Две минути дневно за двойно по-добри резултати в диетата

Дами, водете си хранителен дневник!

Две минути дневно за двойно по-добри резултати в диетата

Почти всичко, което звучи прекалено хубаво, за да е истина, в крайна сметка се оказва или не чак толкова хубаво, или неистина. Това, за което ще си говорим днес, е различно. Колко различно е зависи изцяло от вас.

Засега добрата новина е, че двете допълнителни минути, за които стана дума в заглавието, няма да бъдат прекарани в тренировки, глад, поглъщане на магически хранителни добавки, пречистване, повръщане, клизми и други неразумни действия.

Не, тези две минути ще бъдат посветени на воденето на хранителен дневник - в дигитален или аналогов формат. Именно за тази привидно безсмислена практика съществуват доста убедителни сведения, че може да удвои ефекта от усилията ви в посока загуба на телесно тегло (или просто поддържането на един по-благоразумен хранителен режим), стига наистина да полагате подобни усилия.

Списването на храни и калории по няколко пъти на седмица не е най-забавното нещо на света, но пък от друга страна е супер улеснено от модерните мобилни приложения и уеб услуги и наистина отнема не повече от две минути дневно. Много ми се иска да ви излъжа, че едно подобно занимание ще ви помогне да изгорите стотици излишни калории, но тук идеята е друга.

На първо място хранителният дневник ви дава ориентировъчна представа къде се намирате във всеки един момент. Хората, които искат да пестят пари, следят колко харчат. По същата логика е добре желаещите да отслабнат да са наясно с калориите (или количеството храна, ако щете), които поглъщат.

Тук не става дума за диетичен екстремизъм от тип "Не трябва да ям това и това!", а по-скоро за придобиването един по-стратегически поглед върху собственото ви меню. Той ще ви позволи да вземате важни решения за "спестяване" на безсмислени калории, които в удобен момент бихте могли да "похарчите" разумно за любим десерт, например.

Второ, хранителният дневник е чудесен инструмент за ретроспекция и анализ. Записвайки храната си и съответно начина, по който тя ви се отразява, колко време след приемането й сте огладнели и т.н., съвсем скоро ще имате база за разкриването на някои важни тенденции.

Като например това, че от фъстъците ви боли глава или пък, че ако не ядете достатъчно пълноценен протеин на закуска, имате склонност да преяждате с бисквитена торта след обяд.

Трето, хранителният дневник е майка на навика. За да настъпи промяна в поведението, за да се формира нов навик или за да се изкорени стар, е нужно много време и постоянство. Книгите за самоусъвършенстване обикновено повтарят като папагали срока от 21 или 40 дни, но науката всъщност показва, че понякога и най-елементарните промени отнемат месеци или дори години наред. Тяхното въвеждане изисква непрекъснато да си напомняте за поведението, към което се стремите, а записването на "здравословните постъпки" в дневника е именно едно подобно напомняне.

В началото може да ви бъде трудно. И да, двете минути може би ще са по-скоро десетина. С времето обаче ще станете много по-ефикасни, а ако предпочетеният от вас начин за водене на дневник е дигитален, той ще се "нагоди" към навиците ви.

Независимо дали се опитвате да отслабнете или просто да живеете един малко по-здравословен живот, опитайте да отделите това време за формирането на един полезен навик, вместо за разглеждането на мотивиращи картинки в интернет. Първото работи и науката го е демонстрирала доста категорично. За справка - линка по-долу.

Hollis JF, Gullion CM, Stevens VJ, Brantley PJ et al. Weight loss during the intensive intervention phase of the weight-loss maintenance trial. Am J Prev Med. 2008 Aug; 35(2):118-26. doi: 10.1016/j.amepre.2008.04.013. [PubMed]

2 0
Харесва ли ви тази статия?
КЛЮЧОВИ ДУМИ
Коментари
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.



11
Не е посочен 28.02.2014|17:30
Има ефект, защото аз забравям къде съм си опаткала парите и все имам чувството, че една част съм ги загубила. А понякога и губя;)
10
Не е посочен 28.02.2014|17:29
Да, ама е по-тегаво - аз като се замисля какво ще ям, още повече огладнявам.
9
Не е посочен 28.02.2014|14:56
според мен е по-ефикасно предварително да си направим меню а не да си записваме какво вече сме изяли.
8
Не е посочен 28.02.2014|14:51
Не съм толкова подредена,че да си водя чак дневник.
7
Не е посочен 28.02.2014|14:46
много ангажиращо ми ес вижда
6
Не е посочен 28.02.2014|14:36
според мен зависи от човека, има хора които обичат да си записват такива неща и това им помага.
5
Не е посочен 28.02.2014|14:19
не е ли малко прекалено
4
Не е посочен 28.02.2014|14:18
хахахахах :))) Е там е спорно,знаеш какви разходи си имал, може да ги ограничиш другия път,баба ми от години си записва всяка една покупка!
3
Не е посочен 28.02.2014|11:51
Не ми е идвало на ум да си водя такъв дневник.
2
Не е посочен 28.02.2014|11:38
Това според мен е напълно безсмислено, все едно /пробвала съм-няма ефект/ след като вземеш заплатата и я похарчиш да пишеш на тефтер за какво си дал парите, какъв е резултата, дал си ги , има ли значение за какво и по колко, след като парите вече ги няма.
1
Не е посочен 28.02.2014|09:44
Не ми е нужно да си водя хранителен дневник, не желая да съм зависима.
Jenite.bg в мрежата
365 спокойни дни.
Защото всичко е по план!
Вашият персонален
календар.
Към календара
Специални оферти
Реклама от 3Bay