10 странни, но полезни съвета за вашето здраве

Знаете ли, че кафето преди дрямка осигурява по-добър сън?

10 странни, но полезни съвета за вашето здраве

Има много познати съвети за това как да поддържате добро здравословно състояние. Тези, които сме ви приготвили днес обаче, може да ви изненадат.

Всички знаем колко е полезно да се пие много вода, да правим упражнения и кои са храните, от които можем да си набавяме полезни вещества. Но едва ли подозирате, че е добре да пиете кафе преди дрямка и да избягвате енергийните напитки, когато сте уморени.

Вижте обясненията на тези и още няколко изненадващи съвета:

1. Не мийте зъбите си веднага след ядене
Ако мислите, че след като сте се нахранили, ще е най-хигиенично и полезно за зъбите да ги измиете, то грешите. Когато ядете цитрусови плодове и пиете газирани напитки например, емайловата повърхност на зъба временно омеква и в това негово състояние четката за зъби може само да му навреди. Най-добре е да изчакате поне половин час, преди да измиете зъбите си.

10 странни, но полезни съвета за вашето здраве

2. За да се вмъкнете в по-тесни дрехи, качете килограми
Ключът е да качите не мазнини, а мускули. Ако две жени с еднакво тегло се опитат да се вмъкнат в по-малък размер дрехи, а едната има повече мускули, по-вероятно е тя да успее. Причината е, че дори с еднакво тегло, мускулите заемат по-малка част в тялото от мазнините.

3. За да ядете по-малко, сервивайте си по-големи порции
Ако ядете храни с малки количества карбохидрати, те ще ви накарат да огладнеете много по-бързо. И следователно да ядете по-често. Затова е добре да се насочите към храни, които са по-калорични, но пък ще ви заситят за по-дълго време.

4. Без енергийни напитки, когато сте уморени
Въпреки че звучи най-логично да искате да повишете енергията си, когато тя е понижена, енергийните напитки не са най-подходящият избор, защото имат неблагоприятни странични ефекти. Заради съдържанието на захар, което се равнява на 13 чаени лъжички за всеки кен, тези напитки затрудняват контрола на кръвната захар и малко след консумация ще ви накарат да се чувствате още по-изморени.

5. Пийте повече вода, когато сте подпухнали

10 странни, но полезни съвета за вашето здраве

Макар че това звучи като най-неподходящото решение на проблема, често подуването на лицето е резултат именно от дехидратация. Тялото ви няма достатъчно вода и разчита само на малкото останала в наличност, в резултат на което то, както и лицето, подпухва.

6. Забравете за диетичната сода, ако искате да отслабнете
Според проучвания хората, които пият диетични напитки, приемат повече калории от тези, които се спират на обикновените. Освен това в някои диетични напитки вместо захар се добавят допълнителни съставки, които да я заместят.

7. Пийте топли напитки за охлаждане
Топлите напитки в топло време водят до по-засилено производство на потни секрети. Изкарването им навън от своя страна води до охлаждане на тялото.

8. Правете упражнения, когато сте уморени
Тренировките всъщност ще ви енергизират и ще спомогнат за подобряване на мозъчната дейност.

9. Антибактериалните гелове могат да ви разболеят
При продължително излагане на веществото триклозан, което се съдържа в антибактериалните гелове, може да се наблюдават хормонални ефекти и бактериална резистентност.

10. Кафе преди дрямка


10 странни, но полезни съвета за вашето здраве

Японско проучване установява, че ако преди 20-минутна дрямка изпиете чаша кафе, в момента, в който дрямката свършва, кофеинът ще подейства и ще изчисти мозъка ви от молекулата аденозин. В резултат на това след дрямката ще се чувствате отпочинали, свежи и готови за работа.

За още статии на тема здраве, станете част от страницата на Jenite.bg във Facebook!

5 0
Харесва ли ви тази статия?
КЛЮЧОВИ ДУМИ
Коментари
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Jenite.bg в мрежата
365 спокойни дни.
Защото всичко е по план!
Вашият персонален
календар.
Към календара
Специални оферти
Реклама от 3Bay