5 ранни признака на спонтанния аборт, за които трябва да внимавате

5 ранни признака на спонтанния аборт, за които трябва да внимавате

Ако работите за бебе и видите 2 чертички на теста, това е доста вълнуващ момент. Но докато се наслаждавате на първите седмици от бременността (освен пристъпите на гадене и крайното изтощение), може да имате и един страх: "Ами ако направя спонтанен аборт?"

Излишно е да се каже, че има много тревоги, свързани със спонтанните аборти: В едно изследване през 2015 г., в което са изследвани мъжете и жените в 49 държави, изследователите съобщават, че 41% от жените, които са направили спонтанен аборт, са почувствали, че са направили нещо нередно, 47% процента се чувствали сами, а 28% се срамували. Много от респондентите също така погрешно вярват, че повдигането на тежки предмети, приемането на противозачатъчни хапчета или продължителният стрес може да са причинили спонтанните им аборти.

Но ранната загуба на плода(преди 13-та седмица) или спонтанен аборт се случва при около 10% от установените бременности, според Американския колеж по акушерство и гинекология (ACOG). И в половината от случаите, това се дължи на хромозомни аномалии, които не могат да бъдат предотвратени - макар че това не прави по-малко емоционално преживяването.

В повечето случаи спонтанният аборт е изолирано събитие - двойките често продължават напред и имат успешна бременност и бебетата. Все пак, ако сте преживели това нещо, всяко потискане, кървене или спазми може да ви накара да се страхувате, че изпитвате симптоми на ранен аборт. Ако се притеснявате, със сигурност се обърнете към Вашия лекар, който може да ви каже дали трябва да бъдете изследвани.

1. Кървене

След като сте бременна, не очаквате отново да започнете да кървите. Но поемете дълбоко въздух: може да е напълно нормално. Имплантационното кървене може да бъде начален признак, че сте бременна. Тъй като оплоденото яйце набъбва и се имплантира в матката, може да забележите някакво зацапване. Можете също така да имате кървене зад развиващата се плацента.Кървенето, което представлява червен флаг, е яркочервено, като менструация, съпроводено с маточни спазми. Също така може да съдържа тъкан или съсиреци. 

2. Болка и крампи

Когато става дума за спазми, менструалните крампи могат да бъдат напълно нормални, тъй като матката ви започва да се разширява. Но спазмите могат да бъдат признак за спонтанни аборти. Кръвта е от матката, която се опитва да "изгони" бременността. Ако забележите болка - особено придружена с кървене - консултирайте се с Вашия лекар.

3. Болка в гърба

Точно като спазми, може да почувствате и по-ниски болки в гърба, които могат да варират от лек до тежък дискомфорт. Въпреки това, това отново може да е нормално при здрава бременност. Най-добрият съвет е: Винаги говорете с лекаря си, ако сте загрижени за симптомите си - те са там, за да ви помогнат по всякакъв начин.

4. Никакви симптоми

Едно от най-страшните неща за от скоро бременна майка е притеснението, че ще има спонтанен аборт и няма представа. Това е нещо, наречено "нежизнеспособна бременност" (Може да чуете и жените да го нарекат пропуснат спонтанен аборт). Може да продължи няколко дни, докато тялото изхвърли ембриона естествено, или вашият медицински специалист се намеси хирургически, за да премахне плода. Може да забележите, че симптомите, които сте почувствали преди (гадене, например), са изчезнали, въпреки че те може да не изчезнат, докато хормоните не намалеят. 

5. Закъсняла менструация

Винаги менструацията ви е на време. Вашият цикъл е като часовник. Но ако вашата менструация пристигне след няколко дни (и сте имали незащитен секс), може да сте имали химическа бременност, което означава, че яйцеклетките и сперматозоидите се срещат, имплантират и тялото ви произвежда хормона HCG, но нещата не успяват се развиват допълнително. Химичната бременност може да съставлява 50 до 75 процента от всички спонтанни аборти, казва Американската асоциация по бременност. Може би нямате представа, че сте бременна. 

Станете част от Jenite.bg във Facebook!

2 4
Харесва ли ви тази статия?
КЛЮЧОВИ ДУМИ
Коментари
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Jenite.bg в мрежата
365 спокойни дни.
Защото всичко е по план!
Вашият персонален
календар.
Към календара
Специални оферти
Реклама от 3Bay