Да превърнем храната си в здраве, не в отрова

10 здравословни решения, към които да се придържате

Да превърнем храната си в здраве, не в отрова

Да сме напълно здрави в днешно време изглежда като невъзможна мисия, след като се храним с "химия”, живеем сред изкуствени материали и се "лекуваме” с химически субстанции. И все пак природолечението ни дава много възможности да се погрижим за себе си.

От гледна точка на холистичната медицина да живеем здравословно означава да поддържаме в ред всяко ниво на "къщичката”, която представлява нашето тяло – да се радваме на баланс и хармония както във всяка клетка на организма, така и в ума и душата си.

Днес ще ви представим първата стъпка – как да се храним за здраве и как да изчистим тялото си от отровите на модерния свят. А в следващите ни статии ще "подредим” и хаоса в ума и душата.

Няколко стряскащи отправни точки...

Запознати ли сте с факта, че храната на съвременния човек не притежава необходимата хранителна стойност? Липсват й органично свързаните минерали поради изчезване на естествените микроорганизми в почвите.

А знаете ли, че все повече хора от ранна възраст страдат от сериозно увредено храносмилане и не успяват пълноценно да усвоят хранителните съставки от продуктите? Така дори и да се опитваме да се храним и живеем здравословно, попадаме в един омагьосан кръг: клетките на тялото "гладуват” поради недостиг на нужните им хранителни вещества. Освен това те са подложени и на стрес и интоксикация поради замърсената околна среда, както и от сериозното ни обездвижване.

В резултат клетките "блокират” и нарушената клетъчна функция след време води до множество животозастрашаващи състояния и хронични заболявания (сърдечно-съдови проблеми, диабет, атеросклероза, метаболитен синдром и много други).

... и 10 здравословни решения, към които да се придържате

Графиня Ангелика Волфскийл, натуропат и международно признат лектор по въпросите на храненето и Шуслеровата терапия, ни дава ценни съвети от холистична гледна точка:

1. За да се предпазите от бичовете на 21 век – сърдечно-съдовите и метаболитните заболявания, променете изцяло своя режим на хранене. Забравете за сладкишите, за мазните храни, ограничете свинското месо. Допустимата доза алкохол дневно е не повече от 40 мл!

2. Намалете употребата на храни, които повишават образуването на слуз в организма – мляко и млечни продукти, ориз и картофи (за вечеря).

3. Предпочитайте пресните, зрели плодове и зеленчуци, богати на витамини и антиоксиданти. Сурови ги яжте само през деня – най-късно до 16 часа!

4. Намалете месото и колбасите. През седмицата можете да хапвате 2-3 пъти, не повече, бяло месо или риба.

5. Млечните продукти хапвайте сутрин, както и пресни, добре узрели плодове. Разрешен е също приемът на различни зърнени храни (ако са зърнени каши, те трябва да са фино смлени, за да се улесни храносмилането). На закуска може да си угодите със сандвич с краве масло и колбас, например.

6. На обяд задължително яжте салата от сезонни зеленчуци, полезни са също супите, бульоните, варивата (леща, ориз, картофи, паста, грах, булгур).

7. Вечер може да хапвате зеленчуците сварени, задушени или на грил, тъй като суровите ферментират в червата, водят до образуване на вредни вещества и подуване на стомаха, газове и киселини. Към зеленчуците може да добавите малко месо или парченце хляб. За десерт – изберете компот или сушени плодове.

8. Между храненията може да приемате 1 плод, малка шепа ядки или малка купичка кисело мляко, но само ако сте много гладни. Придържайте се към трикратно хранене на ден.

9. По възможност предпочитайте биопродуктите, за да ограничите пестицидите и хормоните в "менюто” си.

10. Сутрин (а също и през деня), пийте топла вода – по 1-2 чаши. Това е важно за детоксикацията, регулира перисталтиката, помага за отслабване и намалява усещането за глад.

Незаменимият регулатор на всички биологични процеси...

Това са минералните вещества – те са в основата на живата природа. Без тях обмяната на веществата и клетъчните процеси замират. Всички нарушения на клетъчните функции - и съответно всички заболявания на организма – възникват поради недостиг или неправилно разпределение на минерални соли.

Немският натуропат и Шуслеров терапевт графиня Ангелика Волфскийл препоръчва два пъти в годината да преминем през процес на изчистване на организма от свръхкиселиността и регулиране на минералния баланс в тялото. Това можем да постигнем като се откажем за известен период от време от животинските протеини и направим курс на детоксикация с Шуслерови соли.

Детоксикация с Шуслерови соли: сол № 9 натриев фосфат ( сутрин, по 3 табл.); сол № 10 натриев сулфат (на обяд, по 3-6 табл.) и сол № 11 силицея (вечер, по 5 табл.) Курсът за детоксикация е добре да продължи 1- 2 месеца.

И накрая – най-важният момент от холистична гледна точка, без който както и да се храним и към каквито и правила да се придържаме, няма да сме сред щастливците с желязно здраве. А той е – умствената нагласа. Радвайте са на всеки миг от живота, сядайте на трапезата винаги с отношение към храната. Всяка хапка, която поемате, може да бъде здраве за вас, но може да бъде и "отрова” в зависимост от състоянието на ума. Радостта от живота – такъв, какъвто е, и от всеки изживян миг е тайната на здравето, която ни разкрива холистичната медицина.

За да следите нашата тема на месеца "Холистична медицина", станете част от Jenite.bg във Facebook!

9 1
Харесва ли ви тази статия?
КЛЮЧОВИ ДУМИ
Коментари
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Jenite.bg в мрежата
365 спокойни дни.
Защото всичко е по план!
Вашият персонален
календар.
Към календара
Специални оферти
Реклама от 3Bay