7 причини да заобичаме ябълките

Ябълките поддържат имунната ни система здрава и същевременно са добро средство за отслабване

7 причини да заобичаме ябълките

През 2004 година учени установиха, че два сорта ябълки - Червена превъзходна и Грени Смит се нареждат на 12-о и 13-о място по съдържание на антиоксиданти от общо 100 вида изследвани храни. Тези вещества спират вредното влияние на свободните радикали в организма ни, като ги унищожават, и поддържат имунната ни система здрава.

Освен на антиоксиданти, ябълките са богати и на фибри (като например пектин), които имат също толкова голямо значение за здравословното ни състояние.

Резултатите от друго британско изследване, проведено сред близо 25 хиляди души от различни европейски държави, показват, че ако изяждаме по една ябълка дневно, увеличаваме шанса си да се радваме на 3 допълнителни години живот.

А ето и още няколко факта , които потвърждават защо тези хрупкави плодове са толкова полезни.

1. Ябълките не само избелват зъбите, но и поддържат тяхната здравина
Дори няколко ябълки няма да заместят пастата ви за зъби, но все пак похапването на тези продукти предизвиква голямо слюноотделяне, което пък понижава наличието на бактерии в устата ни, а оттам и предпазва от формирането на кариеси.  

2. Те са естествена защита срещу Алцхаймер и Паркинсон
Проучване сред лабораторни мишки показва, че пиенето на прясно изцеден сок от ябълки или други плодове с високо съдържание на фибри е естествена защита срещу "застаряването” на мозъка и срещу развиването на различни нелечими заболявания като Алцхаймер и Паркинсон.

3. Ябълките срещу рака
Ябълките ни предпазват от развитието на ракови образувания. До подобни заключения са стигнали американски изследователи от Асоциацията за проучване на рака. Те посочват, че ябълки, които са богати на флаванол, намаляват риска от рак на панкреаса с до 23%. Други вещества в тези плодове, като например тритерпеноиди, имат способността да се борят с ракови клетки в черния дроб, дебелото черво и гърдата.

4. Имат превантивна функция срещу диабет и намаляват нивата на холестерол в организма ни
Жени, които не пропускат да ядат поне по една ябълка на ден, намаляват риска от развиване на захарен диабет тип 2 с 28%. Причината е, че тези храни са богати на разтворими фибри, които се разграждат сравнително бавно. Това осигурява поддържането в норма нивата на глюкоза, което пък от своя страна, довежда до намаляване нивата на холестерола, произвеждащ се в черния дроб.

5. Поддържат нормална телесна маса
Различните вещества в тези плодове ги правят много полезни и засищащи, съответно и изключително подходящи при диета. Заменете диетичните бисквити с 2 ябълки и ще се радвате на отслабващи резултати за отрицателно време.

7 причини да заобичаме ябълките

6. Помагат за здраво сърце
Ябълките няма да ви предпазят от "разбиване” на сърцето, но пък могат да ви подарят здраве на този орган. Фенолите, съдържащи се в кората на ябълката, предпазват от запушване на артериалните кръвоносни съдове. Затова не консумирайте непременно тези продукти винаги обелени.

7. Ябълките борят диарията… и хемороидите
Настъргани или под формата на сок, ябълките са по-лесно смилаеми за червата, когато стомахът ви е раздразнен. Така набавяте на организма си необходимите хранителни вещества, които при диария се губят изключително лесно. Освен това, употребявани по този начин, тези плодове ще подобрят дейността на стомашно-чревния тракт, което несъмнено се свързва и с превенция от хемороидите.

Следете Jenite.bg във Facebook за още полезни съвети.

8 0
Харесва ли ви тази статия?
Коментари
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Jenite.bg в мрежата
365 спокойни дни.
Защото всичко е по план!
Вашият персонален
календар.
Към календара
Специални оферти
Реклама от 3Bay