10 предупредителни знака за кръвен съсирек

10 предупредителни знака за кръвен съсирек

Кръвните съсиреци са тромби от кръв, които са се променили от течно състояние в гелообразно. Те обикновено не вредят на здравето ви, тъй като те предпазват тялото ви от кървене, когато се порежете. Въпреки това, когато се появят кръвни съсиреци в дълбоките вени, те могат да бъдат изключително опасни.

Опасният вид съсирек се нарича дълбока венозна тромбоза (ДВТ) и може да причини "задръствания" в кръвообращението. Може да има и много сериозни последици, ако кръвен съсирек се разпадне от мястото на появата му и достигне дробовете или сърцето ви.

1. Сърцебиене

Ако имате кръвен съсирек в белите дробове, може да почувствате ускорено биене на сърцето. В този случай тахикардията може да бъде причинена от ниско ниво на кислород в белите дробове. Следователно, сърцето ви се опитва да компенсира недостига и започва да става по-бързо и по-бързо.

2. Недостиг на въздух

Ако изведнъж осъзнаете, че е много трудно да си поемете дълбоко дъх, това може да е симптом на кръвен съсирек в белите дробове, който се нарича белодробна емболия.

3. Кашлица без причина 

Ако понякога имате неочаквани пристъпи на суха кашлица, както и недостиг на въздух, повишен сърдечен ритъм и гръдна болка, това може да е кръвен съсирек. Можете също така да изкашляте слуз и дори кръв.

4. Болка в гърдите 

Болката в гърдите ви обикновено е остра и пронизваща и лесно можете да помислите, че получавате сърдечен удар. Във всеки случай трябва незабавно да се обадите на 112, тъй като последствията могат да се окажат фатални.

5. Червено или тъмно оцветяване на крака

Червени или тъмни петна по кожата, които се появяват без причина, могат да бъдат симптом на кръвен съсирек в крака. Може да почувствате нежност и топлина в тази област и дори болка, докато разтягате пръстите си нагоре.

6. Болка в крайниците
Въпреки че обикновено е необходимо да има няколко симптома за диагностициране на кръвен сисирек, единственият признак на това сериозно заболяване, което може да имате, е болка. Болката от кръвен съсирек може лесно да се обърка с мускулни крампи, но този вид болка по-често се случва, когато ходите или сгъвате краката си нагоре.
7. Подуване на крайниците
Ако изведнъж сте забелязали, че един от глезените ви е подут, може да бъде сигнал за симптом на кръвен съсирек. Това състояние се счита за спешен случай, тъй като съсирека може да се освободи във всяка минута и да достигне до един от органите ви.
8. Червени линии на кожата ви
Забелязали ли сте червени ивици, които изведнъж се появяват по дължината на вените ви? Чувствате ли ги топли, когато ги докосвате? Това може да не е нормално натъртване и се нуждаете от незабавно медицинско обслужване.
9. Повръщане
Повръщането може да е признак за кръвен съсирек в корема. Това състояние се нарича мезентериална исхемия и обикновено се съчетава със силна болка в коремната област. Ако в червата няма достатъчно кръвоснабдяване, може да имате и гадене и дори да имате кръв в изпражненията.
10. Частична или пълна слепота в окото
Безболезнена загуба на зрение в едно от очите ви обикновено е признак на оклузия на централната ретинална артерия. Това се счита за сериозно медицинско извънредно положение, особено ако имате такива допълнителни симптоми като световъртеж и проблеми при поддържане на баланса. 
4 1
Харесва ли ви тази статия?
КЛЮЧОВИ ДУМИ
Коментари
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Jenite.bg в мрежата
365 спокойни дни.
Защото всичко е по план!
Вашият персонален
календар.
Към календара
Специални оферти
Реклама от 3Bay