7 хитрини за успешна хидратация на тялото

Водата е нашият двигател и не трябва да забравяме за нея

7 хитрини за успешна хидратация на тялото

Тялото на човек е съставено от 70% вода. Какво точно означава това? Това значи, че тя е двигателят на нашето тяло и ни е нужна, за да функционираме нормално и да бъдем здрави.

Водата се грижи както за вътрешните ви органи, така и за външното ви излъчване. Ако пиете достатъчно вода, кожата ви ще изглежда по-здрава и сияйна, а всички вътрешни химични реакции ще протичат гладко. За тази цел тялото ви се нуждае от минимум 1,5 литра вода всеки ден.

Лошото е, че понякога забравяме да пием вода или тя ни се струва безвкусна. За радост, има няколко хитри трика, които ще ви помогнат да пиете повече вода, без дори да осъзнавате.

Ето ги и тях:

1. Сложете плодове във водата си
Ако водата ви се струва безвкусна и я пиете с нежелание, може да я освежите като сложите в нея пресни плодове. Сложете в чашата или шишето си няколко ягоди, малини, киви или друг плод по избор. Естествените аромати на плодовете ще придадат на водата друг вкус. Може да добавите и зеленчуци, например краставица.

2. Намалете кофеина
Напитките, които съдържат кофеин (содата, чаят и кафето), действат като диуретик и стимулират уринирането. Заради диуритичният ефект, тялото ви се дехидтратира, а това е изключително опасно. Поспрете малко с кофеина или гледайте да уравновесите приема на вода и кафе.

7 хитрини за успешна хидратация на тялото

3. Разреждайте напитките си
Ако обичате да пиете чай или фреш, може да прибавяте към тях малко повече вода. Правете чая си в по-голяма чаша, с повече вода и слагайте повече лед към фреша. Така неусетно ще увеличите дневния си прием на вода.

4. Поръчвайте си вода
Когато сте в заведение или бар и пиете алкохол, е хубаво да си поръчате вода заедно с питието. Алкохолът също има диуретичен ефект и дехидратира тялото ви. Водата ще ви спаси и от тежък махмурлук на сутринта.

5. Хапвайте по-пикантни храни
Хитър трик е да ядете повече люта или пикантна храна. След нея сокът или чаят няма да утолят жаждата ви и ще имате нужда от вода. Ако посегнете към газирана напитка, лютото ще стане още по-интензивно. Водата е спасителният пояс в случая, а леко пикантната храна е полезна и за стомаха.

7 хитрини за успешна хидратация на тялото

6. Яжте храна, която е богата на вода
Плодовете и зеленчуците имат най-голямо водно съдържание. Те ще ви помогнат да приемате повече вода, но ще ви снабдяват и с витамини. Най-сочните плодове и зеленчуци са ягодите, динята, грейпфрутът, доматите, тиквичките, спанакът и целината. Включете ги в менюто си и ще увеличите приема на вода.

7. Пийте през сламка
Има научни твърдения, че пием повече течности, ако ги приемаме през сламка. Не е сигурно на какво точно се базират те, но всички пиехме с удоволствие от сламка, когато бяхме малки. Може би там е разковничето. Опитайте и преценете сами дали водата ви е "по-сладка" по този начин.

За още съвети, свързани с вашето здраве, станете част от страницата на Jenite.bg във Facebook!

8 1
Харесва ли ви тази статия?
КЛЮЧОВИ ДУМИ
Коментари
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Jenite.bg в мрежата
365 спокойни дни.
Защото всичко е по план!
Вашият персонален
календар.
Към календара
Специални оферти
Реклама от 3Bay