Дарителската яйцеклетка помага за сбъдването на една мечта

Няма нищо по-хубаво от това да разбереш, че чакаш бебе!

Дарителската яйцеклетка помага за сбъдването на една мечта

В забързаното ежедневие и отхвърлянето на редица задължения и текущи въпроси често не се замисляме за важните неща като планирането да имаме дете. Някак си то остава на заден план и неусетно минават годините.

Когато най-накрая се прокрадне желанието да станем родители и проведем нужната консултация със специалист, е възможно да се установи наличието на репродуктивен проблем.

Една от най-често срещаните спънки към сбъдването на мечтата за дете е намаленият яйчников резерв.

Още с раждането си всяко момиче има заложени приблизително около 400 000 първични (примордиални) фоликули с яйцеклетки. След настъпване на полова зрялост и напредването на възрастта, постепенно този резерв започва да намалява. При жените между 35-40 годишна възраст броят на яйцеклетките е около 25 000. Колкото повече този брой намалява, толкова по-малка остава възможността за забременяване.

Освен напредването на възрастта има и други фактори, които могат да доведат до намаляване на яйчниковия резерв, като наследствени заболявания, преждевременна менопауза, която може да се дължи на автоимунно заболяване, прием на медикаменти, оперативна интервенция, ендометриоза, както и при жени, преминали химио- или лъчетерапия.

При намален яйчников резерв има шанс за постигане на бременност чрез дарителска яйцеклетка. Това, което трябва да се направи, е да се посети специализиран инвитро център, където ще бъдете включени в лист на чакащи реципиенти. След намирането на подходящ донор на яйцеклетки, следва синхронизиране на цикъла на реципиента и дарителя. Това се постига с помощта на медикаменти, които поддържат функцията на яйчниците и подготвят маточната лигавица за по-добра имплантационна среда за ембриона.

Разбира се, ще е необходима и консултация с акушер-гинеколог, който ще проведе предвидените ултразвукови прегледи.

Дарителските яйцеклетки ще бъдат оплодени с биологичен материал (сперма) от съпруга/партньора на реципиента с изключение на случаите на непартньорско даряване.

След като яйцеклетките бъдат оплодени, те ще се поставят под наблюдението на специалисти ембриолози за няколко дни. Лекуващият лекар ще обсъди с вас качеството им и кои от тях ще се трансферират в маточната кухина. При наличието на по-голям брой качествени ембриони и с цел да се избегне многоплодна бременност, ще ви бъде предложено те да бъдат замразени и съхранени за определен период от време.

Установяването на репродуктивен проблем може да е много стресиращо и плашещо за двойката, но е важно да не се губи надежда, а да се проучат възможностите за преодоляване на проблема. На първо място трябва да е желанието да бъдеш родител!

9 0
Харесва ли ви тази статия?
Коментари
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Jenite.bg в мрежата
365 спокойни дни.
Защото всичко е по план!
Вашият персонален
календар.
Към календара
Специални оферти
Реклама от 3Bay