9 стъпки за умно пречистване на организма

Разумната жена прави интелигентен "детокс"

9 стъпки за умно пречистване на организма

Понятието детокс често се свързва с онзи момент от живота на жената, в който тя решава, че е крайно време да направи нещо повече от поредната диета и затова ще се пречисти. Да, животът е мръсно занимание и всички ние имаме склонност да цапаме тялото си с козметика, лекарства, стрес, алкохол, цигари, "лоши" храни, нечестиви помисли и греховни действия.

Понятието детокс обаче е едно изключително смътно нещо, за което няма универсална дефиниция. По същия начин, по който не се знае какво точно се има предвид, когато се каже "токсин". За различните хора детоксът може да означава различни неща и детокс режимът на едни е интоксикация в очите на други.

С това предвид, бихме могли да кажем, че детокс диетите обикновено включват засилената употреба на дадени храни и най-вече прясно изцедени сокове и чайове, докато изключват консумацията на други, съдържащи т.нар. токсини. Други детокс протоколи предвиждат пълен пост, а трети са под формата на специфични пречиствания (клизми, пречистване на черен дроб) с особено съмнителен характер.

При всички положения детоксът е нещо, с което трябва да бъдете особено внимателни, тъй като става дума за рестриктивен режим. Като такъв, той може да доведе до свиреп глад, безсъние, забавяне на метаболизма, предозиране с нитрати (в соковете от целина и цвекло име изключително много нитрати, дори и да не са третирани с "химикали"), недостатъчен прием на фибри и пълноценен протеин и въобще - до залитане в крайности и опасност от формиране на хранителни разстройства от различен характер.

Ако всичко това ви звучи толкова притеснително, колкото и на нас, заповядайте в следващите редове, където ще ви предложим 10 лесни стъпки, с чиято помощ да се възползвате от естествените пречистващи функции на тялото си всеки ден.

1. Хранете се в разумни количества
Ако ядете прекалено много, най-вероятно акумулирате повече "токсини", отколкото са ви нужни. Понякога детокс е да изядеш един бонбон, вместо шест бонбона. Яжте бавно и дъвчете добре, разчитайки на естествените си сокоизстисквачки - зъбите, стомаха и червата си.

2. Яжте изобилие от плодове и зеленчуци
Забележете, че това в никакъв случай не означава "Не яжте храни от животински произход!". Така ще си осигурите достатъчно фибри, които ще гарантират безпроблемна работа на отделителната ви система.

Ако плодовете и зеленчуците са отгледани в естествени условия пък (не в парник и на хидропоника), заедно с тях ще приемате и широк спектър от витамини, минерали и антиоксиданти, които улесняват черния дроб в обезвреждането на много от естествените и изкуствените отрови в храните.

3. Пазете линия
Много от вредните вещества, които постъпват в организма ни, имат свойството да се акумулират в мастната тъкан. Затова, колкото по-нисък процент на подкожни мазнини поддържате (с уговорката, че не падате под 20%), толкова по-малко поле за изява ще дадете на "токсините".

4. Пийте достатъчно течности, в това число вода и чай
 Водата може и да е чешмяна, стига да използвате добър филтър (филтърна кана) и вкусът й да ви допада, разбира се. Бъбреците са друг основен детокс орган в тялото, затова е добре да се грижите през тях да не минават прекалено много "боклуци".

Не прекалявайте с алкохола, защото е доста токсичен, особено в по-големи количества.

5. Гладувайте
Понякога оставяйте по-големи времеви прозорци между храненията си. Идеален за целта е периодът между вечерята и закуската. Ако последното ви хранене за деня е в 20, а закусвате в 8, това дава на тялото ви 12-часова почивка, през която то може да задейства някои процеси по автофагия.

Лесният начин да опишем това сложно понятие е да го сравним с естествено рециклиране на повредените органели, клетъчни мембрани и протеини в организма ви. На него се основават и много от популярните схеми за периодично гладуване.

6. Стойте на слънце и (чист) въздух
Първото гарантирано ще ви съдейства в синтеза на витамин D. Второто е със спорен ефект в контекста на големия град, но определено ще ви освежи чисто психически.

7. Движете се редовно
С потта се отделят минимални количества токсични вещества, но движението е полезно за супер много други неща по принцип. Подобрява лимфната циркулация, например. А лимфната система е един от сериозните детоксикатори на тялото.

8. Елиминирайте проблемните храни
За целта ще ви се наложи да се научите на самонаблюдение. Ако установите, че нещо не ви влияе добре, просто не го яжте. Елементарно е и същевременно с това е много сложно, знаем...

9. Проверете козметиката си
Кожата е най-големият орган в човешкото тяло. Всеки ден тя влиза в съприкосновение с безброй познати и непознати субстанции, които могат да постъпят в тялото ви. Най-малкото, което можете да направите за нея, е да се уверите, че не я мажете с ужасяващи неща. EWG имат база данни с над 74 000 оценени козметични продукта, която може да ви бъде много полезна в безопасната грижа за тялото. 

10 0
Харесва ли ви тази статия?
Коментари
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.



14
Не е посочен 04.02.2014|17:40
Полезно, човек ако има желание може да направи нещо наистина добро за тялото си с този детокс.
13
Не е посочен 04.02.2014|17:21
Това е страхотен начин човек да подобри здравословното си състояние и дори да излекува някои свои болежки.
12
Не е посочен 04.02.2014|16:54
Хубаво е сега в началото на пролетта да се замислим за пречистване на организма и освобождаване от натрупаните токсини. Прочистването на организма особено в преходните сезони е голяма благодат за организма.
11
Не е посочен 04.02.2014|16:25
Хубави стъпки, които дават резултат.
10
Не е посочен 04.02.2014|10:09
"Яжте изобилие от плодове и зеленчуци" - в това е истината
9
Не е посочен 03.02.2014|17:10
Хубаво е, че сте споменали и козметиката, тъй като и тя съдържа доста отрови, които използваме ежедневно.
8
Не е посочен 03.02.2014|16:50
Преди време практикувах всяка седмица на сокове в различни комбинации и ми се отразяваше страшно добре и на кожата, и на килограмите, и на тонуса...
7
Не е посочен 03.02.2014|16:29
Много добри съвети, определено си струна човек да положи усилия за прочистване на организма, особено пък в днешно време, когато се търчем с какви ли не боклуци.
6
Не е посочен 03.02.2014|16:15
Да така си е всичко го правя и нямам проблеми за сега. :)
5
Не е посочен 03.02.2014|14:08
ако се храним разумно няма да имаме нужда от детоксикация.
4
Не е посочен 03.02.2014|13:51
Полезна информация, благодарим.
3
Не е посочен 03.02.2014|11:49
много полезно инфо
2
Не е посочен 03.02.2014|11:01
Много добри съвети за детос, определено смятам да се възползвам от тях, нищо не е вредно ако не е прекалено, това е моята максима.
1
Не е посочен 03.02.2014|09:03
Не се лишавам от плодове и зеленчуци.
Jenite.bg в мрежата
365 спокойни дни.
Защото всичко е по план!
Вашият персонален
календар.
Към календара
Специални оферти
Реклама от 3Bay