5 симптома на рака на пикочния мехур, които всяка жена трябва да знае

Бъдете информирани

5 симптома на рака на пикочния мехур, които всяка жена трябва да знае

Дори да сте особено внимателни, да следите гърдите си постоянно, редовно да си правите цитонамазки и да посещавате различни лекари, пикочният мехур обикновено е извън радара. Ракът на пикочния мехур е по-често срещан при мъжете и обикновено засяга хора над 65-годишна възраст, но не позволявайте тези статистика да ви попречат да забележите симптомите. Много хора погрешно смятат, че това е болест, от която страдат само възрастните мъже, но истината е, че никой не е застрахован. Най-важното при тази коварна болест е да бъде диагностицирана възможно най-рано. Ето някои алармиращи симптоми:

Кръв в урината

Това е най-честия ранен симптом на заболяването. Много жени обаче го пренебрегват, тъй като мислят, че е свързано с менструацията или менопаузата. Важно е да знаете, че кръв в урината не винаги означава рак на пикочния мехур, но трябва да се консултирате с лекар.

Симптоми, подобни на тези при инфекция

Често ракът на пикочния мехур може да бъде объркан с инфекция на пикочните пътища, защото симптомите се припокриват. Повишена честота на уриниране, болки при уриниране, невъзможност за задържане на урината и т.н. Ако имате някакви подобни симптоми, консултирайте се с лекар.

Необяснима болка

Болката се появява при по-напреднал стадий на болестта. Болката може да бъде в хълбоците, таза или корема. Също така може да има болка в костите, ако ракът се е разпространил до там. Ако имате някаква болка, уведомете лекаря си, особено ако имате още някой от изброените симптоми.

Липса на апетит

Загубата на апетит е често срещан симптом на рака и ракът на пикочния мехур не е изключение. Може да загубите няколко килограма и да се чувствате изморени и слаби. Разбира се, има още хиляди причини за загуба на апетит, така че не мислете най-лошото, просто се консултирайте с лекар.

Пушенето

Добре, това не е симптом, но оказва влияние. Около 50% от жените, диагностицирани с рак на пикочния мехур са пушачи. Ако сте пушачи и имате някои от гореспоменатите симптоми, незабавно се консултирайте с лекар.

Консултацията с лекар при наличието на някой от тези симптоми е задължителна!  

Станете част от Jenite.bg във Facebook!   

4 1
Харесва ли ви тази статия?
КЛЮЧОВИ ДУМИ
Коментари
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Jenite.bg в мрежата
365 спокойни дни.
Защото всичко е по план!
Вашият персонален
календар.
Към календара
Специални оферти
Реклама от 3Bay