Ето колко килограми ще свалите, ако стоите прави повече

Ето колко килограми ще свалите, ако стоите прави повече

Ново проучване, публикувано в Европейския дневник на превантивната кардиология показва, че стоенето в изправено положение би могло потенциално да предотврати увеличаването на теглото, което идва със заседналия начин на живот.

В този анализ изследователите са разгледали общо 46 проучвания, включващи 1 184 души. За жените, при изправено положение се изгаря 0,1 калории повече, отколкото в седнало положение. Това изглежда като нищо, нали?

Но стоене срещу седене в продължение на шест часа на ден би помогнало на човек от 143 килограма да изгори допълнително 54 калории на ден. Добавете го в течение на една година и това е равно на 5,5 килограма мазнини, твърдят изследователите.

Това всъщност не е никак лошо.

(Мъжете изгарят 0.19 калории на минута, когато стоят вместо да седят, вероятно защото те обикновено са по-големи същества с повече мускулна маса.)

Постоянното стоене в изправено положение не изглежда голяма работа, но тялото ви използва повече мускули, за да ви държи изправени, така че тялото ви се нуждае от повече енергия.

Плюс това, предишни изследвания са показали, че стоенето изгаря около девет допълнителни калории на час в сравнение със седенето. (Това е почти същото като това изследване.)

Изследователите предупреждават, че не трябва да разчитате само на стоенето, за да свалите килограми. "Дали такава малка разлика в разходите за енергия наистина ще се превърне в дългосрочна загуба на тегло все още не е доказана." В дългосрочен план, може просто да ядете повече, за да компенсирате например, и така разликата може да е незначителна.

Седенето пред компютъра по цял ден е "новия рак". Това забавя кръвообращението, увеличава риска от диабет тип 2 и застрашава вашето гръбначно здраве. Но изследванията показват, че стоенето прав може да помогне да се противодейства на някои от тях, като се понижи нивото на кръвната захар, триглицеридите и кръвното налягане.

Станете част от Jenite.bg във Facebook!

0 0
Харесва ли ви тази статия?
КЛЮЧОВИ ДУМИ
Коментари
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Jenite.bg в мрежата
365 спокойни дни.
Защото всичко е по план!
Вашият персонален
календар.
Към календара
Специални оферти
Реклама от 3Bay