Важи ли правилото за 5-те секунди?

Какъв е рискът, когато ядете храна от земята?

Важи ли правилото за 5-те секунди?

Ако вярвате в правилото за 5-те секунди, вероятно смятате, че бактериите не могат толкова бързо да се придвижат от пода до изпуснатата храна. И веднага щом изпуснете нещо го вдигате и го лапате. 

Но учените не са убедени, че 5-те секунди са границата, която разделя годната за ядене храна и хранителното отравяне. 

Учени са направили изследване като са поставили сьомга върху килим, теракот и паркет. 5 минути по-късно са поставили хляб и и шунка отгоре за 5 секунди, 30 секунди и 60 секунди. След това са проверили колко бактерии има по храната след различното време. Направили са същото изследване, като са оставили храната за по-дълъг период-2,4,8 и 24 часа. 

Резултатите от проучването са, че това колко време е престояла храната на земята няма връзка с това колко бактерии има върху нея. По-голямо значение има колко са замърсени подовите настилки, когато храната е паднала въху тях. 

Друг фактор, който е важен когато се чудите какво да направите с изпуснатия сандвич, е вида на подовата настилка. По време на изследването учените са установили, че върху храната, която е паднала върху плочките и паркета, е имало 60% бактерии, а върху тази, която е била на килима-само 1%. 

Означава ли това, че не е проблем да изядете всичко, което по някаква причина е паднало на килима? Всеки  път, в който изяждате нещо, което е паднало на земята, вие се подлагате на риск. Повечето бактерии са опасни и са нужни съвсем малко от тях, за да се разболеете. Но шансът да имате такива бактерии вкъщи е малък. 

Шансовете да изядете нещо от земята и да не се разболеете са във ваша полза.

Станете част от Jenite.bg във Facebook!

1 0
Харесва ли ви тази статия?
КЛЮЧОВИ ДУМИ
Коментари
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Jenite.bg в мрежата
365 спокойни дни.
Защото всичко е по план!
Вашият персонален
календар.
Към календара
Специални оферти
Реклама от 3Bay