Харисън Форд на 81: 7 факта за актьора

Харисън Форд духна свещичките за 81-вия си рожден ден на 13 юли 2023 г. С кариера в Холивуд, която обхваща над 60 десетилетия незабравими моменти, звездата от Индиана Джоунс е безкраен източник на завладяващи истории.

По повод на рождения му ден, изровихме няколко по-малко известни факта за него:

Завършил е философия и е лицензиран пилот

След като завършва гимназия през 1960 г., Форд се записва в колежа Рипон, където учи философия. Той обаче смята, че дипломата не му дава много перспективи за работа. "Търсех нещо, което е предизвикателство и ще ми осигури разнообразни преживявания.", казва той.

Освен връзката си с философията и явната си любов към актьорството, 81-годишният мъж също е любител на авиацията. Той е пилот както на летателни апарати с фиксирани крила, като самолети, така и на хеликоптери. Всъщност неговите умения във въздуха са му позволили да предоставя спешни хеликоптерни услуги в различни случаи в миналото.

Той е спасил няколко души, включително изгубено дете

През юли 2000 г. актьорът предлага помощ на туристка на име Сара Джордж, която е станала твърде дехидратирана, за да се движи по време на 5-часово изкачване на планината Тейбъл в Уайоминг. Той приземява хеликоптера си близо до мястото, където била тя и след това я откарал на безопасно място, където ѝ била оказана медицинска помощ.

Една година по-късно Форд спасява живота на 13-годишното момче скаут Коди Клаусън, което се изгубило в гора близо до националния парк Йелоустоун в Уайоминг. Клаусън бил благодарен за спасяването и заявил, че е получил най-добрия възможен подарък от актьора. "Коуди каза, че децата са го попитали дали е взел автограф и той е казал "Не, но получих прегръдка и ръкостискане и това е по-хубаво от автограф", спомня си майката на Клаусън.

Той бил дърводелец и това му помогнало да получи ролята на Хан Соло в сагата "Междузвездни войни"

Sérgio Mendes, бразилски певец, веднъж публикува ретроспективна снимка на страницата си във Facebook, която показва Харисън Форд като част от екип от дърводелци. "Преди Хан Соло имаше велик дърводелец на име Харисън Форд. И ето го, с неговия екип, в деня, в който завърши изграждането на моето звукозаписно студио през 1970 г.", пише в описанието.

Е, работата му като дърводелец е това, което за първи път го запознава с Джордж Лукас, режисьорът зад Вселената на Междузвездни войни. "Всъщност монтирах врата за Франсис Форд Копола като услуга към неговия арт директор, който беше изработил вратата, но не можеше да намери кой да я монтира", Форд обяснва как е влязъл в Холивуд като дърводелец.

Има 2 вида животни, кръстени на него

Форд, дългогодишен природозащитник, за първи път е удостоен с вид паяк. Calponia harrisonfordi е описана от американския арахнолог Норман И. Платник, който наименува този вид на звездата от Индиана Джоунс "като признание за усилията му от името на Американския музей".

След това той получава и вид мравка, кръстена на него. Pheidole harrisonfordi се среща главно в Централна Америка, но името му е избрано от американския биолог Едуард Осбърн Уилсън. Този акт бил и признание за работата му в областта на околната среда, по-специално "неговия изключителен принос в службата и подкрепата за опазването на тропическите райони, следователно местообитанията, в които мравките Pheidole ще продължат да съществуват".

Той имал връзка с Кари Фишър, докато снимат Междузвездни войни

През 2016 г. покойната Кари Фишър, която изигра принцеса Лея в първите филми "Междузвездни войни", разкри, че е имала кратка афера с Форд по време на снимките на филма от 1976 г. "Беше толкова интензивно", спомня си тя в интервю. "Бяха Хан и Лея през седмицата и Кари и Харисън през уикенда."

Въпреки че всичко приключило веднага след приключването на снимките на филма, актрисата си спомняше с умиление.

Пробива ухото си на 55-годишна възраст

Форд проби ухото си, когато вече беше на 55 години, през 1997 г. Служителят, извършил акта, Тавора Ескосери, казва, че той "не трепна и когато беше готово, каза: "Това не боли". Актьорът дал шеговит автограф, на който пишело: "До Тавора. Ти направи дупка в мен. Харисън Форд".

Той играе Индиана Джоунс повече от 40 години

Форд е само на 38 години, когато Raiders of the Lost Ark, първата част от франчайза за Индиана Джоунс, излиза. Въпреки че не минало много време до завръщането на актьора, за да повтори легендарната роля за втория и третия филм от поредицата, измина много време между завръщането му за четвъртия филм, близо 20 години. Когато "Индиана Джоунс и Кралството на кристалния череп" излезе през 2008 г., той вече беше на 65.

След това феновете на авантюриста трябваше да чакат още 15 години, за да видят Форд отново на екран, играещ една от най-известните си роли в наскоро излезлия "Индиана Джоунс и циферблатът на съдбата".

Станете част от Jenite.bg във Facebook!

Последвайте Jenite.bg в Instagram!

0 0
Харесва ли ви тази статия?
Коментари
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Jenite.bg в мрежата
365 спокойни дни.
Защото всичко е по план!
Вашият персонален
календар.
Към календара
Специални оферти
Реклама от 3Bay