Естествени средства срещу хъркане

Естествени средства срещу хъркане

Повечето жени са се сблъсквали с безсънието, причинено от хъркането на партньора си. Още по-зле е, ако сте се будили от собственото си хъркане. Хъркането е нещо естествено и често срещано. Хъркаме, защото гърлото ни става много спокойно, когато сме в дълбок сън и започва да се движи. Хъркането се случва, защото има недостиг на въздух през гърлото и носа, докато спим. Това причинява вибрация на околните тъкани, което води до този силен хъркащ звук. В някои случаи хората, които хъркат, имат повече назална тъкан, която е склонна да вибрира повече, отколкото други.

Ето как можем да се справим с хъркането с естествени средства:

1. Опитайте ментово масло

Понякога хъркането се случва, когато носът е запушен. Маслото от мента може да помогне да се отпушат синусите и да се облекчи болезненото гърло. То обикновено действа като отхрачващо средство, за да помогне на Вашите дихателни пътища да се отворят, да се премахне слузта. Съединенията, открити в ментовото масло, имат много антимикробни, антивирусни и антиоксидантни свойства, което означава, че те могат да се борят и с инфекции в дихателните пътища.

2. Приемайте витамин Ц

Витамин С е естественото лекарство, когато става дума за повишаване на имунната ви система и за стимулиране на здравето на дихателните пътища. Една от основните причини за хъркането е блокирането на дихателните пътища, причинено от нашите синуси. Чрез консумирането на достатъчно витамин С, ще изчистите синусите си. Някои от  храните, богати на витамин С са броколи, портокали, лимони, червени чушки, папая и най-важното, ананаси. Ананасите също съдържат bromelain (ензим, който е известен със своите противовъзпалителни и противовъзпалителни способности).

3. Евкалипт

Евкалиптът в билковата медицина е известен като помощно средство при настинка. Приблизително 70% - 90% от евкалиптното масло е богато на антиоксидантни, противовъзпалителни и болкоуспокояващи свойства.

Той може също така да се бори с бактериални, вирусни и гъбични инфекции, като същевременно помага да се поддържа чист дихателния тракт и да се предотврати образуването на слуз. Има различни начини да се приложи това масло, за да се избегне хъркането през нощта.

Добавете няколко евкалиптови листа в инхалатор и дишайте през носа и устата си, за да изчистите вашите синуси.

Можете също да опитате да използвате обикновена тенджера. Поставете главата си над нея с гореща вода и я покрийте с кърпа, за да вдишвате пара.

Правете това точно преди лягане.

4. Следете теглото си

Понякога наднорменото тегло, особено около шията, може да доведе до по-тесно гърло, като по този начин увеличавате шансовете си за хъркане. Според проучване, направено от Lung India, обиколката на врата на пациентите, които хъркат, е значително по-голяма от обиколката на врата при пациенти, които не хъркат.

5. Вземете си овлажнител за въздух

Овлажнителят може да бъде идеалното решение на този проблем. Той ще премахне сухия въздух в помещението и ще създаде по-удобна среда за вашето тяло, белите дробове и дишането. Ако искате, можете да добавите и някои етерични масла, като мента и евкалипт.

6. Откажете се от пушенето
Цигарите дразнят лигавицата на нашите назални кухини и гърлото, което ги кара да набъбват и се развива хрема. Когато това се случи, е по-вероятно да хъркате и задръстванията се увеличават с всяка цигара. Дори непушачите, които вдишват вторичния пушек от други пушачи, са по-склонни да развият хронично възпаление в носа и гърлото, което увеличава риска от хъркане.
7. Подобрете начина си на хранене 
Диета, богата на антиоксиданти и ензими, които намаляват възпалението в тялото, е най-добрият начин да се премахне хъркането. Консумирането на млечни продукти точно преди лягане може да влоши хъркането, тъй като оставя слой слуз в гърлото и устата, което след това води до запушване на дихателните пътища.
Станете част от Jenite.bg във Facebook!
0 1
Харесва ли ви тази статия?
КЛЮЧОВИ ДУМИ
Коментари
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Jenite.bg в мрежата
365 спокойни дни.
Защото всичко е по план!
Вашият персонален
календар.
Към календара
Специални оферти
Реклама от 3Bay