5 въпроса, които всяка жена трябва да зададе на гинеколога си

Колкото е възможно по-скоро

5 въпроса, които всяка жена трябва да зададе на гинеколога си

Знаем, че всяка жена няма търпение да се облече и да избяга от кабинета на гинеколога си, след прегледа, но не си тръгвайте без да сте провели кратък разговор за това как да се грижите за тялото си. Попитайте лекаря си тези въпроси и ето какво би могъл да отговори:

1. Какви странични ефекти могат да са свързани с противозачатъчните?

30% от жените спират да пият противозачатъчни хапчета, заради страничните ефекти като гадене, чувствителност на гърдите, главоболие, промени в настроението и спад на либидото. Жените, които пият нехормонални противозачатъчни, имат по-силно кървене по време на менструация, особено през първите месеци. Намирането на подходящите хапчета е сложна задача, така че поговорете с вашия лекар.

2. Трябва ли да си направя генетичен тест, преди да забременея?

Това зависи от вас на 100%. Тест чрез кръв или слюнка може да предскаже шансовете вие или партньорът ви да предадете на детето генетична мутация или наследствена болест като кистозна фиброза, крехък синдром на X и т.н. Консултирайте се с вашия гинеколог, преди да направите теста. 

3. Трябва ли наистина да приемам антибиотик за моето лечение?

Прекаленото използване на антибиотици може да е причина за възникване на резистентност към лекарствата, затова повечето лекари предпочитат да направят антибиограма, преди да назначат лечение. Ако вашият лекар реши, че имате нужда от лекарства, приемайте ги стриктно. Ако получавате инфекция повече от 1-2 годишно, вероятно вашия гинеколог ще поиска да направи кръвни изследвания, за да изключи физически аномалии като къса уретра или проблеми с имунната система, като диабет, което може да улесни влизането на бактерии в пикочния мехур.

4. Как мога да разбера какъв е риска от рак на гърдата?

При жени над 35 години, някои специалисти използват метод, наречен модел "Гейл". Те изчисляват риска въз основа на фактори като фамилна история, раса, възраст и възрастта, на която сте имали първия си цикъл. Независимо от тези изчисления, посещавайте мамолог редовно и уведомявайте лекаря си, ако намерите бучка, забележите подуване, зачервяване, промяна в размера на гърдите и т.н.

5. Има ли медицинска причина за това, че либидото ми е ниско?

Вероятно да, особено ако обикновено правите секс 3 пъти седмично, например, а в последно време се случва веднъж на няколко месеца. Вашият гинеколог може да ви помогне да откриете причината, а ако се окаже, че тя не е физическа, а психическа, той ще ви пренасочи към друг лекар.


Станете част от Jenite.bg във Facebook!

1 0
Харесва ли ви тази статия?
КЛЮЧОВИ ДУМИ
Коментари
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Jenite.bg в мрежата
365 спокойни дни.
Защото всичко е по план!
Вашият персонален
календар.
Към календара
Специални оферти
Реклама от 3Bay