10 признака, че щитовидната ви жлеза не работи

10 признака, че щитовидната ви жлеза не работи

Щитовидната жлеза, разположена на гушата, под Адамовата ябълка, е малка, но много важна жлеза, която освобождава хормони, които оказват огромно влияние върху метаболизма, наред с други процеси. Според Американската асоциация по щитовидната жлеза около 20 милиона американци страдат от някаква форма на нарушение на функцията на щитовидната жлеза, но 60 процента не осъзнават, че дори имат проблем. 

Ето 10 признака, че щитовидната ви жлеза не работи добре:

Суха, люспеста се и дебела кожа

Хипотиреоидизмът води до втвърдяване на кожата, което я прави твърда, много суха и люспеста се.

Косопад / изтъняване на косата

Състоянието на косата зависи от правилното функциониране на щитовидната жлеза. Промените в нивото на хормона, произвеждан от щитовидната жлеза, могат да доведат до промени в растежа на косата. Прекомерното производство на хормона може да направи косата тънка, докато недостатъчното производство на хормона може да доведе до загуба на коса.

Необичайна активност на червата

Хормоните на щитовидната жлеза играят роля в регулирането на движението на червата. Намалената функция на щитовидната жлеза може да причини запек, докато свръхактивната щитовидна жлеза може да доведе до чести движения на червата.
Депресия / внезапно безпокойство
Ако се чувствате неспокойни или разтревожени напоследък, има вероятност щитовидната ви жлеза да не функционира правилно. Свръхпроизводството на хормони води до по- силно мозъчно стимулиране, което кара пациентите да се чувстват нервни или разтревожени. Недостатъчното производство на хормона има противоположен ефект, придава на пациента чувство на депресия и умора.
Необичайно потене или необичайно чувство за студ
Щитовидната жлеза е като термостат за тялото ни в смисъл, че регулира телесната температура. Ако производството на хормони се повиши, това необичайно увеличава метаболизма на организма, което кара хората да се чувстват прекалено топли и да се потят. Ако има недостиг на тези хормони в тялото, пациентът може да е склонен да има ниска телесна температура и постоянно да му е студено.
Необичайно увеличение / загуба на тегло
Хормоните на щитовидната жлеза са отговорни за регулирането на метаболизма на организма. По-ниското от нормалното производство на хормона може значително да забави метаболизма и способностите на тялото за изгаряне на калории, което ще ви накара да наддавате на тегло, докато свръхсекрецията му ще ви накара да отслабнете рязко.
Нередовен цикъл
Ако имате проблеми с месечния цикъл, неправилното функциониране на щитовидната жлеза може да е виновникът. Липсата на достатъчно хормони ще направи менструациите по-тежки, по-дълги и ще имате менструация по-често, докато изобилната продукция на хормона може да направи вашите менструации по-леки или да се появяват по-рядко.
Затруднена концентрация
Ако щитовидната жлеза не работи правилно, то и вашият мозък не работи правилно. Една недостатъчно активна щитовидна жлеза може да причини загуба на паметта, докато свръхактивната щитовидна жлеза може да затрудни концентрацията.
Уголемяване на гушата
И при двете ситуации щитовидната жлеза се подува и това води до увеличаване на гушата.
Промени в сърдечната честота
Хипотиреоидизъм може да накара сърцето да бие бавно, докато хипертиреоидизмът предизвиква бърз сърдечен ритъм.
Станете част от Jenite.bg във Facebook!
0 0
Харесва ли ви тази статия?
КЛЮЧОВИ ДУМИ
Коментари
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Jenite.bg в мрежата
365 спокойни дни.
Защото всичко е по план!
Вашият персонален
календар.
Към календара
Специални оферти
Реклама от 3Bay