Защо хората в някои страни носят сватбените халки на лявата ръка, а други-на дясната?

Няколко любопитни факта

Защо хората в някои страни носят сватбените халки на лявата ръка, а други-на дясната?

Традиции ...  рядко мислим за тях в ежедневието, но те имат голямо културно и историческо значение.

Нека разберем защо двойките в някои страни носят сватбените халки на лявата си ръка, а в други страни - на дясната. Винаги е изключително интересно да разберем подобни факти.

Защо халките се носят на безименния пръст?

Древните римляни и египтяните са вярвали, че безименният пръст има нерви или вени, които го свързват директно със сърцето. Римляните дори имат специално име за него: "вената на любовта" (lat vena amoris). Ако човек постави пръстен на безименния пръст, това означава, че сърцето му вече е заето.

Пръстен на дясната ръка: История и държави

Древните римляни били първите, които носели сватбения пръстен на дясната ръка. Те вярвали, че лявата ръка е нещастна и "ненадеждна".

В продължение на много години в Индия носят пръстени само на дясната ръка, защото лявата ръка се счита за "нечиста". В днешно време е позволено да носят сватбените халки и на двете ръце.

В Германия и Холандия двойките носят златни годежни пръстени на лявата си ръка и брачни халки на дясната. Това означава промяната в социалния статус.

Според еврейската традиция, годеникът поставя пръстена върху показалеца на дясната ръка на годеницата си. След сватбата жените обикновено го носят на безименния пръст на същата ръка.

Държави, в които сватбените халки се носят на дясната ръка: Норвегия, Дания, Австрия, Полша, България, Русия, Португалия, Испания и Белгия (в някои територии), Грузия, Сърбия, Украйна, Гърция, Латвия, Унгария, Колумбия, Куба , Перу, Венецуела

Пръстен на лявата ръка: История и държави

Носенето на сватбена халка на лявата ръка е сравнително нова традиция, която се ражда в началото на 18 век. Преди това, дори и в англоговорящите страни, пръстените са се носели на дясната ръка.

В някои страни промяната на ръката, на която се носи пръстенът от дясната (доминиращата ръка) на лявата (подчинената), става знак за уважение от страна на жената към съпруга. По това време мъжете не носят пръстени.

В Ливан, Турция, Сирия и Бразилия сватбеният пръстен се носи на дясната ръка преди сватбата и на лявата след сватбата.

Държави, в които се носят сватбени пръстени на лявата ръка: Австралия, Канада, Ботсуана, Египет, Ирландия, Нова Зеландия, Южна Африка, Обединеното кралство, САЩ, Франция, Хърватия и повечето азиатски страни


Още няколко интересни факта:

В Шри Ланка младоженецът носи сватбения пръстен на дясната си ръка, а булката го носи на лявата.

Сватбените пръстени не се приемат в повечето мюсюлмански страни (традицията за размяна на пръстени също отсъства при религиозната брачна церемония). Но ако все пак има халки,  може да бъдат носени както на лявата ръка (Иран), така и на дясната (Йордания).

В страните, където пръстенът се носи на лявата ръка, след смъртта на единия от двамата, другия премества пръстена си на дясната ръка. Този жест символизира непоклатимата връзка с починалия съпруг.

Преди Втората световна война мъжете не носят сватбени пръстени. Войниците, които се биели далеч от дома и семейството, започват да ги носят като напомняне, че техните любими жени ги чакат.

Ако не се стремите да следвате традициите или религиозните канони, изборът на ръка за сватбения пръстен е въпрос на удобство и лични предпочитания. Например някои левичари избират дясната ръка, за да носят пръстена, просто защото не искат да се надраска или съсипе.

Сватбените пръстени са преди всичко символ на вашата любов и няма закон, изискващ да бъдат носени на едната или другата ръка. Така че изборът е ваш!



Станете част от Jenite.bg във Facebook!

8 2
Харесва ли ви тази статия?
КЛЮЧОВИ ДУМИ
Коментари
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Jenite.bg в мрежата
365 спокойни дни.
Защото всичко е по план!
Вашият персонален
календар.
Към календара
Специални оферти
Реклама от 3Bay