Жените с четири деца страдат по-често от сърдечни болести

Американски учени откриха връзка между някои аспекти на бременността и сърдечните болести

Жените с четири деца страдат по-често от сърдечни болести

Ново изследване доказва, че раждането на четири или повече деца удвоява риска от развитието на сърдечни болести при майката.

Когато една жена премине през вълнуващото, но трудно преживяване цели три пъти, всяка следваща бременност увеличава опасността от удебеляване на стените на артериите, което може да доведе до сърдечен удар.

Различни аспекти на бременността и друг път са свързвани със сърдечни проблеми, но едва сега учените наблягат на връзката между броя на ражданията и сърдечно-съдовите заболявания. Оказва се, че когато една жена е бременна, в организма й настъпват промени, които могат да доведат до по-голямо напрежение върху сърдечно-съдовата система. Установява се още, че по време на бременност количеството кръв, което сърцето изпомпва, се увеличава с 50%.

Жените с четири деца страдат по-често от сърдечни болести

Проучването на Университета на тексаския югозападен медицински център обхваща 1644 жени на средна възраст 45 години. Предмет на изследването е т.нар. "коронарен калциев резултат" и промяната в дебелината на стената на аортата. Чрез изменението в двата аспекта се установява дали при жените, които са преминали през по-голям брой раждания, съществува по-голям риск от сърдечна недостатъчност.

Резултатите показват, че при жените, които са раждали четири или повече пъти, опасността е по-голяма, отколкото при тези, които са дали живот на две или три деца. Установените факти остават същите дори когато се вземат предвид други аспекти от живота на майките, които също се свързват с риска от сърдечни заболявания, като образование, социално-икономически статус, раса и др.

Изследването показва още, че жените, които имат само едно дете или изобщо нямат деца, също показват признаци за развитие на сърдечно-съдови проблеми. Учените смятат, че това може да се обясни с факта, че в групата на тези жени попадат такива, които вече имат някакво основно заболяване, като синдрома на поликистозните яйчници.

Жените с четири деца страдат по-често от сърдечни болести

Синдромът на поликистозните яйчници увеличава риска от високо кръвно налягане и висок холестерол, което също може да доведе до сърдечни заболявания или удар.

Д-р Моника Сангави, която е автор на проучването, казва, че бременността позволява да бъдат идентифицирани жените, които са в най-голяма опасност от развитието на болести, свързани със сърдечно-съдовата система. "Хубавото на бременността е, че тя настъпва в сравнително ранен етап от живота на бъдещата майка и позволява навременна интервенция при евентуалното наличие на риск”, добавя още тя.

За още съвети на тема здраве, станете част от страницата на Jenite.bg във Facebook!

3 0
Харесва ли ви тази статия?
Коментари
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.



10
Не е посочен 27.06.2014|18:01
Според други проучвания пък това се отразява добре на женския организъм, но това е супер субективно според мен.
9
Не е посочен 27.06.2014|17:39
Не знам, може и така да е .
8
Не е посочен 27.06.2014|17:29
Според мен това са прибързани изводи, които са по-скоро до човека, а не толкова от бройката на децата.
7
Не е посочен 27.06.2014|15:15
Това е много интересно проучване .
6
Не е посочен 27.06.2014|11:40
Е нормално, 4 деца да ти се качват на главата и един баща хаха :)
5
Не е посочен 26.06.2014|16:23
Синдромът на поликистозните яйчници е нещо много коварно. Жените трябва да си правят редовно изследвания. Този синдром може да доведе до безплодие. Доколкото знам симптоим на заболяването е наддаването на тегло.
4
Не е посочен 26.06.2014|16:21
"Хубавото на бременността е, че тя настъпва в сравнително ранен етап от живота на бъдещата майка и позволява навременна интервенция при евентуалното наличие на риск” - е не при всички жени настъпва в ранна възраст
3
Не е посочен 26.06.2014|16:17
Децата дават но децата и вземат
2
Не е посочен 26.06.2014|15:38
Според мен това по-скоро е свързано не със самите бременности, а с грижата за децата.
1
Не е посочен 26.06.2014|15:30
Може и така да, 4 деца са много...
Jenite.bg в мрежата
365 спокойни дни.
Защото всичко е по план!
Вашият персонален
календар.
Към календара
Специални оферти
Реклама от 3Bay