Задължителни и препоръчителни ваксини за бебето

Ценна информация за всички майки

Задължителни и препоръчителни ваксини за бебето

Ще Ви представим кои са ваксините, които задължително трябва да се бият на бебето и тези, които е желателно. Това е ценна информация, за да сте информирани и да знаете от какво се нуждае детето Ви.

Задължителни имунизации

 

Вкасина срещу полиомелит

Това е остро вирусно инфекциозно заболяване при хората, предавано при фекално-орален път. Източници на заразата са болни хора и вирусоносителите. Характеризира се с възпалителни изменения на сивото вещество на гръбначния мозък, вяли атрофични парализи, тежко протичане и висока смъртност. Причинява се от полиомиелитни вируси от род Enterovirus. Засягат се предимно деца на възраст 1 до 5 години.

Ваксина срещу туберколоза

Всички новородени се имунизират с ваксина срещу туберкулоза и срещу хепатит Б до изписването им от родилния дом.

От дванадесетия месец децата се ваксинират срещу пневмококови инфекции, но не по-рано от 6 месеца след прилагане на третия прием.

От тринадесетия месец децата се имунизират с комбинирана ваксина срещу морбили, рубеола и паротит.

От шестнадесетия месец децата се ваксинират срещу дифтерия, тетанус, коклюш, полиомиелит и хемофилус инфлуенце тип Б инфекции, но не по-рано от 12 месеца след прилагане на третия прием.

Препоръчителни имунизации

Освен задължителните, съществуват и т.нар. препоръчителни имунизации. Те се извършват по желание на пациента с ваксина и се извършва срещу заплащане. Тук се включват имунизациите срещу хепатит А, хепатит Б, дифтерия, тетанус, коклюш, полиомиелит, морбили, паротит, рубеола, грип, менингококови, пневмококови, хемофилус тип Б, ротавирусни инфекции, коремен тиф, бяс, жълта треска и инфекции с човешки папиломен вирус при лица в неимунизационна възраст и такива в риск от различно естество (лица в неимунизационна възраст с придружаващи заболявания, пътуващи в региони с ендемична активност на съответната инфекция и др.)

Станете част от Jenite.bg във Facebook!

2 2
Харесва ли ви тази статия?
КЛЮЧОВИ ДУМИ
Коментари
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Jenite.bg в мрежата
365 спокойни дни.
Защото всичко е по план!
Вашият персонален
календар.
Към календара
Специални оферти
Реклама от 3Bay