6 мита за водата и дехидратацията

Какви количества вода трябва наистина да поемаме на ден, за да не стигнем до дехидратация

6 мита за водата и дехидратацията

Какво представлява дехидратацията?

Във физиологията и медицината дехидратацията се свързва със загубата на голямо количество вода в организма. Подобно явление, в рамките на 3-4%, не носи особени последствия за хората. Намалени стойности на вода между 5 и 8% обаче предизвикат гадене и замайване, а при над 10% започват да настъпват физически и психически нарушения. Фатални могат да бъдат последиците, когато тялото ни е загубило между 15 и 25% от течностите в него.

Както сами разбирате, водата е жизнено важен елемент от нашето съществуване. От нея зависят всички процеси на метаболизма, телесната температура и нормалното кръвно налягане. Тя определя обема на течностите в организма и помага за неговото пречистване от всички токсини и канцерогени.

Мечтаната лятна почивка може да бъде помрачена от лъчите на жаркото слънце и високите температури, които са основем източник на дехидратация. За да се преборите със симптомите на това неприятно състояние, а и за да личи добрата ви кондиция отвън, трябва да се стараете да поддържате високи стойности на вода в тялото си. Какви количества точно трябва да приемаме от нея на ден, показват някои скорошни проучвания, които развенчават досегашните разбирания по темата.

6 мита за водата и дехидратацията

Мит 1: Пийте вода, само когато сте жадни
Понякога, когато извършваме физически натоварвания, те могат да потиснат чувството на жажда, дори когато организмът ни "плаче" за вода. Затова задължително пийте вода винаги, когато спортувате или извършвате някакъв вид физически упражнения.

Мит 2: Пийте най-малко 8 чаши вода на ден
Дневното количеството течности, което човек трябва да приема, зависи от много фактори: от пола му, от климатичните условия, в които се намира, от типа и продължителността на физическите натоварвания, които извършва които извършва, та дори и от дрехите, които носи!

Специалистите съветват представителите на женския пол да консумират не по малко от 2,5 литра вода на ден, докато тези на мъжкия - поне 3,5 литра. Но все пак всички хора са различни, затова 8 чаши вода е твърде относителна стойност. Наблюдавайте тялото си, защото то единствено може да отговори на въпроса: "Колко вода трябва да пия на ден?”

6 мита за водата и дехидратациятаМит 3: Спортните напитки са най-доброто решение при физически натоварвания
Когато спортуваме, ние губим много вода от тялото си под формата на потене, което нито един шейк или сок не е в състояние да ни набави. Затова, докато тренирате във фитнеса или на игрището, най-добре заложете на водата.

След тренировка не забравяйте да "презаредите” организма си с малка закуска, богата на калий и натрий: банани, портокал, сурови ядки и др. Освен това, последни изследвания показват, че кофеинът не дехидратира, както се смяташе до скоро, дори напротив.

Мит 4: Колкото повече, толкова по-добре
Все още липсват доказателства, че колкото повече вода пием, толкова по-благоприятно влияниие има тя върху целия ни организъм. Факт обаче е водното "натравяне”, или т. нар. хипонатриемия (ниски стойности на натрий в кръвта), което може да се предизвика от прекомерното приемане на вода.

Мит 5: Безцветната и бистра урина говори за здрав организъм
По мътността и цвета на урината може да се определи здравословното състояние на човек. Затова много хора вярват, че колкото повече вода пиете, токова по-бистра ще бъде течността, изхвърляна от бъбреците ви. Това твърдение е вярно, но само донякъде. За добро здраве говори както бистрият и прозрачен цвят на отпадъчния продукт, така и светложълтият. За обезводняване на тялото обаче сигнализира тъмната и жълто-оранжева урина, затова редовно наблюдавайте резултатите от "малката нужда”

Мит 6: Тежката дехидратация е типична единствено за децата и много възрастните хора
Макар подобно състояние да засяга предимно хора от най-млада или най-стара възраст, тя може да сполети всекиго - особено хора, които спортуват често и усилено или такива, които живеят на топли или влажни места. Симптомите най-често се проявяват чрез повишена температура, учестен пулс и запъхтяност, световъртеж и отпадналост, суха уста, кожа или лигавица, ниско кръвно налягане, обърканост или делириум. Ако забележите някои от следните симптоми, непременно започнете да оводнявате организма си и се консултирайте с вашия лекар.

6 мита за водата и дехидратацията

Не забравяйте да приемате и много плодове и зеленчуци с високо съдържание на вода: диня, пъпеш, ананас, киви, цитруси, моркови, домати и др. Млечните продукти - като кисело мляко, кокосова вода или смутита - също ще осигурят на тялото ви добра хидратация.

Още здравословни съвети ще откриете на Jenite.bg във Facebook.

5 0
Харесва ли ви тази статия?
Коментари
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Jenite.bg в мрежата
365 спокойни дни.
Защото всичко е по план!
Вашият персонален
календар.
Към календара
Специални оферти
Реклама от 3Bay