5 мита за Великата китайска стена, които трябва да забравите!

Гарантираме ви, че ще останете изненадани от тези факти

5 мита за Великата китайска стена, които трябва да забравите!

По ирония на съдбата това чудо на Средновековието, Великата китайска стена, което било построено с цел да държи досадните чужденци далеч, днес привлича около 50 милиона туристи годишно. Като всички други чудеса, които съвременният човек, защитавайки собствения си мързел, отказва да признае за възможни без намесата на извънземни, дракони и илюминатите, е обвързана с всевъзможни легенди. И понеже третото ни око днес е в отпуска, ви предлагаме няколко малко по-непаранормални митове, които са в грешка.

1. Великата китайска стена е "велика"
В интерес на истината, китайците никога не са наричали стената "велика", най-вероятно защото е била крайно проблематична конструкция – отнела е 1000 години, множество династии и смъртта на над 1 милион души, за да бъде завършена. Китайците я наричат Чангченг – Дългата стена, или понякога Уан Ли Чангченг – Дългата стена от 10 000 ли (китайска мерна единица за дължина).

2. Може да я видите от Луната
Тази очарователна идея се е родила през 1754 година в едно писмо на английския антиквар Уилям Стъкли, около 2 века преди човек да "помирише” космоса, камо ли Луната. Разбира се, е грешна. Освен ако не сте киборг, а очите ви заместени с особено модерна фотографска техника, не можете да видите стената дори от ниска околоземна орбита (~160 км).

5 мита за Великата китайска стена, които трябва да забравите!

3. Великата китайска стена е една и непрекъсната
Всъщност, стената е изградена от много малки стенички, построени по различно време и от различни хора, свързани с наблюдателни и сигнални кули, мостове, и стълби. Днес, в зависимост колко са затънтени, отсечките са във всевъзможни стадии на разпад.

4. За хоросан са използвани човешки кости
За да се подсили драматизмът, често се разказват легенди как хоросанът, използван за спояване на каменните блокове, бил съставен от костите на умрелите строители. И въпреки че китайците наистина са използвали каквото им падне за строителен материал, включително оризово брашно, костите не са били част от микса.

5. Стената е символ на национална гордост
Това е отчасти вярно, поне в последните 50 години, преди това – не чак толкова. Историкът Артър Уолдън установява, че култът към Стената всъщност е по-скоро творение на европейците, които я идеализирали, отколкото на самите китайци, които рядко я споменавали където и да е преди 20-и век. По време на Културната революция на Мао, била виждана като символ на деспотизма на династиите и гражданите били окуражавани да си взимат камъни, за да си строят къщите.

Добре, че Никсън през 1972 година е направил посещение и по този начин привлякъл туристи, което накарало правителството да реставрира и признае Стената за национален символ.

За да посещаваме заедно още екзотични кътчета от земното кълбо, станете част от Jenite.bg във фейсбук!

9 0
Харесва ли ви тази статия?
Коментари
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.



2
Не е посочен 18.07.2014|19:35
И аз съм чувала,че в стената са вграждани човешки кости,звучи много страшно :)
1
Не е посочен 18.07.2014|19:34
Супер интересна статия,много ми хареса.
Jenite.bg в мрежата
365 спокойни дни.
Защото всичко е по план!
Вашият персонален
календар.
Към календара
Специални оферти
Реклама от 3Bay