8 ефективни начина да облекчите симптомите на конюнктивит

8 ефективни начина да облекчите симптомите на конюнктивит

Сълзене и сърбеж на очите? Не се притеснявайте, не сте сами. Бактериите, вирусите, алергените и дразнителите са 4-те основни неща, които причиняват възпаления на очите. Когато става въпрос за алергени и дразнители, вероятно сте пипнали нещо и след това сте потъркали очите си или просто организмът ви реагира на различни растения и други алергени. Що се отнася до вирусите и бактериите, обикновено е заразно и се предава на хората, които живеят на едно място. 

Ще ви предложим 8 начина за облекчаване на конюнктивит, които ще ви спестят време и пари. Важно е да отбележим, че тези неща не заместват лекарската помощ!

1. Торбички чай

Зелените и билковите чайове са изпълнени с биофлавоноиди (фитонутриентите, открити в плодовете и зеленчуците), които могат да помогнат за подобряване на здравето на сърцето и др. Можете да ги използвате, за да намалите възпалението. 

Чайове от невен, лайка и копър са чудесни възможности за топли компреси на очите. Потопете няколко торбички чай в топла вода. Извадете ги от водата и ги сложете на затворените си очи. 10-минутен компрес би бил достатъчен, за да се намали подуването. Можете също така да използвате чай за промиване на очите.

2. Солен воден разтвор

Много аптеки предлагат различни видове солени разтвори, но има лесен начин да ги направите у дома. Ето какво трябва да направите: сварете чаша дестилирана вода с 1/2 супена лъжица сол и оставете течността да се охлади напълно преди да я използвате. Вземете чист капкомер. 1-2 капки във всяко око са достатъчни. Солта помага да се изчистят боклучетата, събрани в окото, и има антибактериални свойства, които убиват бактериите.

3. Мед

Антибактериалните свойства на меда могат да ви помогнат бързо да се преборите с инфекцията и нейните симптоми. Медът има противовъзпалителни свойства, които могат да бъдат полезни при възпалителни и инфекциозни състояния на роговицата. За да направите тази смес, се нуждаете от 1/4 ч.л. мед и 1/4 чаша дестилирана вода или мляко. С помощта на капкомер, сложете по 2 капки от разтвора във всяко око. 

4. Сребърни капки

Сребърните капки имат бързо действие при раздразнени очи. Сребърните колоиди хващат заразените клетки, като ги привличат електромагнитно и ги изпращат в кръвта, за да бъдат елиминирани от тялото ви. 

5. Гел от алое вера

Гелът от алое вера е чудесен за очни инфекции. Неговите компоненти като амодин и алоин имат антибактериални и антисептични свойства. Нанесете гела върху клепача и под окото. Трябва да сте измили ръцете си много добре, преди да нанасяте гела. 

6. Листа от тулси (свещен босилек)

Тулси или свещен босилек има благоприятен фармакологичен ефект върху здравето на очите. Листата от тулси могат да се борят с конюнктивита, да защитят очите ви от бактерии и да предотвратят някои проблеми с очите. Сварете малко вода. Сложете листата от тулси в нея за около 10 минути. Извадете листата и мийте очите си с тази вода. Също така можете да накиснете марля с тази течност и да правите компреси. 

7. Топли и студени компреси

За щастие, раздразнените очи могат да се третират у дома с компреси- топли или студени. Това е лесен и ефективен начин да намалите раздразнението и подуването, както и да овлажните окото. 

8. Масло от нийм

Маслото от нийм съдържа антимикробни и противовъзпалителни свойства, които спомагат за борбата с бактериите и успокояват възпалението. Маслото от нийм може да се използва в комбинация с масло от чаено дърво.

Станете част от Jenite.bg във Facebook!

3 0
Харесва ли ви тази статия?
КЛЮЧОВИ ДУМИ
Коментари
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Jenite.bg в мрежата
365 спокойни дни.
Защото всичко е по план!
Вашият персонален
календар.
Към календара
Специални оферти
Реклама от 3Bay