Бременни сте? Спрете да използвате тази съставка за грижа за кожата

Бременни сте? Спрете да използвате тази съставка за грижа за кожата

Всички знаем, че салициловата киселина е истински герой в борбата с пъпките. Но наскоро сте забременели и се чудите дали е безопасно да продължавате да я използвате? Е, най-добре ще бъде, ако обмислите употребата й. Разбира се, трябва да се консултирате с лекар, но ние можем да ви дадем няколко съвета като за начало. Ето какво трябва да знаете за употребата на салицилова киселина по време на бременност.

Какво представлява салициловата киселина?

Накратко, салициловата киселина е бета хидрокси киселина, която обикновено се използва за лечение на кожни състояния като акне, псориазис, пърхот и себореен дерматит. В грижата за кожата често я виждаме в различни форми в почистващи препарати, кремове, кърпички и кремове, за локално нанасяне. Тя спомага за ексфолирането, като по този начин предотвратява и обработва запушените пори. Днес това често се прави синтетично, но първоначално е извлечено от върбовата кора.

Трябва ли да използвате салицилова киселина докато сте бременна?

Както беше споменато, салициловата киселина често се наблюдава в локална форма. Има обаче и орална форма и дерматолозите съветват да не се използва салицилова киселина в орална форма по време на бременност.

Оралната салицилова киселина определено е недопустима по време на бременност. Тя е част от семейството на аспирина и може да причини кръвотечение и усложнения.

Това е доста ясно! Но какво можем да кажем за локалната версия?

Рискът при използване на салицилова киселина, дори локално, не може да бъде изключен. Ниските концентрации и малки количества салицилова киселина, които се намират в продуктите за грижа за кожата - не повече от 2% в тониците и геловете за измиване - обикновено се считат за безопасни, но съществува опасност, когато салициловата киселина се използва във високи концентрации, на големи части на тялото. За да изберете най-предпазливия подход, избягвайте салициловата киселина през цялата си бременност. 

Алтернативи на салициловата киселина

За щастие има алтернативи на салициловата киселина, които са безопасни при бременност и ще ви помогнат да запазите кожата си чиста.

Гликоловата киселина, млечната киселина, лимонената киселина или вълшебният лешник се считат за безопасни при локално нанасяне, по време на бременност. Също така, начинът на хранене може да помогне и при акне, свързано с бременността. Яжте неща, които са с високо съдържание на витамин А, като моркови, мляко и яйца, зеле, спанак и броколи.

Когато забременеете, трябва да обсъдите с лекаря си всички продукти, които използвате и да си сведете до минимум. 

Станете част от Jenite.bg във Facebook!

0 1
Харесва ли ви тази статия?
Коментари
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Jenite.bg в мрежата
365 спокойни дни.
Защото всичко е по план!
Вашият персонален
календар.
Към календара
Специални оферти
Реклама от 3Bay