8 симптома на менингит, които всички родители трябва да знаят

Бъдете внимателни

8 симптома на менингит, които всички родители трябва да знаят

Менингитът е заболяване, свързано с възпалението на защитните мембрани, покриващи мозъка и гръбначния мозък. Етиологията на това заболяване може да варира, но симптомите на различните типове обикновено са сходни.

Смята се, че децата са най-податливи на това заболяване. Ето защо решихме да напомним на родителите как да открият менингит и за кои симптоми трябва да внимават.

1. Внезапна висока температура

Един от симптомите на менингит е висока температура, която започва изведнъж. Детето започва да трепери и се оплаква, че му е студено.

Температурата на болния се увеличава много бързо и много често се превръща в трудна задача да се свали. Въпреки това, поради факта, че този симптом е знак за много други заболявания, трябва да се обърне внимание на други фактори, които показват промени в състоянието на детето.

2. Силно главоболие

Главоболието, причинено от менингит, често не е просто силно, а непоносимо. Освен това, болката може да повлияе и на врата на пациента, но поради "разделящото" главоболие той просто не може да обърне внимание на това.

Изпъкналата фонтантанела може да бъде важен знак за менингит при новородени бебета.

3. Двойно виждане

Лице, засегнато от менингит, не може да съсредоточи зрението си, затова виждането му се удвоява.

4. Стомашни болки, гадене и повръщане

Човек, болен от менингит, губи апетита си. Това се случва частично поради постоянно гадене, което може да бъде последвано от стомашни болки и повръщане.

5. Чувствителност към ярка светлина

Друг признак на менингит е непоносимост към ярка светлина, защото тя причинява навлажняване на очите на детето и гадене, заедно с главоболие, което става по-силно.

6. Твърдост на тилните мускули

Дете с менингит може да е в особено разпознаваемо положение: лежи по гръб, с глава назад и със свити крака. Опитите за отпускане на врата му често не са успешни.

7. Невъзможност за отпускане на краката

Дори да успеете да наклоните главата напред, краката моментално се свиват  и отпускането им е трудна задача. Това се нарича симптом на Брудзински. 

При менингит се появява и синдром на Керниг.

8. Кожни обриви

Кожните обриви също са възможни при менингита. С този тест е много лесно да се открие прост обрив, който не е свързан с менингит.

Вземете чиста чаша, сложете я върху обрива и я натиснете здраво върху кожата, докато не стане бледа. Ако петната станат бледи, заедно с кожата, човекът няма менингит. Ако обривът не избледнява, трябва да потърсите медицинска помощ.

Какво да правите?


Менингитът е опасна болест, поради което, ако някой от тези симптоми бъде открит, трябва незабавно да посетите лекар. Трябва да осигурите на болното лице почивка, тихо и намалено осветление в стаята, докато докторът пристигне.

Трябва да информирате лекаря за всички открити симптоми. 



Станете част от Jenite.bg във Facebook!

1 1
Харесва ли ви тази статия?
КЛЮЧОВИ ДУМИ
Коментари
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Jenite.bg в мрежата
365 спокойни дни.
Защото всичко е по план!
Вашият персонален
календар.
Към календара
Специални оферти
Реклама от 3Bay