7 шокиращи неща, които първият ви цикъл може да разкрие за здравето ви

7 шокиращи неща, които първият ви цикъл може да разкрие за здравето ви

Първият цикъл на момичетата идва по различно време. Това зависи от много неща, най-вече от факта, че всеки човек е различен. Появата на първия цикъл преди 12-годишна възраст обаче, може да издава сериозни здравословни проблеми. Ето 7 състояния, свързани с по-ранната поява на цикъла:

1. Рак на гърдата

Менструалният цикъл е съпроводен от екстремни хормонални промени, особено свързани с естрогена, за който е известно, че влияе на практика на всяка тъкан в тялото. И това включва вашите гърди: Жените, които са имали менструация преди 12-годишна възраст, са с 50% по-голяма вероятност да развият рак на гърдата в сравнение с тези, които са имали първия си цикъл на 16-годишна възраст, според доклад на Фонда за рака на гърдата. Изследването обяснява, че ранният пубертет е свързан с повишена експозиция на хормонален естроген, който стимулира рака на гърдата.

2. Ранна менопауза

Изследванията, публикувани в списанието Human Reproduction през 2017 г., показват, че жените, които имат първи цикъл на възраст 11 години или по-малки, имат 80% по-висок риск от навлизане в менопаузата преди 40-годишна възраст (преждевременна менопауза) и 30% по-висок риск от менопауза между 40 и 44 (ранна менопауза), в сравнение с жените, които са имали цикъл за пръв път между 12 и 13.

Този риск е най-голям при жените, които също никога не са имали деца. 

3. Сърдечно заболяване

Сериозно, какво не увеличава риска от сърдечни заболявания? Според дългосрочно наблюдение от 2018 г., публикувано в списание Heart, жените, които имат менструация от 12 годишни са с 10% повече изложени на риск от сърдечни заболявания, в сравнение с жените, които са имали цикъл за пръв път след 13-годишна възраст. 
Възможно е детското затлъстяване, особено ако продължава през цялата зряла възраст, може да бъде общ знаменател. Мастните клетки са голям производител на естроген, предизвикващ менструацията. Увеличаването на детското затлъстяване може да обясни защо средната възраст на първия цикъл е спаднала толкова много. И, разбира се, затлъстяването също е свързано с повишен риск от сърдечни заболявания.
Ранната менопауза е свързана и с повишен риск от сърдечни заболявания и инсулт.
4. Остеопороза
Ранен цикъл, по-слаби кости? Отговорът може да зависи от това дали сте една от нещастните жени, чийто ранен цикъл допринася за ранната менопауза, обяснява изследването в Journal of Clinical Endocrinology & Metabolism. 
Ако вашият ранен цикъл води до още по-ранна менопауза, рискът от остеопороза може да се увеличи.
В превенцията на остеопорозата, силовите тренировки, калций и витамин D са вашите най-големи съюзници. И не, няма такова нещо като "твърде рано", когато става въпрос за грижи за костите.
5. Рак на яйчниците
Жените, които имат цикъл от по-малки, са значително по-склонни да развият рак на яйчника.
За да направят нещата по-лоши, изследванията също така показват, че ракът на яйчниците е с 51% по-голяма вероятност да се окаже фатален при жени, които получават първия си цикъл преди 12-годишна възраст, в сравнение с тези, които са получили на 14- годишна възраст или по-късно.
Отново, естрогенът може да играе роля, според Steinbaum. Говорете с Вашия лекар, ако имате някакви симптоми на рак на яйчника, тъй като изследванията не са склонни да улавят рак на яйчниците, докато не се развие.
6. Диабет
Изследване на 13 308 жени, публикувано в списание Diabetologia, също показва, че жените, които имат цикъл от по-малки са по-склонни да развият диабет.
7. Безплодие
Освен факта, че ранната менопауза може да обърка плановете ви за раждане на деца, жените, които имат цикъл от по-малки са по-склонни да са безплодни.
Станете част от Jenite.bg във Facebook!
1 1
Харесва ли ви тази статия?
КЛЮЧОВИ ДУМИ
Коментари
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Jenite.bg в мрежата
365 спокойни дни.
Защото всичко е по план!
Вашият персонален
календар.
Към календара
Специални оферти
Реклама от 3Bay