Хасково и първият в света Паметник на Завистта

"Завистта вреди на сърцето повече от цигарите" - проф. Александър Чирков

Хасково и първият в света Паметник на Завистта

Човек не може да си тръгне безразличен от Хасково. След като е видял включената в рекордите на Гинес статуя на Богородица с Младенеца (висока близо 33 метра), насладил се е на Хасково от височината на Камбанарията ѝ и се е разходил из прекрасните му паркове, не му остава друго освен да тръгне на лов за изненади из центъра на града.

А такива със сигурност има. Най-новата може да бъде видяна в града от 8 септември 2014 г. - първият и единствен в света Паметник на Завистта – Българският Икар.

Скулптурата представлява човек, разперил ръце, с криле от пера в устрем да полети... Но две скелетни ръце хващат крилете му, дърпат ги надолу и искат да ги пречупят...

Хасково и първият в света Паметник на Завистта

Уникалната творба е отлята от бронз, височината ѝ е 3 метра, а теглото – 1 тон. Намира се в центъра на Хасково върху масивен гранитен постамент.

Идеята за Паметника на Завистта се превръща в скулптура изпод ръцете на Господин Тенев – Гуспата, автор и на редица други арт инсталации в Хасково: скулптурата на Баба Яга (приказната героиня, която макар и да е известна като стара зла жена, според вярванията носи късмет и пази от злини), бухала пред Общината (символ на дълголетието и мъдростта), фигурите на Оранжевия мост...

За завистта може много да се каже. И през годините многобройни важни личности са намирали точните думи за нея. От виждането, че "завистта е най-искрената форма на ласкателство" на Дж. Колинз до духовития Марк Твен, който отбелязва: "Малцина от нас могат да понесат щастието – имам предвид щастието на ближния си".

Докато сте в Хасково, не пропускайте да посетите Монумента на Богородица (намира се на хълм Ямача, много близо до центъра). Само на 8 км от града, в село Узунджово се намира най-голямата селска църква в България -Узунджовската църква, а на 19 км се намира Александровската гробница – една от най-внушителните в България, с уникални стенописи, които – поне засега, са без паралел.

Хасково и първият в света Паметник на Завистта

22 0
Харесва ли ви тази статия?
Коментари
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Jenite.bg в мрежата
365 спокойни дни.
Защото всичко е по план!
Вашият персонален
календар.
Към календара
Специални оферти
Реклама от 3Bay