15 трика за предпазване от алергии

15 трика за предпазване от алергии

Може да ви звучи странно, но алергиите могат да се окажат полезни. Те могат да ви помогнат да избегнете сериозни заболявания. Според проучвания рискът от развитие на тумори намалява при хора с алергии.

Алергията е често срещано заболяване на нашето време. Всеки човек има свои собствени алергени и има специални тестове, за да определи точно на кои вещества реагира нашето тяло.

Има много лекарства, които могат да помогнат за облекчаване на симптомите при алергиите. Но, както знаем, е по-добре да се предотврати болестта, отколкото да се лекува.

Ето няколко съвета как да избегнете алергиите:

1. Вашето работно място

Ние прекарваме много време на работното си място. И е необходимо да го поддържаме чисто. Почиствайте празните места редовно и премахвайте всички ненужни вещи, за да не затрупвате пространството. Ще ви бъде по-лесно да имате достъп до нещата, от които се нуждаете и ще се натрупва по-малко прах. След като организирате работното си място, е време да почистите къщата си. Изхвърлете колкото се може повече стари неща, така че въздухът в къщата ви да стане по-чист и няма да вдишвате прах.

2. Почистване

Необходимо е да почиствате дома си внимателно. Сухото и мокро почистване с помощта на специални хипоалергенни почистващи препарати ще ви помогне да намалите риска от алергии. Важно е да носите респиратор, за да защитите белите си дробове. Използвайте прахосмукачка със специален филтър за прах и ръкавици, за да защитите ръцете си. Важно е внимателно да се третира килим, както и повърхности, които не могат да бъдат измити или изтрити.

3. Чисто и покрито легло

Сменяйте спалното бельо често и го перете на висока температура. Микробите и паразитите умират при висока температура. Също така е важно да покривате леглото си, за да не попада прах в него.

4. Затворени прозорци

Прозорецът е вход за цветен прашец и прах от улицата. Ето защо е за предпочитане да използвате климатика за  охлаждане на въздуха в колата. За спирането на алергените е необходим специален филтър. Също така е важно да затворите прозорците по време на шофиране. 

5. Правила за ходене

Трябва да ходите вечер, тъй като от 10:00 до 16:00 часа има огромно количество полен във въздуха. Още по-добре е да ходите в дъжда. Ако все още трябва да излезете през този период от време, е добре да използвате маска. Можете също да поставите шапка и слънчеви очила, за да се предпазите от прах.

6. Вземане на душ

Вземете душ и измийте главата си, след като се върнете от разходка. Това ще ви помогне да се отървете от прах, прашец и микроби. Също така е необходимо да смените дрехите си веднага щом се върнете у дома. Трябва да държите домашните си дрехи отделно от тези, които носите навън.

7. Хранене

По-добре е да се спазва здравословна диета, за да се улесни работата на храносмилателната система. Опитайте се да избягвате продукти, които могат да причинят алергии. Също така е полезно да включите в диетата си плодове, билки, лют червен пипер, лук, зелен чай и джинджифил.

8. Вода

Пийте много вода, тъй като дехидратацията може да влоши алергиите. Жените трябва да пият 9 чаши, а мъжете трябва да пият 13 чаши на ден.

9. Домашни любимци

Ако имате домашни любимци, е необходимо да ги къпете редовно. Мръсотията, прахта и микробите, които могат да доведат до алергична реакция. 

10. Дрехи

Трябва да избирате естествените материали, тъй като синтетичните тъкани могат да причинят обриви и сърбеж. Също така трябва да перете дрехите си редовно. 

11. Козметика

Необходимо е внимателно да избирате козметика, хигиенни продукти и почистващи препарати. Те трябва да бъдат хипоалергични. В противен случай използването на нестандартни и агресивни стоки може да доведе до алергична реакция. Трябва внимателно да проучите състава, преди да купите продукт.

12. Ниво на влажност

Влажността на въздуха оказва огромно влияние върху развитието на мухъл. Ето защо е важно да наблюдавате нивото му. Ако въздухът е влажен, трябва да се използва изсушител на въздуха и обратно, сухият въздух трябва да бъде овлажняван. Оптималният индекс за влажността на въздуха е 40-50%.

13. Без стрес

Опитайте се да намалите стреса. Той засяга имунната система и я отслабва. В тази ситуация е по-вероятно да се развие алергия.

14. Етерични масла

Зехтин, масло от чаено дърво и масло от евкалипт трябва да се нанасят върху кожата, за да се намали обривът и раздразнението. Те могат отлично да се справят с възпалението и сърбежа на кожата. Можете да ги вдишвате, както и да ги добавяте в козметиката, за да успокоите кожата.

15. Алое вера

Алое вера има антибактериален ефект. Той е богат на минерали и съдържа витамини А, Е и В. Той помага за намаляване на зачервяването и ускорява заздравяването. Можете да използвате сок от алое вера. Възможно е също да се купи готов гел. Прилагайте ги директно към раздразнението.

Станете част от Jenite.bg във Facebook!

1 1
Харесва ли ви тази статия?
КЛЮЧОВИ ДУМИ
Коментари
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Jenite.bg в мрежата
365 спокойни дни.
Защото всичко е по план!
Вашият персонален
календар.
Към календара
Специални оферти
Реклама от 3Bay