Защо майките във Франция не кърмят децата си?

Причините са колкото изненадващи, толкова и естествени

Защо майките във Франция не кърмят децата си?

Периодът на кърмене на новородено е различен в отделните случаи. Препоръчва се той да не е по-малък от два месеца, но някои майки продължават да кърмят децата си до техния първи рожден ден, а понякога дори и след него. Майките във Франция изглежда предпочитат този период да е колкото се може по-кратък.

Преди да помислите, че правят това, защото такива са препоръките на властите, ще ви кажем, че това съвсем не е така. На жените във Франция силно се препоръчва да кърмят бебето си най-малко четири месеца, като най-добре е кърменето да се извършва през първите шест месеца от живота му.

Въпреки това ново проучване в страната показва, че по-малко от 25% от новородените продължават да бъдат кърмени до самия край на препоръчителния период.

В това отношение Франция е една от страните с най-нисък процент на кърмени бебета. В Швеция, Дания и Норвегия цифрата е впечатляваща - цели 95%. За Обединеното кралство и САЩ числото е 75%.

Ниският процент, който е отбелязан във Франция, не се дължи и на това, че на майките не е предоставена необходимата информация относно ползите от кърменето. Те знаят не по-зле от майките в други части на света, че то помага да се намали опасността от развитие на наднормено тегло при детето и подсилва имунната му система. И все пак има жени, които смятат, че кърменето е един вид робство над жената, от части понеже за да го извършва, тя трябва да стои вкъщи.

Защо майките във Франция не кърмят децата си?

Редица обществени групи, които се обявяват в подкрепа на кърменето, обвиняват историята и различните интерпретации на феминизма за негативната тенденция. В миналото кърменето е обявявано от някои обществени групи за чиста форма на експлоатация и робство. Смятало се е, че кърмейки, жената бива лишена от своята свобода. Това твърдение намира своето приложение и в наши дни.

Преди няколко десетилетия френското правителство започва кампания, която цели да насърчи популярността на кърменето. Тя успява да повиши процента на кърмени бебета, но все още съществуват жени, които се сблъскват с редица препятствия.

Едно от тях е фактът, че все по-често майките на новородено работят и трябва да се върнат на работа скоро след раждането, вместо да стоят вкъщи и да се грижат за новороденото. В този аспект се смята, че кампанията на правителството е неадекватна, тъй като предоставя на младите майки само 16 седмици платено майчинство.

Дали причините за решението на все повече жени да не кърмят бебета си се дължи на лични убеждения, или на обстоятелства от живота, които те не могат да променят, фактът е един: Франция е една от страните с най-нисък процент на кърмени бебета. И изглежда майките не се притесняват от това.

Ако тази статия ви е харесала, станете част от страницата на Jenite.bg във Facebook!

5 2
Харесва ли ви тази статия?
Коментари
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Jenite.bg в мрежата
365 спокойни дни.
Защото всичко е по план!
Вашият персонален
календар.
Към календара
Специални оферти
Реклама от 3Bay