Mестата, които винаги забравяме да защитим от слънцето

Нека им обърнем специално внимание

Mестата, които винаги забравяме да защитим от слънцето

Всеки знае, че трябва да се използват фотозащитни продукти. И това трябва да става всеки път, когато се излагаме на слънце. Съвсем друг е обаче въпросът дали го правим. И колко правилно го правим.

Ракът на кожата си остава един от най-често срещаните форми на рак. А според учените именно слънчевите изгаряния значително увеличават риска от развитие на това заболяване.

Предпазването от вредното лъчение на слънцето е един от най-лесните и ефективни методи за превенция. Фотозащитните продукти вършат чудесна работа за тази цел, но има проблемни области, които редовно се пропускат при използването им. Днес ще се опитаме да напомним тъкмо за тях.

Уши
Според проучване от 2007 година, публикувано в списанието на The Skin Cancer Foundation, ушите са на трето място по развитие на базално-клетъчен карцином. Според Университета на Калифорния, тази не толкова агресивна форма на заболяването може да достигне до около 80% от всички случаи на рак на кожата.

Скалп
Сигурно ще осъзнаете, че и скалпът е кожа едва на следващия ден, когато прекарате гребен през косата си. Не го забравяйте следващия път ако не желаете да ви боли.

Клепачи
Очите се пазят от слънчеви очила... до момента, в който не ги махнете на плажа, за да нямате разлика в тена на лицето. Не забравяйте да защитите нежната кожа в тази област. Внимавайте обаче и да не попадне в самите очи.

Под мишниците
В това число и малката гънка, която се появява при плътно сгъната ръка. Едва ли има име, но със сигурност бихте го използвали в клетвите си, ако изгори.

Под презрамките

Mестата, които винаги забравяме да защитим от слънцето
Говорейки за презрамки, освен ако банският ви не притежава UV филтър, със сигурност ще изгорите през плата. Освен това дори и най-малкото движение може да изложи незащитена кожа на показ. Това е една от причините експертите да препоръчват нанасянето на слънцезащитния крем преди обличането на бански. Така ще можете да покриете всяко ъгълче на тялото си.

Горната част на краката
Лентите на джапанките са еквивалента на презрамките на банския. Намажете се и под тях.

Горната част на ръцете
Повечето хора мият ръцете си след нанасяне на слънцезащитния крем. Именно този процес обаче ги оставя незащитени. Дланите и ходилата са предпазени от дебел слой от мъртви клетки, които не позволяват на UV лъчите да проникнат, но горната част на ръцете няма този късмет.

Устните
Долната устна се нуждае от по-специални слънцезащитни грижи, тъй като вероятността да развие рак е 12 пъти по-висока, отколкото горната. И мъжете не бива се плашат от балсама за устни, защото са до 13 пъти по-податливи към рак на устните, отколкото жените.

Зад коленете
Тази долчинка не принадлежи нито на долната, нито на горната част на крака. И като такава ничия земя, е редовно пренебрегвана. Ако държите да можете да вървите или стоите седнали, не бива да я забравяте непредпазена от слънцето.

Ако тази статия ви е харесала, харесайте и страницата на Jenite във Facebook!

8 1
Харесва ли ви тази статия?
Коментари
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.



12
Не е посочен 13.06.2014|09:21
Ще се постараем.
11
Не е посочен 12.06.2014|17:29
Не ги забравяйте повече .
10
Не е посочен 12.06.2014|14:42
Много яка снимка :D
9
Не е посочен 12.06.2014|08:29
Мразя да изгарям до такава степен.
8
Не е посочен 11.06.2014|19:24
Не трябва да забравяме, че да изгориш е много неприятно.
7
Не е посочен 11.06.2014|17:19
Подз презрамките е много коварно, тъй като после можем да останем неприятно изненадани.
6
Не е посочен 11.06.2014|16:20
С ушите го изпитах миналото лято хаха.
5
Не е посочен 11.06.2014|16:11
Не трябва да се подценяват тези места и да се пренебрегват.
4
Не е посочен 11.06.2014|15:04
мале,тези как са изгорели,съжалявам ги
3
Не е посочен 11.06.2014|14:47
Не обичам да се пека много .
2
Не е посочен 11.06.2014|14:32
тези изгаряния на снимките са страшно болезнени :) аз се мажа главно по ръцете, гърба и лицето, по принцип като отида на море никога не се пека,сякаш съм си намерила кожата на улицата :Р
1
Не е посочен 11.06.2014|14:02
е чак толкова наистина не се мажа аи как да се намажа под косата?!?! иначе за ушите знам, там винаги мажа :)
Jenite.bg в мрежата
365 спокойни дни.
Защото всичко е по план!
Вашият персонален
календар.
Към календара
Специални оферти
Реклама от 3Bay