10 храни, които ще ви помогнат да се преборите с безсънието!

Вижте кои са те!

10 храни, които ще ви помогнат да се преборите с безсънието!

Искате най-накрая да се преборите с безсънието? Ще трябва да обърнете внимание на храните, които консумирате. Определени продукти могат да ви помогнат да заспите по-лесно и да се радвате на здравословен и пълноценен сън, твърдят експерти. Днес ще ви запознаем с десет от тях, които ще подобрят качеството на съня ви. Само не забравяйте да ги консумирате два часа преди лягане, за да дадете време на организма си да ги храносмила правилно.

Соеви ядки

Хапва ви се нещо солено преди лягане? Д-р Далтън Смит предлага да изберете леко подсолени, олющени соеви ядки. Особено, ако се борите със симптомите на менопаузата, които ви пречат да спите нормално. "В тях има естествен естроген, който ви помага за контролирането на горещите вълни през нощта, които могат да нарушат съня ви.", споделя лекарката.

10 храни, които ще ви помогнат да се преборите с безсънието!

Твърдо сварени яйца

Ако имате проблеми със съня през нощта, може да се дължи на това, че закуската ви е богата на въглехидрати. Затова ще имате нужда от протеини, които да ви помогнат да се справите с високите нива на захар, които се покачват през нощта и ви карат да се будите в 2 или 3 сутринта. Преди лягане яжте твърдо сварени яйца, сирене или ядки, които са богати на протеин.

Зърнена закуска

Няма нужда да се чувствате виновни, ако си хапнете малка купичка със зърнена закуска преди лягане, но само ако е с ниско съдържание на захар. Вече ви обяснихме какво прави тя с тялото ни през нощта. Не само, че зърнената закуска е  здравословна (не забравяйте да я полеете с мляко, за да даде на тялото си протеина, от който се нуждае), но тя може да ви помогне да се справите с безсънието. Тя увеличава триптофана в кръвта, който спомага за добрия сън.

10 храни, които ще ви помогнат да се преборите с безсънието!

Броколи

Това, което ядете през деня, може да ви помогне да се чувствате добре отпочинали на сутринта. Проучване установява, че повечето фибри в диетата ни, благоприятстват за здравословен сън. От друга страна, изследователите установили, че хората, които ядат много наситени мазнини, имат проблеми със съня. Хапвайте боб, броколи или малини и избягвайте бекона и пържолите, за да се радвате на пълноценен сън.

Мляко

Киселото и прясното мляко също съдържат триптофан, който помага за по-добър сън. Освен това калцият е ефективен, когато стане въпрос за намаляване на стреса и стабилизиране на нервните влакна, включително и на тези в мозъка. Това означава, че една порция от любимото ви кисело мляко преди лягане, не само ще ви помогне да заспите, но ще ви накара да спрете да се притеснявате от странното поведение на шефа ви.

10 храни, които ще ви помогнат да се преборите с безсънието!

Банани

Бананите са отличен източник на магнезий и калий, които ще ви помогнат да отпуснете пренатоварените си мускули преди лягане. Те също съдържат триптофан, който се превръща в серотонин и мелатонин, които са ключови успокояващи хормони в мозъка.

Овесена каша

Овесената каша е успокояваща, лесна за приготвяне, евтина и подхранваща. Тя е богата на калций, магнезий, фосфор, силиций и калий. Все хранителни вещества, които спомагат за добър сън.

10 храни, които ще ви помогнат да се преборите с безсънието!

Чай

Кофеинът трябва да се избягва в късните часове, като изключим няколко сорта безкофеиново кафе, които няма да попречат на съня ви. Затова може да пиете чай, най-вече от лайка. Зеленият чай пък съдържа теанин, който помага за по-лесно заспиване.

Череши

Черешите и особено киселите, естествено снабдяват организма с мелатонин, който помага на хората с безсъние. Може да консумирате както и плодовете, така и направен сок от тях.

10 храни, които ще ви помогнат да се преборите с безсънието!

Бадеми

Бадемите съдържат магнезий, който насърчава съня и мускулната релаксация. В тях има протеини, които спомагат за поддържане на стабилно ниво на кръвната захар по време на сън, и допринасят за добрия сън, като поддържат нивата на адреналин и спомагат за правилното храносмилане.

Ако статията ви е харесала, станете част от Jenite.bg във Facebook!

3 0
Харесва ли ви тази статия?
КЛЮЧОВИ ДУМИ
Коментари
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Jenite.bg в мрежата
365 спокойни дни.
Защото всичко е по план!
Вашият персонален
календар.
Към календара
Специални оферти
Реклама от 3Bay