трябва да мигате по-често и да държите екрана на разстояние. Също така трябва да използвате тези устройства по-рядко.

7. Възстановяване на очите по време на сън

Подобно на останалата част от тялото ви, очите ви се нуждаят от почивка. Уморените очи стават по-чувствителни. Следователно, здравият сън е неразделна част от грижата за очите. Необходимо е да спите достатъчно време, така че мускулите да имат време да се възстановят.

8. Защита на очите

Необходимо е да използвате слънчеви очила, за да предпазите чувствителните очи от ултравиолетовите лъчи. През зимата също е необходима защита. Не забравяйте да използвате очила, когато участвате в зимни спортове.
9. Храна за здрави очи
Можете да включите храни в диетата си, които съдържат здравословни елементи. Ядките, морските дарове, плодовете, листните зеленчуци, цитрусовите плодове и яйцата са много полезни за очите.
10. Топли и хладни компреси за намаляване на зачервяването
Ако очите ви са червени, можете да направите компрес. Първо, опитайте с топъл компрес. Ако това не помогне, тогава направете студен. И в двата случая, трябва да намокрите кърпа с вода. Уверете се, че температурата е комфортна за вас. Поставете компреса върху затворени очи за 10 минути.
Станете част от Jenite.bg във Facebook!
1 0
Харесва ли ви тази статия?
КЛЮЧОВИ ДУМИ
Коментари
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Jenite.bg в мрежата
365 спокойни дни.
Защото всичко е по план!
Вашият персонален
календар.
Към календара
Специални оферти
Реклама от 3Bay