Всичко, което трябва да знаете за сенната хрема

Причини, сезонност, и лечение на алергията към цветен прашец

Всичко, което трябва да знаете за сенната хрема

Няма нищо по-хубаво от това, че времето навън става все по-топло и няма нищо по-отвратително от факта, че някои от нас са принудени да се наслаждават на този процес с кихащи носове, сълзящи очи и запушени дихателни пътища.

Сенната хрема, или сезонният алергичен конюнктивит, както е официалното й наименование, се причинява от протеините в цветния прашец (полен) на дървета и други растения или още по-точно - от алергичните антитела, които тялото ни произвежда срещу тях. Тези антитела се разполагат по повърхността на всички наши тъкани, които влизат в контакт с околната среда и при вдишването на малко повече цветен прашец се пукат и отделят хистамин.

Както всички други алергии и алергията към полени е продукт на нашата собствена имунна система, която просто е решила да направи от мухата слон. Тя има навика да пристига с настъпването на пролетта и обикновено симптомите й се влошават към края на лятото. Хистаминът е този, който причинява характерното сърбене, щипене, кихане и разтичане на телесни течности, които могат да превърнат сенната хрема в истински ад за страдащите от нея и техните солидарни близки. В дългосрочен план може да се стигне до възпаление и запушване на дихателните пътища или с други думи - непроходим нос, хъркане, безсъние и податливост на инфекции и синузит. Кожата около очите може да подпухне, което от своя страна може да затрудни зрението, когато симптомите са по-тежки.

Сенната хрема може да звучи като някакъв особено тривиален проблем за нестрадащите от нея. За страдащите от нея обаче я приемат като истинско мъчение и тя им коства седмици нормално съществуване, особено в по-наситените с цветен прашец месеци. Сенната хрема е един от най-честите причинители на безсъние през лятото и дори може да бъде основен фактор в занижената продуктивност на работното място или неуспехите на учебната скамейка.

Медицината все още не може да каже със сигурност защо някои хора произвеждат антитела против полен за разлика от други. Едно е сигурно и това е, че първите стават все повече и повече. Този прираст се наблюдава предимно в развитите държави, което е причина за възникването на различни хипотези във връзка с променената околна среда: по-малко прекарани инфекции в детска възраст, отдалечаване от природата (все по-малко деца имат села, които посещават и все повече градското население се увеличава за сметка на селското такова), пребиваване в зле проветрени и прекалено затоплени помещения и много други.

За страдащите от сенна хрема някои години са по-трудни от други. Това отчасти се дължи на различното количество цветен прашец във въздуха, но не само. Значение за това имат и индивидуалните обстоятелства, като местоживеенето например - преместването на по-ветровито крайбрежно място може да има благотворен ефект, тъй като там по-трудно се задържа полен.

Количеството цветен прашец през сезона на алергиите може да варира в зависимост от суровостта на предхождащата го зима - ако времето е било меко, обикновено през пролетта и лятото има повече прашец. Времето през самия поленов сезон също е от значение - влажните и дъждовни лета имат задържащ полена ефект, докато дългите и сухи летни месеци могат да влошат неговата летливост и изобилието му.

Любопитен факт за сенната хрема е, че тя може да бъде надрасната от някои хора, докато други си остават с нея за цял живот. Случва се и човек да я развие за първи път в доста по-късен етап от живота си. Причините, стоящи зад тези феномени, също са загадка за съвременната наука. Предразположените към алергията деца могат да страдат от екзема в ранните си години, след което да развият хранителни алергии, хремата да се прояви в основна училищна възраст, а в гимназията да се стигне до астма.

Истина е, че страдащите от сенна хрема са с по-голям риск от астма, а страдащите от сенна хрема и астма често установяват, че астматичните им симптоми сериозно се влошават през поленовите месеци. Това е резултат от стесняването на дихателните пътища, причинено от хистамина.

Що се отнася до лечението, една от първите стъпки в тази посока е приемът на антихистаминови таблетки. Има много препарати, които се отличават с добър и неседативен ефект, но вземането им трябва да бъде редовно. Обикновено е необходим непрестанен прием в рамките на 1-5 дни за достигането на ефективни нива в кръвообращението. Ето защо не може да се очаква, че спорадичният прием на някоя друга таблетка при влошаване на симптомите може да бъде добро решение.

Стероидните спрейове или капки за нос също могат да бъдат ефективни, тъй като редовната им употреба предотвратява натрупването на антитела по лигавицата на носа и оттам - освобождаването на хистамини там. Препоръчва се лечението с тях също да се осъществява на ежедневна база и да стартира няколко седмици преди появата на първия полен.

Специално за очните симптоми могат да бъдат приложени антихистаминови капки за очи като допълнение към антихистаминовите таблетки.

За хората с много силни и упорити симптоми обаче се препоръчва предприемането на имунотерапия - серия от инжекции или курс на лечение с капки или таблетки.

Трябва да се отбележи, че засега лечението на сенната хрема е единствено симптоматично, т.е., все още не е открит начин за изкореняване на причините за възникването й. Ако страдате от този сравнително често срещан проблем, съветът ни е да се посъветвате с личния ли лекар или алерголог, за да не ви се налага да прекарвате топлите месеци в нищета.  

За още съвети на тема "Здраве" станете част от Jenite.bg във Facebook!

3 0
Харесва ли ви тази статия?
Коментари
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.



22
Не е посочен 28.05.2014|12:08
Алергиите са главно при децата, при възрастните постепенно отшумяват .
21
Не е посочен 28.05.2014|10:25
Полезна информация е тази.
20
Не е посочен 27.05.2014|17:20
Много се киха от това нещо, рекордът ми е 32 пъти за 1,2 часа :)
19
Не е посочен 27.05.2014|15:47
Не е болка за умиране, ни пък е много неприятно.
18
Не е посочен 27.05.2014|15:21
Много е неприятно, особено когато стане топло и носът ви е постоянно запушен и кихате.
17
Не е посочен 27.05.2014|15:14
Определено и всеки те пита какво ти има.
16
Не е посочен 27.05.2014|15:06
Много е неприятно като усещане, тъй като ти скапва деня и настроението и всички те зяпат като прокажен, мислейки си, че си с някой вирус.
15
Не е посочен 27.05.2014|14:12
не се знае дали като порасне човек ще отшумее, станало е в твоя случай,което е супер, много хора развиват астма и алергиите ги съпровождат цял живот.
14
Не е посочен 27.05.2014|13:02
Доста неща знам по темата, имал съм сенна хрема, алергии към полени и т.н. Неприятно е , но след лечение и когато човекът порасне, тези неща отшумяват от само себе си .
13
Не е посочен 26.05.2014|21:04
Това си е сериозен проблем.
12
Не е посочен 26.05.2014|20:55
Много е неприятна, а тази статия е полезна.
11
Не е посочен 26.05.2014|20:23
Много хора страдат от тази гадна сенна хрема
10
Не е посочен 26.05.2014|16:39
Мъжът ми има този проблем и всяка пролет се обостря, след това от само себе си стихва, ама едно кихане и подсмърчане.
9
Не е посочен 26.05.2014|16:03
И аз дълги години бях алергичен, не ми беше никак приятно .
8
Не е посочен 26.05.2014|16:00
И аз,тези случаи не са никак редки.
7
Не е посочен 26.05.2014|16:00
Наистина това е много сериозен проблем.
6
Не е посочен 26.05.2014|15:49
Ужасна е, особено пък сега с разните цъфтежи става просто страшно.
5
Не е посочен 26.05.2014|15:29
Слава богу не страдам от сенна хрема, но от други хора знам, че е много неприятно, а лечението е трудно, да не кажа невъзможно.
4
Не е посочен 26.05.2014|15:18
Имам познати с такива проблеми.
3
Не е посочен 26.05.2014|13:58
не искам да имам такава
2
Не е посочен 26.05.2014|13:43
Полезна информация.
1
Не е посочен 26.05.2014|13:23
Оф, много е гадно да имаш алергии, наистина.
Jenite.bg в мрежата
365 спокойни дни.
Защото всичко е по план!
Вашият персонален
календар.
Към календара
Специални оферти
Реклама от 3Bay