5 признака, че вашето изтощение е симптом на по-сериозен проблем

5 признака, че вашето изтощение е симптом на по-сериозен проблем

Умората стана много често срещана, благодарение на начина ни на живот. Екстремното изтощение произтича от синдрома на хроничната умора (CFS), сложно разстройство, характеризиращо се с продължителна, изтощаваща умора.

Навременната диагноза често е трудна: не съществуват лабораторни или диагностични тестове, които да потвърдят синдрома на хроничната умора и редица симптоми на CFS могат да имитират други заболявания като фибромиалгия и депресия. Всъщност, 90 процента от случаите не са диагностицирани.

Отговорете на въпросите по-долу, за да разберете дали вашата изтощеност е признак на по-сериозен проблем.

1. Изтощени ли сте сте цяла нощ пълноценен сън?

Това е един от ключовите (и най-разочароващите) компоненти на CFS: сънят, дори много от него, не е освежаващ. Повечето пациенти с разстройство все още се чувстват напълно изтощени дори и с достатъчно количество почивка. Представете си, че спите по поне 8 часа на нощ и все още се чувствате изморени. Ето така изглежда CFS.

Това, което предизвиква това изтощение, все още е загадка, макар че някои хора с анамнеза за синдрома на хроничната умора казват, че развиват симптоми непосредствено след вирусна инфекция. Някои експерти смятат, че CFS е причинена от комбинация от фактори, включително свръхреактивна имунна система и хормонални аномалии.

2. Чувствате ли се като парцал от месеци?

Докато повечето хора са преживели период от няколко дни (или дори седмици), когато просто не могат да уловят усещането за умора, диагнозата CFS идва само след като някой страда от тежко изтощение повече от шест месеца, което значително намалява броя на пациентите. Около една четвърт от населението се чувства уморено по всяко време, но само около 5% от тези хора се чувстват уморени повече от шест месеца наведнъж.

3. Има ли някаква дейност, която ви оставя напълно изтощени?

Не е нужно повече от малко физическа активност или емоционален стрес за някой, който има CFS, да стане ужасно уморен. Пациентите са свръхчувствителни към обикновени ежедневни дейности (като пътуване до работното място или, в сериозни случаи, дори ходене по стълбите) и може да отнеме дни да се възстановят от малки количества усилия. Ако имате CFS, най-вероятно не посещавате фитнес залата много редовно.

4. Имате ли болки?

Това смазващо изтощение не е свързано с всички пациенти с CFS - главоболие, мускулна болка, болки в ставите, подути лимфни възли и болки в гърлото, които могат да бъдат симптоми на болестта. Не е сигурно какви са причините за болките, но има достатъчно изследвания, за да се предположи, че хроничното възпаление в тялото може да бъде свързано с CFS, което може да обясни някои от болките.

Ако сте били диагностицирани с други болезнени състояния като фибромиалгия или ревматоиден артрит, но текущото Ви лечение не ви дава облекчение, струва си да говорите с вашия доктор за синдрома на хроничната умора. Забележка: Фибромиалгията често може да се появи заедно с CFS.

5. Имате ли чувството, че мозъкът ви е блокирал?

Повече от 90 процента от пациентите с CFS се оплакват от когнитивни проблеми като бавно мислене, бавно четене, нарушаване на паметта, или като цяло се чувстват като притиснати от мозъчната мъгла. Депресията също е често срещана. Изследванията показват, че CFS може да се асоциира с нарушения в мозъчните информационни мрежи, които биха могли да обяснят когнитивните и умствени проблеми.


Станете част от Jenite.bg във Facebook!

0 0
Харесва ли ви тази статия?
КЛЮЧОВИ ДУМИ
Коментари
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Jenite.bg в мрежата
365 спокойни дни.
Защото всичко е по план!
Вашият персонален
календар.
Към календара
Специални оферти
Реклама от 3Bay