В САЩ продават на търг легендарната рокля на Мерилин Монро от рождения ден на Кенеди

Легендарната рокля, с която през 1962 година тя изпя песента Happy Birthday

В САЩ продават на търг легендарната рокля на Мерилин Монро от рождения ден на Кенеди

Легендарната рокля на американската актриса Мерилин Монро, с която през 1962 година тя изпя песента Happy Birthday на празника по случай рождения ден на президента на САЩ Джон Кенеди, ще бъде продадена на търг в Лос Анджелис, съобщиха от аукционната къща Julien's ("Джулиънс”).

Ушита по модел на дизайнера Жан Луи, полупрозрачната дреха с пайети и кристалчета зашеметява 15-хилядната публика в залата Медисън скуеър гардън на 19 май 1962 година. Както изтъкна президентът на аукционната къща Дарън Джулиън, уникалната рокля има значение "не само за Холивуд, а и за политиката и историята”.

Агенция Асошиейтед прес отбелязва, че Julien's разчита на 14 ноември да получи при наддаването за станалата "важна част от поп културата дреха” между два и три милиона долара.

Преди търга Julien's ще покаже роклята в изложбени зали в щата Ню Джърси и в Ирландия.

За пръв път роклята беше продадена преди 17 години от аукционната къща Christie's ("Кристис”). Тогава, срещу 1,26 милиона долара, тя стана притежание на финансиста Марит Цвейг, който я държеше в специална витрина с регулиран микроклимат. /РИА Новости

Станете част от Jenite.bg във Facebook!

3 0
Харесва ли ви тази статия?
Коментари
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Jenite.bg в мрежата
365 спокойни дни.
Защото всичко е по план!
Вашият персонален
календар.
Към календара
Специални оферти
Реклама от 3Bay