Ако вярвате в правилото за 5-те секунди, вероятно смятате, че бактериите не могат толкова бързо да се придвижат от пода до изпуснатата храна. И веднага щом изпуснете нещо го вдигате и го лапате.
Но учените не са убедени, че 5-те секунди са границата, която разделя годната за ядене храна и хранителното отравяне.
Учени са направили изследване като са поставили сьомга върху килим, теракот и паркет. 5 минути по-късно са поставили хляб и и шунка отгоре за 5 секунди, 30 секунди и 60 секунди. След това са проверили колко бактерии има по храната след различното време. Направили са същото изследване, като са оставили храната за по-дълъг период-2,4,8 и 24 часа.
Резултатите от проучването са, че това колко време е престояла храната на земята няма връзка с това колко бактерии има върху нея. По-голямо значение има колко са замърсени подовите настилки, когато храната е паднала въху тях.
Друг фактор, който е важен когато се чудите какво да направите с изпуснатия сандвич, е вида на подовата настилка. По време на изследването учените са установили, че върху храната, която е паднала върху плочките и паркета, е имало 60% бактерии, а върху тази, която е била на килима-само 1%.
Означава ли това, че не е проблем да изядете всичко, което по някаква причина е паднало на килима? Всеки път, в който изяждате нещо, което е паднало на земята, вие се подлагате на риск. Повечето бактерии са опасни и са нужни съвсем малко от тях, за да се разболеете. Но шансът да имате такива бактерии вкъщи е малък.
Шансовете да изядете нещо от земята и да не се разболеете са във ваша полза.
Станете част от Jenite.bg във Facebook!
1 | 0 |