9 симптома на хормонален дисбаланс, които съсипват външния ни вид

Вижте как ни влияят хормоните

9 симптома на хормонален дисбаланс, които съсипват външния ни вид

Растежът и развитието на човешкото тяло до голяма степен зависят от функцията на хормоните. Тези малки сигнализиращи молекули са отговорни за нашето настроение, емоции, поведение и дори външния ни вид.

Решихме да споделим за най-честите симптоми на хормонален дисбаланс, които могат да повлияят на външния ви вид. Ако подозирате, че имате някои от тези симптоми, незабавно се консултирайте с Вашия лекар.

1. Акне

Акнето може да бъде резултат от неправилна грижа за кожата, небалансирана диета или менструален цикъл. Въпреки това, ако акнето се е превърнало във ваш постоянен спътник, това вероятно е симптом на хормонално разстройство.

2. Наднормено тегло

Много хора се борят с излишните килограми през целия си живот. Спазват диети, спортуват, но не могат да свалят килограми. В повечето случаи става въпрос за хормонален дисбаланс.

3. Умора

Хроничната умора може да е знак, че хормоните са извън баланс. Дори тези, които получават 8 часа сън, постоянно изглеждат уморени.

Високото ниво на прогестерон може да бъде виновникът за това. Един прост кръвен тест ще ви помогне да измерите концентрацията на прогестерон в кръвта си.

4. Потене

Прекомерното изпотяване не винаги е свързано с хормонални нарушения. Трябва обаче да проверите нивата на хормоните, ако потенето е придружено от внезапни горещи вълни.

5. Тъмни кръгове под очите

Няма фон дьо тен, който да ви помогне да покриете тъмните кръгове под очите си, ако спите само 3 часа на ден. Сънят често изглежда неприемлив лукс, когато хормоните ви са нагоре и надолу.

Хроничното безсъние може да е резултат от липсата на тестостерон при мъжете и прогестерона при жените.

6. Депресия

Депресията може да бъде друг симптом на хормонален дисбаланс. Тревожността и депресията могат да се появят точно преди менструалния цикъл, по време на бременност и при менопаузата.

В случай на по-чести атаки, посетете ендокринолог.

7. Промени в гърдите

Ниското ниво на естроген може да направи гръдната ви тъкан по-малко плътна. Високото ниво на този хормон може да причини бучки или кисти.

Ако забележите промени в гърдите или чувствате бучка в гърдите си, не забавяйте консултацията с лекар.

8. Косопад

Прекомерната загуба на коса е един от най-честите симптоми на хормонален дисбаланс. Ако дори и най-добрите шампоани не помагат за намаляване на космите, останали в четката, трябва да тествате нивата на хормоните.

9. По-силно окосмяване

Докато някои хора се опитват да спрат косопада, други се опитват да се отърват от окосмяването. Тъмните косми на гърдите, лицето, ръцете или други части от тялото може да показват, че имате сериозни хормонални промени.




Станете част от Jenite.bg във Facebook!

5 3
Харесва ли ви тази статия?
КЛЮЧОВИ ДУМИ
Коментари
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Jenite.bg в мрежата
365 спокойни дни.
Защото всичко е по план!
Вашият персонален
календар.
Към календара
Специални оферти
Реклама от 3Bay