Д-р Рада Маркова: Свежият въздух е важен за бебешката кожа

За да може да бъде щастлива, чувствителната бебешка кожа трябва да се овлажнява редовно. Свежият въздух, който влиза през пелената, спомага за премахването на влагата

Д-р Рада Маркова: Свежият въздух е важен за бебешката кожа

Всяка майка знае колко е важно за кожата на бебето да има свободата да диша, за да бъде здрава и нежна като коприна. Досегът до свежия въздух трябва да стане част от ежедневието на бебето още от раждането му. Разбира се, това трябва да се прави, като се вземат под внимание необходимите мерки за сигурност.

За да може да бъде щастлива, чувствителната бебешка кожа трябва да се овлажнява редовно. Свежият въздух, който влиза през пелената, спомага за премахването на влагата. Това е изключително важно, като се има предвид, че бебето уринира количество от около 150 мл. през деня.

Но как една майка може да е сигурна, че до кожата на нейното бебе достига достатъчно свеж въздух през деня, дори и когато е с пелена? За да отговори на тези въпроси, поканихме д-р Рада Маркова – един от най-обичаните български педиатри и експерт на Pampers, за да сподели своите възгледи и препоръки.

Д-р Рада Маркова: Свежият въздух е важен за бебешката кожа

Колко е важно за бебешката кожа да има директен контакт със свеж въздух?
Свежият въздух е изключително важен фактор за развитието на бебешката кожа. Когато климатичните условия ни позволяват, е важно да оставяме бебето без дрешки колкото се може по-дълго. А когато е възможно, е добре да оставяме бебето и без пелена.

Това е трудно, особено в студените периоди от годината, затова най-доброто решение е да го оставяме за няколко минути без дрехи на стайна температура.

Как да осигурим време без дрешки за бебето, без да се притесняваме, че това би могло да му навреди?
Най-доброто време, през което да оставяме бебето без дрешки, е преди баня, когато то е активно и в затоплено помещение. От изключително значение за бебешката кожа са дрешките, с които го обличаме. Те трябва да бъдат меки, леки, изработени от абсорбиращи материали, които да позволяват на кожата да диша.

По възможност, бебето трябва да бъде босо, за да може да открива нови усещания посредством допира на кожата му до заобикалящите го повърхности.

Как пелените, направени от дишаща материя, улесняват майките в грижата за кожата на техните бебета?
Пелените от дишаща материя създават комфорт за бебето и спокойствие за родителите. Бебешката кожа около пелената е уязвима от различни дразнения като влага и мръсотия. Бебето спокойно може да остане с висококачествена пелена, изработена от дишаща материя, каквито са пелените Pampers Premium Care. Те му осигуряват достъп до свеж въздух, дори и когато останалата част от тялото му е освободена от дрешки.

Кои са най-полезните всекидневни упражнения, които трябва да прави бебето с помощта на неговата майка?
Всекидневната гимнастика и масаж са най-полезните упражнения за бебето. Тяхната натовареност и продължителност се определят от неговата възраст. Масажната техника трябва да бъде подбрана така, че да осигурява повече комфорт и защита на бебето, както и да стимулира неговото развитие и кръвообращение. Това е и прекрасна възможност за майката да проследи всеки признак на сухота и раздразнение на кожата.

Какви са Вашите препоръки към майките за осигуряване на кожен комфорт за техните бебета?
Това, което бих препоръчала на майките, е да използват висококачествени пелени и дрешки от естествени материали, както и спеициализирана медицинска козметика с по-малко ароматизатори. По този начин ще бъде много по-лесно бебешката кожа да има достъп до свеж въздух, което е изключително важно за нейното правилно развитие.

В действителност, има толкова много неща, които вашето бебе може да изследва, дори когато е с пелена, като в същото време кожата му има контакт със свеж въздух.

Д-р Рада Маркова: Свежият въздух е важен за бебешката кожаПелените Pampers Premium Care с 5-звездна защита за кожата съдържат дишащи микро пори, спомагащи за достигането на свеж въздух до бебешката кожа, дори когато мъникът носи пелени. По този начин се намалява риска от прекомерно хидратиране и кожата се предпазва от раздразнения благодарение на 5-звездната защита и комфорт.

Всички размери пелени притежават микро пори за циркулиране на въздуха, което гарантира усещане за свеж въздух около кожата дори и вътре в пелената. За пълна 5-звездна защита се препоръчва употребата на Pampers Sensitive кърпички, меки като памук, с уникален лосион на Pampers. Клинично доказано е, че почистването с тях овлажнява бебешката кожа и помага за добра грижа преди поставяне на пелената.

За повече информация посетете https://www.facebook.com/pampers.vaksina

2 1
Харесва ли ви тази статия?
Коментари
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.



18
Не е посочен 08.01.2014|18:13
Памучни дрешки и памперси, които няма да пропускат.
17
Не е посочен 08.01.2014|18:09
Много е важно, за да няма обриви и подсичане.
16
Не е посочен 06.01.2014|15:31
И колко добро място да се направи реклама на Памперс, да много са добри.
15
Не е посочен 03.01.2014|18:31
Така е разходките са важни, стоенето без пелена и лосионите.
14
Не е посочен 03.01.2014|17:31
Всяка една майка го знае, дори понякога е много хубаво да се оставя без памперси.
13
Не е посочен 30.12.2013|16:45
Съветите са много дори, но и определено рекламата на пелените е добра.
12
Не е посочен 30.12.2013|16:39
Чудесни съвети за младите майки, които в началото се лутат какво и как точно да правят, кое е по-добре за децата им...
11
Не е посочен 30.12.2013|15:32
Много е важно бебенцето да е свежо .
10
Не е посочен 30.12.2013|15:09
Така е безспорно .
9
Не е посочен 30.12.2013|14:43
Сега има един също приемлив вариант с пелените за многократно употреба, които пак си изискват пране, ама поне е нещо екологично и щадящо за бебенцето.
8
Не е посочен 30.12.2013|14:27
Мдам, така е а едно време нас, като са ни гледали с памучни пелени май е било най-добре, макар че за мамите ни е било доста трудоемко
7
Не е посочен 30.12.2013|14:26
"Пелените Pampers Premium Care с 5-звездна защита за кожата съдържат дишащи микро пори, спомагащи за достигането на свеж въздух до бебешката кожа, дори когато мъникът носи пелени. " - 5 звездна защита?!! :)) Ама моля ви се, разбирам че са супер добрите пелени, ама това е абсурдно звучащо!
6
Не е посочен 30.12.2013|14:25
Добри съвети, записвал си, за като ми дойде времето;)))
5
Не е посочен 30.12.2013|14:25
Както всеки човек, така и малкит ебебоци имат нужда кожата им да диша свободно от време на време, без никакви дрехи или пелени.
4
Не е посочен 30.12.2013|13:07
И аз го минах, но това е полезна информация за бъдещите майки.
3
Не е посочен 30.12.2013|13:06
Много е важно наистина за бебешката кожа да се полагат грижи.
2
Не е посочен 30.12.2013|12:30
Наистина е така за нежната бебешка кожа трябва да се полагат постоянни грижи,за е спокойно бебчето.
1
Не е посочен 30.12.2013|10:35
Слава Богу този период го преминах вече и сега се радвам на пораснали деца и не ми се налага да мисля за млека , каши и памперси, но от опит мога да кажа, че пелената е от особено значение, за да се чувства вашето бебе добре.
Jenite.bg в мрежата
365 спокойни дни.
Защото всичко е по план!
Вашият персонален
календар.
Към календара
Специални оферти
Реклама от 3Bay