6 признака, че черният ви дроб е пълен с токсини

6 признака, че черният ви дроб е пълен с токсини

Вашият черен дроб е един от вашите най-истински и най-трудолюбиви приятели. Мислете за него като вграден, ултра-ефективен отстраняващ токсинините и майстор на още 500 функции, изброени в медицинските книги. Сега, като знаете колко неща прави за вас, сте наясно, че трябва да се грижите добре за него. 

Ето кога черният ви дроб плаче за помощ:

1. Болка в областта на черния дроб

Болката в горната дясна част на корема ви е знак, че черният дроб може да е в беда. Обикновено това е тъпа болка. Понякога обаче тя става доста интензивна. Не забравяйте, че работата на черния дроб е да детоксикира и да помага на тялото да филтрира отпадъците, както и да помага на тялото да смила храната в хранителни продукти. Когато черният Ви дроб е засегнат от заболяване, той не може да функционира ефективно, болезнено набъбва и тялото изпраща признаци на токсичност.

2. Подуване на краката и глезените

Когато пренебрегвате проблема, черният ви дроб се опитва да се възстанови с цената на образуването на белези. Колкото по-голяма е тъканта на белега, толкова по-трудно е функционирането на черния дроб, което в крайна сметка води до портална хипертония. Това предизвиква натрупване на течност в краката (оток). Добрата новина е, че подуването е безболезнено. То може да засегне и двата крака, глезените или бедрата. Въпреки това, гравитационният ефект прави отока най-видим в долната част на тялото.

3. Качване на килограми

Всяка година все повече хора започват здравословна диета и тренират, но все още се борят с въпроси, свързани с теглото. Ако усетите повишаване на теглото, което не изглежда да произтича от преяждане или нарушение на хормона, може да искате да обсъдите неправилна чернодробна функция с Вашия лекар.

Това, което се случва, е, че черният дроб не може да се справи с всички вредни токсини (алкохол, изкуствени подсладители, диета с високи мазнини, някои лекарства и т.н.). Единственото, което черният дроб може да направи, е да съхранява нефилтрираните токсини в мастните клетки. Тази бъркотия няма да ви позволи да отслабнете, ако не помогнете на тялото ви да очисти натоварения черен дроб.

4. Алергии

Много често алергиите са резултат от претоварен и бавен черен дроб. Когато в кръвта има твърде много вещества, мозъкът ги разпознава като алергени и освобождава антитела и химикали (хистамини и т.н.), които причиняват сърбящи обриви. Здравият черен дроб от своя страна перфектно почиства кръвта от всички вредни молекули и елиминира ефекта от потенциалния алерген върху тялото.

5. Жълта кожа и жълти очи

Когато очите или кожата на човека станат жълтеникави, науката го нарича жълтеница. Жълтеницата сама по себе си не е болест, а по-скоро симптом на възможни неизправности. Обикновено жълтеницата се появява, когато болен черен дроб кара системата да натрупва прекалено много билирубин - жълт пигмент, който се образува от разграждането на мъртви червени кръвни клетки в черния дроб. Познайте какво става, когато черният дроб не се отърве от билирубина, заедно със старите червени кръвни клетки? Вие ставате жълти.

6. Хронична умора

Синдромът на хроничната умора наподобява продължително грипоподобно заболяване. По дефиниция трябва да изпитвате симптомите най-малко 6 месеца, преди да бъдете диагностицирани с хронична умора. Причината за това е интоксикацията на черния дроб. Черният дроб до голяма степен допринася за енергийните доставки в организма. Той превръща глюкозата в гликоген и я съхранява за по-нататъшна употреба. Здравият черен дроб излива глюкоза между храненията или когато има нужда от храна и енергия. Болният черен дроб обаче трудно може да произвежда глюкоза и има много малко място за съхраняването му.

Станете част от Jenite.bg във Facebook!

3 0
Харесва ли ви тази статия?
КЛЮЧОВИ ДУМИ
Коментари
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Jenite.bg в мрежата
365 спокойни дни.
Защото всичко е по план!
Вашият персонален
календар.
Към календара
Специални оферти
Реклама от 3Bay